Napovedujejo množično proizvodnjo humanega mleka – bo mama za dojenje sploh še potrebna?

Foto: Shutterstock

Znanost zmore narediti izjemne stvari. Mnogi rezultati so osupljivi in resnično človeštvu v pomoč, pri drugih pa nam ostane čuden priokus. Taka je raziskava, ki trenutno precej buri duhove, sploh ker za njo stojijo znana svetovna imena, ki obvladajo obračanje in kopičenje kapitala. Ena teh je fundacija Billa in Melinde Gates, ki je nedavno izdatno financirala raziskavo in zagon proizvodnje t. i. umetnega humanega mleka, ki bo nekaj povsem drugega, kot je danes poznano adaptirano mleko oz. mlečna formula. Gre za delikatne stvari, zato je zadevo smiselno spremljati z dvignjenimi obrvmi.

Nič več mlečne formule?

Verjetno se sprašujete, kaj bi, poleg očitnega – da ne gre mamino mleko – lahko bilo narobe z dolgo poznanim in uporabljanim adaptiranim mlekom, ki so mu znova in znova izboljševali formulo. Prvi razlog, ki ga navajajo, je izjemno velik ogljični odtis, ki ga ustvarja svetovna živinoreja. Adaptirano mleko je večinoma narejeno iz kravjega mleka in okrog 10 % vse svetovne mlekarske industrije predstavlja proizvodnja nadomestkov materinega mleka.

Mleko iz laboratorijev, ki naj bi bilo kmalu na voljo za široko potrošnjo

Ena nosilk raziskovalnega projekta, celična biologinja Leila Strickland, zaradi prezgodnjega poroda svojega otroka ni zmogla dojiti. Osebna izkušnja ji je dala zagon pri odločitvi, da bi s svojimi raziskavami pomagala drugim materam, ki so se znašle v podobni stiski.

Mleko naj bi proizvajali v laboratorijih s podobno tehnologijo, kot že proizvajajo umetno meso. Za začetek je potrebno tkivo dojke in donirano materino mleko. Projekt je trenutno v fazi iskanja kompromisa med hitrostjo proizvodnje celic v velikih količinah in optimizacijo stroškov. Prav tako še vedno ni dokazov, da je tako pridobljen pripravek resnično varen za otroke. Napovedujejo pa že, da naj bi bilo tako proizvedeno mleko za široko potrošnjo na voljo v nekaj letih.

Prednosti in slabosti

Zaenkrat velja, da naj bi bilo takšno mleko bolj podobno naravnemu materinemu mleku, kot mu je podobno adaptirano kravje mleko, ki je v večinski uporabi sedaj. Vsekakor pa se raziskovalci strinjajo, da to mleko vseeno nima niti približno tako odličnih imunoloških sposobnosti kot materino, prav tako pa je za dojenčka težje prebavljivo.

Na videz gre torej za povsem dober namen. Težava pa nastane, ko pogledaš za zaveso in zaradi izkušenj potegneš kakšno vzporednico. Recimo – ista Gatesova fundacija je financirala tudi obsežno kampanjo, ki opozarja na psihološke težave, ki naj bi doletele mamice, ki dojijo.

Nova normalnost?

Pojavljajo se tudi očitki v povezavi s pomanjkanjem adaptiranega mleka na ameriškem tržišču, češ da gre za zrežirano predstavo, ki gre fundaciji zakoncev Gates na roko – skreiraš krizo in jo potem čudežno rešiš s svojim pripravkom …

Nenazadnje pa je treba omeniti še uvajanje novih poimenovanj in navajanje na »novo normalnost«. Skratka, ne govori se več o materinem mleku, ampak o humanem mleku. Ne govori se več o dojenju na dojki, ampak o dojenju v naročju. Ne govori se več o mami, ampak o osebi, ki doji. V ta namen so razvili tudi posebne naramnice, ki nosijo vrečke v obliki dojke in si jih lahko nadene kdorkoli in »podoji« otroka. Skratka, mama ne bo (ni) več potrebna in vseeno je, kdo hrani otroka. Tukaj pa smo tudi že na zelo spolzkem terenu neke druge agende.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Povedala bom samo to: naivni ljudje so prestrašeni kot še nikoli, ljudje, ki po cele ure lahko gledajo mehiške in turške nadaljevanke, nikoli nič dobrega ne preberejo, ki so čustveno nezreli, z lahkoto zapadejo tistemu, kar pravimo čredni nagon.
  Jaz se življenja ne bojim.
  Kar ste želeli, to ste dobili. Dve leti so prali možgane ljudem zaradi korone, da še zdaj v hudi vročini vidim ljudi, tako mlade kot starejše, z maskami na obrazu, vse prešvicane.
  Billu Gatesu pač pri koroni ni v celoti uspelo, da bi podjarmil ljudi, smo prehitro spoznali nekateri, kam pes taco moli, zato pač hoče sedaj na druge načine spreobrniti ljudi. Mene ne more.
  Jaz verjamem v življenje, v solidarnost, v človečnost. Zato gredo taki članki kot je tale mimo mene.
  Seveda bodo skušali z vseh strani tile bogataši bombardirati, trkati na našo dušo, srce: poglejte, koliko je podhranjenih, revnih, ubogih otrok. Dajmo jim omogočit dostojno življenje. AMpak saj vemo, kje je revščina, umiranje otrok kot po tekočem traku.

  Seveda mlečna formula iz kravjega mleka ni materino mleko. Pa tudi humano mleko iz laboratorija ne bo materino mleko. Upam da bodo bodoče mamice razumele point tega.

 2. Saj vemo, da današnja družba povsod hoče izriniti vse kar ima krščanske temelje. Teorija spola se prefinjeno širi in to vse v imenu človekovih pravic. Vemo pa, da to nima nobene veze s pravicami. Tukaj gre za denar , kopičenje bogastva ter ideologijo. Super je, da lahko pomagajo materam po svetu, ki so v stiski, ker nimajo mleka. Vendar pa se moramo zavedati kje je meja in to tudi opozoriti. Ampak današnja družba, predvsem ameriška pa tudi že v Evropi temelji na čustvih in ne na razumu. In kdor misli s svojo glavo, ga družba odrine, ne mara pametnih ljudi. Voditelji imajo raje ljudi, ki kimajo in nič ne mislijo ter da se z vsem strinjajo, če pa ne te posmehljivo izločijo. Zato pa moramo vstrajati in misliti pozitivno. Ni vse črno in ne belo.

 3. Seveda bo mama za dojenje vedno potrebna. Mislim, da se velika večina mamic trudi z dojenjem in doji kolikor časa ji je pač dano. Nekatere so res prave “dojilje” po naravi, drugim pa to ni toliko dano. Mislim pa, da so izredno redke tiste mame, ki iz čistega kaprica nočejo dojiti. Ali pa ne morejo. Ali enostavno imajo prazne prsi in v njih ni mleka. Tudi nekaj takih primerov poznam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja