Ne skrbite, če vas otroci nikoli ne poslušajo. Skrbi naj vas, da vas ves čas opazujejo.

a-young-man-thinking-about-something-deeply-with-his-hand-on-his-chin_hyo8qvrbj

Ravno nekaj dni nazaj sva z enajstletno hčerko imeli zvečer pol ure samo zase. Takšni dragoceni trenutki, ko se crkljava in ena na ena vrževa debato, pogosto prinesejo tudi bolj globoka vprašanja. Tokrat sva nekako tako, iz pogovora, prešli na temu tabujev v družbi.

Ker se doma kar precej odkrito pogovarjamo, si ni znala točno predstavljati, kaj to je. Pa sva premišljevali, kaj je v družbi še posebej pereče in skrito.

Danes je 11. november, ko praznujemo svetovni dan boja proti odvisnostim. Ste kdaj pomislili, kako močno je v naši družbi prisoten molk o odvisnostih? Kako ogromno je različnih vrst odvisnosti in kako globoko so nekatere zasidrane v naše družine, a se v mnogih družinah spretno izogiba pogovoru o njih? Enostavno so tabu. Govorimo o tistih resnih, najbolj znanih. Odvisnost od drog in alkohola pa iger na srečo.

Kaj pa pesti mene?

A danes, ko je ob svetovnem dnevu priložnost, da si potrkamo tudi na svojo vest, se vprašajmo, kaj pa je tista odvisnost, ki pesti nas? Menite, da je nimate? Potem vam iskreno čestitamo in želimo, da še naprej nadaljujete to pot. Morda pa veste, da jo imate, pa se vam ne zdi tako huda. Ali pa se niti še niste vprašali o tem.

Pogosto se v naše življenje nevidno prikradejo navade, ki niso zdrave, a jih vseeno ohranjamo. Ko se že sprašujemo, ali imamo pod svojim okriljem kakšno nezdravo navado, naj definiramo, kaj odvisnost sploh je. Preprosto bi lahko rekli, da je odvisnost ponavljanje nekih dejanj, ki jih človek ne more prenehati kljub temu, da je očitno, da mu tista dejanja škodujejo ali ga vodijo v nezdrav način življenja.

Odvisnost se prikrade nevede in tiho

Dandanes je mnogo zelo »prefinjenih« oblik odvisnosti. Ki na prvi videz delujejo neškodljive. A jih sodoben človek hitro in pogosto nevede posvoji. Takšne so na primer odvisnost od računalnikov in ekranov, odvisnost od hrane, odvisnost od materialnih dobrin, odvisnost od informacij, celo odvisnost od otrok ali partnerja. Tudi o teh se ne govori pogosto. So prav tako tabu. A prav tako kot ostale odvisnosti, tudi le te onemogočajo pristne in lepe odnose.

Mnogo slednjih še nekaj desetletji nazaj ljudje niso poznali. Zdaj pa zanje oboleva vse več, ne le odraslih, ampak tudi otrok. Starši otrokom radi »pridigamo«, kaj je prav in kaj ne in jim (k sreči) omejujemo nezdrave načine življenja. Ekrane, prekomerno hranjenje, pretirano zapravljanje. Ampak, koliko pridiganje pomaga? Znamo omejiti sebe?

Odvisnost od ekranov

Je zjutraj prva stvar, ki jo storite to, da primete telefon in »preverite kaj se dogaja«? Facebook, maili in novice? Vzamete svoj telefon pogosto na WC? Ga imate čisto zmeraj pri sebi? Ko pridete iz službe, ga pustite na pultu ali na kakšnem odročnem mestu ali roma z vami kamorkoli greste? Lahko vsaj za vikend nekaj časa zdržite brez telefona/ekrana?

Če otrokom ne pustite imeti telefona ves čas pri sebi, bo to zelo malo koristilo, če bodo vas vedno in povsod videli s telefonom.

Odvisnost od hrane

Saj so različni dnevi. Včasih nagajajo hormoni, pa včasih je takšen dan, da bi človek vse pojedel. A vseeno. Znate biti zmerni? Kuhate zgolj tisto, kar vam »paše« ali kuhate vse, tudi tisto, kar vam morda ni tako všeč, pa je zdravo? Jeste sladico čisto vsak dan ali celo večkrat na dan? Si v trgovini pogosto kupite nekaj za pod zob? Morate vedno nekaj grizljati?

Zdrav duh v zdravem telesu. Najboljša preventiva je zmernost pri nas samih, pa bodo tudi otroci sledili zgledu.

Odvisnost od materialnih dobrin

Vas ob vsakem nakupu preplavi občutek neverjetnega ugodja in želja, da bi to ponovili? Mrzlično nakupujete in se ne znate ustaviti? Potrebujete biti ves čas na tekočem o novostih? Kopičite stvari, ki pa jih pogosto niti ne uporabljate?

Morda vse skupaj omogočate tudi otrokom. Nakupujete zanje. A pomislite, kaj sporočate s tem? Bodo res zadovoljni in srečni zato, ker ste jim nekaj kupili? Ste zadovoljni vi?

Odvisnost od informacij

Hočete biti ves čas v koraku s časom in niti na dopustu ne dopustite, da bi zamudili kakšno novico? Vsak dan več ur presedite in pregledujete svetovne medije? Vas to bremeni?

Dobro je bili informiran, a vse v mejah normale. Pogosto jamramo, ker so otroci obdani s toliko informacijami. A mi smo tisti, ki jih učimo, kako ravnati z njimi. Jih znamo odbirati? Presajati? Razločevati? Le z našim zgledom se bodo tega naučili tudi oni.

Odvisnost od otrok ali partnerja, od odnosov

Imate neprestan strah, da vas nihče nima rad ali da boste ostali sami? Hočete v vsem ugoditi drugim? Vedno postavljate otroke ali partnerja pred sabo in ne znate reči ne tudi takrat, ko je to nezdravo za vas in vaše odnose? Vse naredite namesto drugih?

Srečen starš, srečen otrok. Saj je prav, da se razdajamo. A pri tem ne smemo pozabiti nase. Če bomo mi znali otrokom pokazati, da živimo polno in vredno življenje, bodo tudi oni lahko tako živeli.

Vidim se v tebi

Začetna misel Roberta Fulghuma nikakor ni iz trte zvita. Manj govorimo in bolj pazimo na to, kaj delamo. Starši smo neprestano na očeh svojim otrokom. Oni so odlični opazovalci. In še boljši posnemovalci.

Morda bi si misel morali obesiti celo na hladilnik, da bi se nanjo večkrat spomnili. Vsi želimo svojim otrokom dobro. A pri vzgoji je bistveno, da najprej zgradimo in vzgojimo sebe, šele potem bomo lahko gradili in vzgajali zdrave otroke.

Naj bo svetovni dan boja proti odvisnostim priložnost, da se vprašamo, kje škripa in skušamo odstraniti navlako iz svojega življenja.

foto: storyblocks.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja