Najstnici napisali priročnik za vzgojo najstnikov

Thumbnail

Starše najstnikov večkrat muči vprašanje, kaj se dogaja z njihovimi otroki in kako jih vzgajati. Dve britanski najstnici jim skušata priti naproti s posebnim priročnikom.

 

17-letnici iz okolice Londona sta na podlagi svojih izkušenj in pogovorov s 100 svojimi vrstniki pripravili priročnik za vzgojo najstnikov. Na več kot 200 strani sta vključili nasvete za starše, ki so v zadregi, kako pristopati k svojim najstnikom. Obdelali sta številna področja, od spolnosti, drog, socialnih omrežij do pospravljanja sobe.

»Ob pisanju knjige sva morali preučiti svoje obnašanje, kar nama je vsekakor pomagalo, da sva prepoznali, kako včasih jeziva svoje starše in jih tudi nehote spravljava v skrbi, kot recimo, da greš nekam, ne da bi jim povedal, kam,« je o svojih novih spoznanjih dejala Megan. Ob tem pa dodala: »Naučili sva se pa tudi precej o tem, kako odrasli razmišljajo, tako da zdaj bolje veva, kako jih obrniti v svoj prid.«    

Knjiga med drugimi prinaša tudi te nasvete:

  • Glede pospravljanja sobe priporočata, naj starši postavijo triurni rok, v tem času pa naj ne preverjajo, kako pospravljanje poteka. Avtorici pravita, da ta taktika deluje v tem, da najstniki ob tem čutijo zaupanje staršev.
  • Če hočete iz sobe zvabiti najbolj čemerne najstnike, se poslužite kar podkupnine.
  • Ne pritožujte se preveč zaradi svojega izgleda, ker se to lahko vašim najstnikom zelo vtisne in vpliva na to, da bodo tudi sami pretirano obremenjeni s svojim izgledom.
  • Strašenje z negativnimi učinki drog deluje, predvsem če pri dekletih izpostavite, da to uniči tvoje lase in kožo.
  • Ne prepovejte uporabe socialnih omrežij, ker se bodo vaši otroci v vsakem primeru vključili vanje. Raje poskrbite, da jih bodo varno uporabljali. Poskrbite, da najstniki nikoli ne razkrijejo svojega polnega naslova na Facebooku, podrobnosti o dogodkih, ki jih organizirajo, pa naj bodo vidne samo prijateljem.
  • Za zmanjšanje telefonskega računa pa priporočata kar namestitev aplikacij za brezplačno komuniciranje na pametne telefone.

Megan Lovegrove and Louise Bedwell sta bili za pripravo priročnika “Teenagers explained” (Najstniki obrazloženi/pojasnjeni) izbrani, potem ko je založnik med 50 različnimi šolami v okolici naredil natečaj kreativnega pisanja. Priročnik sta ustvarjali pol leta.

Louisina mama Helen, ki je knjigo prebrala, pravi: »Bilo mi je zelo zanimivo branje. Toliko stvari je, s katerimi se morajo danes soočati otroci, ki so bile meni v otroštvu povsem neznane. Nasveti v knjigi so res dobro branje za starše, ki se želijo približati svojim najstnikom. Upam pa, da se moja hči le ne ukvarja z nekaterimi od stvari, ki jih opisuje v knjigi.«

Kaj pa vi menite? Bi za boljšo vzgojo svojih najstnikov uporabili takšen priročnik? Bi sledili njihovim nasvetom?

Vir: telegraph.co.uk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.