Najstniki in koronavirus ali kaj lahko storim jaz

Foto: Shutterstock

Nove razmere, v katerih smo se znašli na začetku te brsteče pomladi, so dodobra zamajale vse, kar smo do sedaj imeli za samoumevno. Spreminja se celo to, kako vidimo in doživljamo svoje lastne otroke. In prav ta vidik me je presenetil.

Trije od najinih otrok so nekje na pragu odraslosti. Malo čez, malo pred, niti ni toliko pomembno. Odločajo se s svojo glavo, finančno so delno neodvisni, imajo svoje misli in svoja pota. Vsi imajo stalno prebivališče še vedno na našem naslovu, čeprav je to v navadnih časih pomenilo, da hodijo domov, vsaj del njih, praktično samo še spat. Ampak zdaj niso navadni časi.

»Mami, daj ne paničari!«

Z zanimanjem sem opazovala kako so se v teh zadnjih tednih spreminjali oni in njihove navade, odzivi. Tam sredi februarja, ko se mi je začelo zares svitati kaj se nam približuje, sem bila panična mama, ki, kot vedno, pretirava. Zdelo se jim je, da njih nič ne more doseči. Da so mladi in da je Kitajska daleč. Občasno so zavili z očmi in seveda počeli stvari, kot da se na drugem delu sveta ne dogaja nič posebnega. Grožnja je prihajala bližje in bližje, oni pa se še kar niso dali.

Še zadnji dan pred razglasitvijo izrednih razmer so hodili po mestu, se pasli po trgovinah, imeli tisoč opravkov, kot vsak dan. Le mestnim avtobusom so se izognili. Pa roke so si malo intenzivneje umivali.

Ostali smo doma

In potem je prišlo – ostanite doma. Iskreno povedano sem se tega trenutka kar nekoliko bala. Se bodo zmogli odzvati razumno in odgovorno?

Ja, na začetku je bil pretres. Resno? Doma? Kako, ko pa imam še toliko idej in opravkov in sestankov, dogovorov in zmenkov? In ko je tako lepo vreme, kot nalašč za kakšen potep v dvoje, troje, s prijatelji. A s smučanjem je za letos konec?

Kaj lahko jaz storim doma

Kaj pa zdaj? Šola seveda zahteva svoje. Maturantka in študent sta vpeta v šolsko delo od doma. Oba dva pa sta vseeno več prosta kot ob običajnih šolskih dneh. Starejša pa je sploh pred zadnjim dejanjem študija in je nekako vmes. Študijskih obveznosti nima več, magistrska naloga pa je nekje v zraku. Opazujem jih, kako poskušajo koristno preživeti čas.

Sprašujejo se, kako pomagati nekaj ostarelim sosedam, ki nimajo v bližini nikogar od svojih.Eden od otrok je od prijateljice iz zdravstvene fakultete dobil znanje, kako si natančno umivati roke. Pa smo imeli domače šolanje.

Drugi mi ne neha nositi idej katera zelišča bi bil vredno nabirati na naših sprehodih in katere divje rastline so primerne za v solato. Te dni se nikoli ne vrnemo domov brez prgišča ali dveh ozkolistnega trpotca, pljučnika, prvih poganjkov kopriv, čemaža…

Tretji se je potrudil narediti popis živil, ki jih imamo doma in kako bi jih kazalo skombinirati, da nam kar se da dolgo ne bi bilo treba ponovno obiskati trgovine.

Spet eden od njih je prepovedal spremljanje poročil in novic po večkrat na dan. In ima prav. Kajti stvari trenutno niso preveč spodbudne, poleg tega pa še slabšajo razpoloženje, kvarijo vzdušje in vzbujajo potrtost. Spremenijo pa prav ničesar.

Otroci so na svetlo privlekli tudi ideje za telesno aktivnost doma. Vse sorte smo že preizkusili teh par dni. Še vedno pa prisegamo na hitro partijo dveh frizbijev na travniku nedaleč od doma.

Naša hišna šivilja se loteva krojenja in šivanja domačih mask »za vsak slučaj«.

Kaj pa lahko storim za druge?

Opazila sem, da zavzeto spremljajo tudi to, kaj se dogaja pri naših bližnjih in daljnih sosedih. Sprašujejo se, kako pomagati nekaj ostarelim sosedam, ki nimajo v bližini nikogar od svojih, pa z berglo težko prinesejo več kot po eno ne preveč polno vrečko iz trgovine. Situacija jih bega. Kako pomagati, pa ne biti preveč blizu, da jim s pomočjo ne bi škodoval… Veseli me, da tuhtajo kako najti rešitve. Da se jim zdi, mladenkama in mladeniču, na vrhuncih moči, vredno.

Od vsega pa me najbolj veseli, ko vidim, da vsak večer ob 19h, kot smo se dogovorili, zavzeto pridejo iz svojih sob, prinesejo kitaro, poskrbijo za petje in iskreno prispevajo k naši družinski molitvi rožnega venca.

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja