Nekaj čudežnih nasvetov mam: kako otroke pripraviti, da bodo jedli zdravo

Thumbnail

Starši si želimo, da bi otroci jedli zdravo, a kaj ko jih ima večina rajši hrenovke in pomfri. Zato smo več izkušenih mam prosili, naj z nami delijo uporabne nasvete, kako otroke pripraviti, da bodo pojedli tudi zelenjavo.

Ena od mamic, Nataša, je izpostavila, da otrok ni smiselno »prinašati okrog«, ampak jih moramo vzgajati z zgledom. Tudi ko gre za hrano! »Pri nas imajo brokoli, meso, testenine, solata, omaka, juha in sladica povsem enako vrednost. Nič ni boljše ali slabše, je samo raznoliko in vsaka hrana po sebi je za nas dobra.«

Otrok ni smiselno »prinašati okrog«, ampak jih moramo vzgajati z zgledom. Smo otroku zgled v tem, kako se prehranjevati?

Pri tem je ključen naš odnos do hrane. Smo otroku zgled v tem, kako se prehranjevati? Nataša pravi: »Mame pogosto naredimo napako že pri uvajanju goste hrane. Malčku ponudimo zelenjavno kašico, same pa zraven jemo vse kaj drugega ali pa celo nič, ker ’pozabimo’ nase. Otroka ne moremo naučiti jesti zdravo, če se sami ne prehranjujemo zdravo.«

Nataša, se strinjamo. In kaj poleg zgleda še deluje, da otroci pojedo tudi tisto, nad čimer niso najbolj navdušeni? Ne mislimo umetelnih dekoracij v obliki klovnov in rožic (ki za vsakdanjo uporabo niso najbolj praktične), ampak tiste preproste svari, ki delujejo v vsakem domu.

1. Otroke vključimo v pripravo hrane

Otroci veliko rajši pojedo obrok, če ga sami pomagajo pripraviti. Lahko jih vključimo že v njegovo načrtovanje. Nato naj režejo, mešajo, okrasijo krožnike … In nato svoj izdelek tudi pojedo.

2. Doma nimamo nezdravih prigrizkov

Najbolj enostavna rešitev, da otroci ne jedo nezdravih prigrizkov, je, da jih nimamo doma. Tudi vodo se bodo navadili piti, če ne bodo imeli na razpolago sladkih pijač. Prav pride pravilo, da se med obroki ne jé oz. da lahko v primeru lakote dobijo npr. sadje.

3. Otroci naj bodo pred obrokom lačni

Če otroci pol ure pred kosilom pojedo bobi palčke, gotovo ne bodo navdušeni nad špinačo. Pustimo jim, naj se hrane veselijo. Saj pravijo, da je lakota najboljša začimba!

4. Surova zelenjava namesto kuhane

Številni otroci ne marajo kuhane zelenjave, z veseljem pa jedo surovo. Zakaj jih pri tem ne bi podprli? Solata, surova cvetača in brokoli, korenček, redkvice, mlada špinača (v solati), paprika, paradižnik, zelje, rdeča pesa … Ogromno zelenjave je odličen surov prigrizek.

5. Enostavni recepti in preprosti okusi

Mi se trudimo z lazanjo, otroci pa imajo rajši na pari kuhano cvetačo. (Pa naj razume, kdor more.) Preprosti okusi so pogosto bolj učinkoviti od zapletenih. Poskusimo z eno vrsto na hitro pokuhane zelenjave, ki ji dodamo žlico domačih ocvirkov, drobtinic na maslu ali kakšne druge »skrivne sestavine«, ki jo imajo radi. Pogosto dela čudeže!

6. Zmiksamo!

Večina otrok ima rajši goste kremne juhe od juh s koščki zelenjave. Še posebej, kadar so zraven zlate kroglice ali kakšna druga priljubljena zakuha. Tudi smutijem, v katerih prevladuje sadje (npr. banana), lahko brez težav dodamo nekaj zelenjave, ne da bi otroci protestirali.

7. »Pri nas jemo vse«

Domače pravilo, da v družini jemo vse oz. vsaj poskusimo, kaj je na krožniku, preden si ustvarimo mnenje, pride še kako prav.

8. Ne gledamo otrokom v krožnik

Neprestan nadzor staršev je pri mizi zelo obremenjujoč. Bi bilo nam v veselje jesti, če bi nekdo nadziral vsako žlico, ki jo nesemo v usta? Nas ves čas spodbujal, nas hvalil ali grajal? Tudi otroci imajo pri jedi radi mir. Namesto da jim ves čas gledamo pod prste, čas rajši izkoristimo za pogovor.

9. Najprej postrežemo »nepriljubljen« del kosila

Če je kosilo sestavljeno iz več delov, lahko »nepriljubljen« del (npr. solata, zelenjavna priloga) na mizo postavimo nekaj minut pred ostalim. Ni čisto po etiketi, je pa zelo učinkovito, kadar so otroci lačni. Ko na mizo prideta še meso in krompir, solate ni več :).

10. Ne osredotočamo se samo na zelenjavo

Starši smo lahko obsedeni s količino zelenjave, ki jo mora otrok pojesti, pozabimo pa, da se vitamini in ostale koristne snovi skrivajo tudi v mnogih drugih živilih. Hladno stiskana nerafinirana olja (oljčno, laneno, konopljino, kokosovo …), oreščki, jajca, meso pašnih živali … Namesto da preštevamo grižljaje zelenjave, otroku omejimo industrijska rafinirana živila, belo moko in sladkor ter mu ponudimo dovolj zdravih alternativ.

11. Logično zaporedje: kosilu sledi posladek

Navada, da po kosilu sledi majhen poobedek, je za otroke lahko zelo dobra motivacija. S tem vzpostavimo tudi pravilo, da so sladkarije na vrsti enkrat dnevno in ne, kadarkoli nam zadišijo.

12. Včasih tudi kakšen trik ne škodi

Z majhnimi otroki se lahko igramo, da so npr. suho sadje bonboni ali pa se spomnimo kakšne drugačne družinske šale, ob kateri se vsi zabavamo. Kadar otroci ne želijo poskusiti novega živila, se lahko z njimi npr. igramo, da snemamo reklamo, v kateri mora vsak čimbolj izvirno predstaviti določeno jed (in jo pri tem seveda tudi poskusiti).

13. Obrok naj bo prijeten družinski dogodek

Zajtrk, kosilo ali večerja naj ne bo tekmovanje, v katerem poskusimo v otroka stlačiti čim več zdravega, ampak prijeten dogodek, pri katerem se zbere družina, skupaj jé, klepeta in se povezuje. V takšnem vzdušju gre tudi hrana bolj v slast!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja