Na Svetovnem srečanju družin tudi Slovenci

Thumbnail

Včeraj se je v ameriški Filadelfiji začel dogodek, ki je pravzaprav glavni razlog papeževega obiska v ZDA: svetovno srečanje družin.

Ljubezen je naše poslanstvo: v polnosti živa družina

Pod tem sloganom se danes začenja osmi dogodek, ki se od svojega začetka leta 1994 v Rimu, ko je papež Janez Pavel II. postavil svetovno srečanje družin, zgodi vsaka tri leta vsakič na drugem koncu sveta.

»Svetovno srečanje družin je (od takrat, op. a.) okrepilo svete vezi družin po vsem svetu. Vsako srečanje ima temo, ki želi poudariti dobro novico o družini in njeno notranjo vrednost za dobro družbe. Tema Svetovnega srečanja družin 2015 je Ljubezen je naše poslanstvo: v polnosti živa družina,« so zapisali organizatorji.

Najprej kongres o družini, nato srečanje s papežem

Prvi del srečanja je namenjen kongresu o družini, ki se je v filadelfijskem kongresnem centru začel včeraj in bo trajal do petka. Drugi del, ki se začne v soboto, pa bo v znamenju papeževega obiska, s katerim se bo v nedeljo s sklepno sveto mašo tudi zaključilo svetovno srečanje družin. Takrat bo papež tudi napovedal kraj in datum naslednjega srečanja.

Družine udeleženke so ob prihodu vprašali, kaj jim pomeni družina.

Sočasno s srečanjem družin v medijih že odmeva novica, da je papež včeraj prispel v ZDA, kjer ga je na letališču osebno (kar ni v običajnem protokolu) pričakal predsednik Obama.

Njegov šestdnevni obisk se začenja z obiskom Bele hiše, v četrtek pa bo imel govor pred obema domovoma ameriškega kongresa. To se bo zgodilo prvič v zgodovini ZDA. V petek bo imel govor na sedežu Združenih narodov, popoldne pa mašo v Madison Square Gardnu.

Papež se je v svojem slogu do vatikanske nunciature v Washingtonu popeljal v fiatu 500l, medtem ko se je Obama prevažal v svojem predsedniškem “oklepniku”. Papežu to ni predstavljalo ovir, da ne bi veselo pozdravljal ljudi ob poti.

»Papež je od vseh, ker je za vse.«

Na svetovnem srečanju družin smo prisotni tudi Slovenci, med njimi zakonca Dani in Vilma Siter iz društva Družina in življenje ter Sandi Koren, voditelj Medškofijskega odbora za družino, ki je za naš portal zapisal svoje prve vtise:

»Pred nekaj dnevi sem v washingtonskem taksiju opazil podobo papeža Frančiška. Po slovenski maniri kulturnega boja, kjer smo desni desni in so levi levi in imajo eni rdečo zvezdo, drugi pa papeževo podobo v gumbnici, sem črnopoltega voznika vprašal, ali je katoličan, ker ima papeževo podobo v avtu. Kmalu sem dobil lekcijo, da on sicer ni katoličan, ampak da je papež od vseh, ker je za vse. Da, revni vsepovsod prepoznajo v papežu Frančišku človeka, ki je njihov, ker je za njih, ne glede na raso, jezik ali celo vero.

Po drugi strani pa sem isti dan v medijih v ZDA lahko spremljal izjavo vidnega ameriškega senatorja, sicer katoličana, da bo bojkotiral papežev nagovor v ameriškem senatu, ker je napovedano, da bo papež govoril o klimatskih spremembah. O tem naj govori v svojem ‘prostem času’, je bila politikova izjava, ki se mu seveda že na daleč vidi povezanost z naftnimi in drugimi lobiji.«

Za slovenski delež na svetovnem srečanju družin je poskrbel tudi p. Marko Ivan Rupnik: ozadje oltarnega prostora na filadelfijskem sejmišču.

Največje svetovno srečanje za družine doslej

Sandi Koren nam je napisal tudi, kako je bilo na včerajšnjem odprtju dogodka: »Na otvoritveni slovesnosti smo lahko slišali, da bo to največji tovrstni dogodek do sedaj. Še pomembnejši je glavni cilj dogodka, ki je pravzaprav cilj Cerkve danes: okrepiti družinske vezi in poudariti vlogo družine v luči učenja Kristusa in Cerkve. Pravzaprav je k temu cilju usmerjena tudi sinoda o družini, katere drugo in zaključno zasedanje bo oktobra.

Sinoda in Svetovni dan družin sta tudi sicer globoko povezana, kar je poudaril tudi nadškof Vincenco Paglia, predsednik papeškega sveta za družino. V uvodnem govoru omenil tudi pomen imena mesta, ki dogodek gosti: Filadelfija, kar pomeni mesto bratske ljubezni.

Že prvi dan smo lahko prisluhnili izrednemu predavanju škofa Roberta Barrona, ki je razložil, kako dejstvo, da smo ustvarjeni po Božji podobi, vpliva na naše krščansko in družinsko življenje.«

Dani in Vilma Siter sta se že uspela srečati s “papežem”.

Odzivi ameriških medijev na obisk papeža pozitivni

Sandi Koren tudi poroča, da je papežev obisk v ZDA sprejet z veliko naklonjenostjo in pričakovanjem: »Ni medija (vsaj večjega ne), ki bi na kakršen koli način kazal nasprotovanje papežu. Ljudje so v pričakovanju tega svetega moža, ki bo s svojo modrostjo, usmiljenjem in tudi svetostjo, prinesel novega upanja in novo energijo v ameriško cerkev in med ljudi.«

Prihaja nekdo, ki ima rad vse brez razlik

»Naj se povrnem na taksista v Washingtonu: Verjetno ne pozna dobro programa papeževega obiska, kot nekatoličan tudi ne učenja katoliške Cerkve, a ve tisto najpomembnejše: Prihaja nekdo, ki ima rad vse. Brez razlik. Ta nekdo, papež Frančišek, je na začetek svojega pontifikata kot svojo prvo veliko nalogo postavil družino. Ker je to kraj, kjer se učimo ljubezni, usmiljenja, kjer najdemo Boga, ga slavimo in resnico o njem razglašamo temu svetu,« je svoje vtise sklenil duhovnik Sandi Koren.

Foto: FB Dani Siter, FB Sandi Koren, TW

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja