Naj vas aplikacije o plodnosti ne zavedejo

Thumbnail

V zadnjem času je elektronski svet preplavljen z aplikacijami, ki nam obljubljajo zanesljivo napovedovanje plodnih dni in vnaprejšnji prikaz menstruacij, ki bodo sledile. Pa te aplikacije res omogočajo vse to, kar obljubljajo?

Nedolgo nazaj je v moj predal zašla elektronska pošta s sporočilom, da bo v kratkem izšel edinstven menstrualni koledar, ki se brezhibno prilagodi ciklu in potrebam vsake ženske. Ker me je o tem zanimalo malo več, sem avtorja pisma povprašala po nekaj podrobnostih.

Kaj nam obljubljajo?

Aplikacija naj bi iz zgodovine preteklih ciklov izračunala nastop prihodnje menstruacij in glede na to še ovulacijo, k temu dodala še nekaj varnostnih dni in tako določila plodne in neplodne dni.

Zaradi slabe zanesljivosti koledarske metode se je vseh naravnih metod prijel mit o neučinkovitosti, ki še vedno spremlja tudi sodobne metode.

Vam zveni kaj znano?

V tridesetih letih prejšnjega stoletja sta Avstrijec Knaus in Japonec Ogino odkrila, da do ovulacije pride približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo. Na podlagi tega sta razvila formulo za izračun plodnih in neplodnih dni. Tako sta razvila t. i. koledarsko oz. ritmično metodo, ki ženski omogoča določanje plodnega obdobja le na osnovi štetja dni brez opazovanja telesnih znakov plodnosti.

Metoda je še kar dobro funkcionirala za ženske z izjemno rednimi ciklusi, medtem ko je v ostalih primerih odpovedala. Zaradi slabe zanesljivosti metode se je naravnih metod na splošno prijel mit o neučinkovitosti, ki še vedno spremlja tudi sodobne naravne metode. 

In sedaj imamo množico modernih aplikacij, ki obljubljajo zanesljivost in enostavnost uporabe, pa vendar temeljijo na enakih temeljih kot stara neučinkovita koledarska metoda.

Naša telesa niso roboti, ki bi delovali na podlagi vnaprej predpisanega programa. Hormoni, ki uravnavajo menstrualni ciklus, so podvrženi različnim vplivom.

V čem je torej problem?

Formule, na katere se zanašajo, temeljijo na statistiki. Pa vendar naša telesa niso roboti, ki bi delovali na podlagi vnaprej predpisanega programa. Hormoni, ki uravnavajo menstrualni ciklus, so podvrženi različnim vplivom. In tako se zgodi, da je ciklus enkrat kratek, drugič dolg, enkrat tipično šolski, spet drugič “razštelan”. Kar je veljajo za pretekle cikluse, za ta ciklus ne velja. In tako lahko mislimo, da nismo plodni ravno takrat, ko dejansko smo. In vsega tega še tako sofisticiran program ne more predvideti.

Če ženski cikel variira v dolžini, to pomeni, da nam bo program izračunal zelo dolgo plodno obdobje, ki lahko traja tudi 14 dni ali več. Če par ne želi zanositi, to pomeni, da se mora toliko dni izogniti spolnim odnosom. Če želi zanositi, pa lahko zlahka zgreši ravno tri najplodnejše dni okrog ovulacije.

Zakaj pa naravne metode vseeno delujejo?

To je tudi razlog, zakaj so razvili sodobne naravne metode. Sodobne naravne metode ne temeljijo na statistiki (ali vsaj ne samo na statistiki). Temeljijo na opazovanju različnih vidnih znakov plodnosti, ki jih vsaka ženska lahko opazi v svojem ciklusu in kažejo na to, da se njeno telo bodisi pripravlja na ovulacijo bodisi je ovulacija že mimo. Ker se zanašajo le na konkretne znake v konkretnem ciklusu, lahko zelo zanesljivo določijo, kateri dnevi v ciklusu so plodni in kateri ne.

Sodobne naravne metode ne temeljijo na statistiki. Temeljijo na opazovanju različnih vidnih znakov plodnosti.

Znaka, ki jih vsaka ženska lahko opazuje, sta sluz materničnega vratu in telesna temperatura po ovulaciji. Njune spremembe so preverjane v številnih študijah. Sodobne metode naravnega načrtovanja družine temeljijo na opazovanju enega znaka (FertilityCare, Billingsova) ali kombinacije obeh (simptotermalna). Vse pa so precej natančnejše od koledarske metode.

Tako ženska, kljub temu da vnaprej ne ve, kakšen ciklus bo imela, točno ve, ali je določen dan plodna ali ne, saj to opazi po svojih znakih. In glede na to, kdaj v ciklusu se ji pojavijo, tudi lahko predvidi, kako dolg cikel bo in kdaj bo dobila menstruacijo.

Kaj pa ženske z nerednimi ciklusi ali brez ciklusov

Izračunavanje dni tudi povsem odpove v primerih, ko ženska nima rednih ciklusov. Eden od takih primerov je obdobje po porodu, ko ženska nima menstruacij, kar lahko traja tudi leto ali več. In za takšne situacije tudi najpametnejše aplikacije nimajo rešitve, zato tudi ni presenetljivo, da je moje vprašanje o tem obdobju ostalo spregledano. Tudi tu so torej v prednosti sodobne naravne metode, ki s spremljanjem sluzi tudi v teh težjih situacijah omogočajo zanesljivo določanje plodnih in neplodnih dni. 

Aplikacije so vseeno lahko v pomoč

Če se želite posluževati pomoči sodobnih aplikacij, bodite pozorne na to, ali aplikacija temelji na dejanskem opazovanju znakov plodnosti, ki jih beležite vsakodnevno, ali zgolj na štetju dni. V kolikor temelji na štetju, vedite, da uporabljate staro, nezanesljivo koledarsko metodo – le v moderni preobleki.

Foto: digitaltrends.com