Nauk koruznega polja

Vir: Shutterstock

Velikokrat slišimo o tem, da vsak skrbi najprej in predvsem zase in za svoje najbližje. Do neke mere je to seveda normalno, toda v današnji dobi individualizma velikokrat pozabimo, da smo s soljudmi in okoljem povezani veliko bolj, kot je videti na prvi pogled. Hude naravne nesreče in poplave, ki smo jim priča v teh dneh, nas spomnijo, kako zelo ranljivi smo pravzaprav in kako zelo potrebujemo drug drugega.

Če živimo drug mimo drugega in ne skrbimo tudi za dobro širše skupnosti, na dolgi rok škodimo tudi sebi. In seveda obratno, če delamo dobro in živimo po zapovedi, ki pravi, da kar želiš, da bi drugi storili tebi, stori tudi ti drugim, se nam dobro obilno povrne, tudi če morda tega ni takoj opaziti. To odlično ponazori spodnja zgodba.

Bil je kmet, ki je gojil koruzo odlične kakovosti. Vsako leto je osvojil nagrado za najboljšo koruzo.

Nekega dne ga je novinar vprašal o načinu gojenja te posebne koruze in izvedel nekaj nadvse zanimivega. Odkril je, da je kmet svojo vrhunsko semensko koruzo delil s sosedi. Presenečen ga je vprašal: “Kako si lahko privoščiš to, da deliš svojo najboljšo semensko koruzo s sosedi, ko pa so tvoja konkurenca?

“Kako?” se nasmehne kmet. “Mar ne veste, kako se razmnožuje koruza? Koruza je vetrocvetka in veter pobira cvetni prah iz zoreče koruze in jo vrtinči iz njive na njivo. Če moji sosedje gojijo manjvredno koruzo, bo navzkrižno opraševanje poslabšalo kakovost moje koruze. Če želim gojiti dobro koruzo, moram pomagati svojim sosedom, da bodo tudi oni gojili dobro koruzo.”

Tako je tudi z našimi življenji … Kdor želi živeti smiselno in dobro, si mora prizadevati, da obogati tudi življenja drugih. Tisti, ki želijo biti srečni, morajo tudi drugim pomagati najti srečo, saj je ta narejena tako, da se, ko jo delimo, množi. Ko jo hočemo zapreti in zadržati le zase, pa usiha.

Res je, da smo, če smo odprti za druge, tudi bolj ranljivi. A smo tudi pristni in človeški. Gotovo je kateri sosed kmeta iz zgornje zgodbe nehvaležen in nesramen. Toda to ne spremeni dejstva, da ima kmet najboljšo koruzo. Kljub temu sosedu. Če smo srečni in zavezani ljubezni, imamo milost in moč, da toleriramo in včasih  razumemo ali celo vzljubimo tudi takšne ljudi. In potem se lahko nekako zgodi čudež, da se nekdo spremeni … In koruza tisto leto spet bogato obrodi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja