“Družina družini navdih”: Bog sam poskrbi, da molitev obrodi sadove

Foto: Shutterstock

“Družina družini navdih” je nov tematski sklop na iskreni.net, v katerem družine s svojimi izkušnjami v vsej svoji realnosti vsakdana navdihujejo in opogumljajo druge družine.

V mesecu oktobru smo povabili družine, da z nami delijo svojo izkušnjo molitve rožnega venca. Naj vam bodo njihove izkušnje v spodbudo in navdih!


Še do nedavnega je bil za naju rožni venec »rezerviran« bolj ali manj za večje praznike (npr. ob Božiču, ko smo pokadili hišo), otroci pa so bili tako ali tako še premajhni, da bi se te molitve aktivno udeležili.

Velik lesen rožni venec, ki sva ga od skavtov dobila za poročno darilo, je bolj ali manj le nemo visel na steni. Pred štirimi leti pa naju je kot zakonca k aktivni molitvi rožnega venca spodbudil naš župnik – najprej kot (redno) molitev pred nedeljsko sveto mašo. Tiste pol ure je čas (brez otrok), ko se lahko umiriš in pred oltar prineseš prošnje in zahvale preteklega tedna. Namenov res nikoli ne zmanjka.

Povabilo k Živemu rožnemu vencu

Pred dvema letoma pa sva se (kot zakonca) pridružila Živemu rožnemu vencu (ŽRV), katerega osnovni namen je vsakodnevno opravljati to molitev. Morava priznati, da sva bila takrat kar malce skeptična, ali se bo ta »podvig« res obnesel. Tako ga od tedaj moliva vsak dan, pri čemer navadno za to izkoristiva proste trenutke dneva (npr. vožnja do službe) oz. najkasneje zvečer pod toplo odejo. Če bi se pri tej molitvi zanašala le na svoje moči, bi najbrž to rutino kaj kmalu opustila.

Rožni venec = rutina?

Za naju rožni venec vendarle ni le rutina oz. neprestano ponavljanje »eni in istih« Zdravamarij. Kot prvo je to, da si znava in zmoreva vzeti čas za Boga, za Marijo oz. za najino skupno molitev. Kot drugo, je tu še precej drugih pomembnih stvari: izročava svoje/najine/naše namene, zahvale…za tistih nekaj minut si lahko umiriš dnevni tempo.

Kaj kmalu, ko sva se pridružila ŽRV, so naju otroci spodbudili, da smo v mesecu oktobru tudi doma molili rožni venec (kljub temu, da sva potem vsak dan znova poslušala »ah, spet mormo molt«). Ker otroška zainteresiranost Če bi se pri tej molitvi zanašala le na svoje moči, bi najbrž to rutino kaj kmalu opustila.navadno ne traja dolgo, molitev »popestriva« s tem, da vsak otrok zmoli za določen namen in pri tem prestavlja lesene krogle rožnega venca (…in poročno darilo je tako postalo precej uporabno ). Žal, ali pa Bogu hvala, je kar precej naših prijateljev in bližnjih res potrebnih molitve…in otroci včasih kar tekmujejo med seboj, kdo bo za kakšnega od njih zmolil. Včasih sva res presenečena nad njihovo angažiranostjo (npr. že najin 2-letnik zna izgovoriti imena tistih, za katere molimo), velikokrat pa seveda pri molitvi prevlada njihova živahnost…namesto umirjenih trenutkov pred Marijo, nastane pravi »živ žav« in igranje z rožnim venčkom.

Bog pa sam poskrbi, da molitev obrodi sadove. Vse nas se globoko dotakne novica, da je ta ali oni (za katerega smo molili) ozdravel, da nima več teh ali onih težav, da se mu zdravstveno stanje izboljšuje idr. Kot starša sva hvaležna in vesela, da tudi otroci postajajo dovzetni za sadove molitve – in prav slednji so za nas vse najboljši motivator.

družina Čelik

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja