Načini pogovora z Bogom, ki bodo spremenili vaše življenje

Vir: Pixabay

Postni čas je čas, ko naj bi ob Jezusu hodili skozi post, molitev in dobra dela. Ustavimo se danes pri molitvi. Kot obstajajo različne poti do ljudi, obstajajo različni jeziki ljubezni, različni načini učenja … obstajajo tudi različni načini molitve. Molitev je pogovor z Bogom. A pogovor ni enak pogovoru in vsak posameznik ima na tem področju svoje želje in potrebe. Če si želimo iskrenega stika z Gospodom, moramo odkriti način, ki nam je najbližji. Brez skrbi – Bog nas nagovarja na najrazličnejše načine in prav nič ni narobe, tudi če se z Bogom pogovarjate na več različnih načinov.

Molitev po obrazcih …

… se vam morebiti zdi enolična in dolgočasna, vendar nam ob ponavljanju znanih besed daje možnost, da o njih razmišljamo. Pomemben je tudi vidik, da neštetokrat izgovorjene besede lahko zelo globoko ponotranjimo. Nekoč sem govorila z duhovnikom, ki je iz izkušnje ob umirajočih pripovedoval, da so besede Očenaša ali Zdrave Marije za mnoge zadnje, kar ob koncu še zmorejo povedati. In hkrati je večino tega, kar ljudje počnemo v življenju – ponavljanje.

Molitev ob odlomkih iz Svetega pisma

Kako moliti ob debeli svetopisemski knjigi? Kje se je lotiti? Obstaja celo veliko različnih načinov! Če spadamo med začetnike na tem področju, potem lahko najprej preprosto preberemo, odlomek za odlomkom, vse Sveto pismo. Ob tem so nam lahko v odlično pomoč različni bralni načrti, ki jih ponuja Svetopisemska družba Slovenije.

Kaj ko bi letos naredili korak naprej v naši molitvi, ki je eden izmed temeljev posta? Poiščimo način, ki nam ustreza in se potopimo v Božje globine.

Seveda pa lahko začnemo tudi drugače. Lahko dlje časa prebiramo ali se naučimo na pamet in ponavljamo en sam odlomek. Nekdo, ki o branju Svetega pisma veliko ve, mi je nekoč priporočil, da nam odlomek začne zares govoriti šele po tridesetem branju.

Če si lahko, si iz kopice opravil izkrčimo pol ure na dan (omejitev časa je nujna, da se ne prepuščamo trenutnim lastnim občutkom in čustvom), ko se bomo z enim odlomkom podrobneje ukvarjali. Takrat se odlomka lotimo meditativno ali kontemplativno.

Krščanska meditacija

Meditacija v krščanstvu je drugačna od tiste v vzhodnih oblikah religije. Tam je v središču umirjanje človeka, v krščanstvu pa je določena mera umiritve samega sebe šele začetek, ki mu sledi poslušanje ali branje Božje besede. Pomembno je, da smo pri tem popolnoma sproščeni in prepuščeni besedilu. Meditirajmo vedno na istem mestu, ker se vsakemu prostoru najprej nekaj časa privajamo. K umiritvi in boljši molitvi pripomore tudi drža, kjer pa si moramo sami najti tisto, ki nam najbolj ustreza. Naj bo udobna, a spet ne preveč. Kaj pa, če ne gre? Osnovno pravilo je, da se ne vznemirjajmo! Zelo koristi red: vsak dan na istem mestu, ob isti uri Bogu izročajmo vse, tudi našo molitev.

Ko se umirimo, pride na vrsto osrednji del naše molitve. Začnemo ga s prošnjo, kaj želimo ob tej meditativni molitvi. Sledi počasno branje Božje besede. Stavek za stavkom, besedo za besedo, Besedo za Besedo. Opazujmo misli in dogajanja v naši notranjosti in si jih ob koncu molitve zapišimo. Nazadnje sledi zahvala Bogu, da smo lahko poslušali njegovo Besedo in prošnja, da bi po njej zmogli živeti. Prednost redne krščanske meditacije je v tem, da dajemo Bogu veliko priložnosti, da nam govori, če le poslušamo s srcem in puščamo razum v ozadju.

Če smo s časom zelo na kratko, si lahko recimo zjutraj iz odlomka poskusimo zapomniti ali vsaj izpisati en sam stavek, ki ga ponavljamo čez dan. Včasih, ko pa res ne gre (in to govorim iz lastne izkušnje) pa je lahko svojevrstna molitev tudi to, da objamemo Sveto pismo, ali nanj položimo vsaj roko, seveda v veri, da gre za izvir božje Besede in Ljubezni. Bistvo, ki ga želimo doseči, je v dialogu – da nam Bog govori, mi pa s svojim življenjem odgovarjamo na njegovo besedo. Ob tem je izjemno pomembno tudi poslušanje; prepoznavanje Božjih znamenj in odgovorov na našo molitev v našem življenju. Način molitve, ki je s tem povezan, je eksamen – molitveni pogled na dan.

Krščanska kontemplacija

Okvir umiritve, drže in izbire časa, prošnje in zaključka ter beleženja dogajanja med molitvijo je podoben, kot pri meditaciji.  Pri kontemplativni molitvi pa gre za to, da uporabimo svojo domišljijo in si predstavljamo odlomke tako, kot da jih doživljamo sami. Najprej se vživimo v vsako osebo posebej, kako izgleda, kaj posluša in vidi, kako čuti, kaj doživlja, potem pa to skušajmo doživeti tako, kot da smo mi del dogajanja. Kontemplacija nam omogoča doživeti Odrešenikovo bližino. Preko Svetega pisma namreč Bog govori nam osebno, v tem trenutku. Pri tem je pomembno, da se ne osredotočate nase in svoja čutenja, temveč na Boga.

Ste bolj aktivne sorte?

Moliti se da tudi na sprehodih v samotni naravi (osebno prisegam na zgodnja jutra na samotnih gozdnih poteh). Tudi med tekom lahko namesto glasbe poslušate prebiranje Svetega pisma. Seveda pa je globoka molitev tudi zrenje in čudenje ter hvaležnost za lepoto vsega stvarstva.

Lahko pa molite tudi s plesom. Obstajajo posebni molitveni plesi s preprostimi koraki, ki se jih hitro naučite in pri katerih ponavljajoče gibe uporabljate kot podlago za razmišljanje.

Kaj pa umetniške duše?

Odlično se da moliti tudi ob nabožnih podobah. Najbolj znana molitev je duhovno zrenje v ikono. Uporabimo pa lahko tudi katerokoli drugo podobo, podobico ali umetniško sliko, ki nas nagovarja. Ob tem je pomembno zavedanje, da ne molimo podobe, ampak je naša molitev usmerjena k bogu, Mariji … Možnosti je res veliko. Priložnost čutenja Božje Navzočnosti tistim, bolj muzikaličnim, nudi tudi glasba. Lahko je klasična, lahko je ritmično duhovna – izberite.

Zrenje v oči

Mimo tega pa jaz osebno ne morem. V nobenem priročniku tega ne boste našli, ampak zrenje v oči mojih otrok in ljudi, ki me imajo res radi, je zame zrenje v Božje oči in dokaz Božje Ljubezni. Prav tako pa lahko zrete v oči tudi Bogu pred Najsvetejšim, ga slavite, se mu zahvaljujete, ga častite … V številnih župnijah je ob upoštevanju ukrepov še vedno mogoče moliti pred Najsvetejšim, marsikje te molitve prenašajo tudi prek spleta.

Postni čas nam vedno prinaša priložnost, da se na nekem področju izboljšamo. Kaj ko bi letos naredili korak naprej v naši molitvi, ki je eden izmed temeljev posta? Poiščimo način, ki nam ustreza in se potopimo v Božje globine. Če nas naša trenutna molitev ne spreminja, lahko preizkusimo še kakšen drug način molitve. Morda je “bolj naš” prav tisti, ki nam na prvi pogled ne deluje toliko naš. Kot se moramo učiti veščin vsakega pogovora, se moramo učiti tudi molitve – a trud se vsekakor izplača!Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja