Na izlet v Kamnik!

Vir: Flickr

Kamnik je idealno mesto za obisk z družinami. Pomladi, ko tam zacvetijo žafrani, se sicer velik del Slovenije čez Kamnik zgrinja na Veliko planino, med obiskovalci pa je zelo priljubljen tudi obisk Arboretuma Volčji potok. A tudi samo mesto, ki ima enega najlepše ohranjenih srednjeveških mestnih jeder med slovenskimi mesti, ponuja številne možnosti za lepo preživet dan.

Kaj vse lahko obiščete v Kamniku?

Srednjeveško mestno jedro

Ogled starega mestnega jedra je zanimiv zaradi arhitekture, ki jo ta ponuja. Najbolj zanimiva ulica mesta je Šutna, kjer je še danes videti, da je nekdaj tu potekala živahna obrt. Med drugim je na Šutni tudi ohranjena rojstna hiša Rudolfa Maistra, ki se ga Kamničani letos še posebej spominjajo. Prav letos namreč mineva 150 let od njegovega rojstva, 90 let od smrti in 100 let, odkar je postal častni občan Kamnika. Tako ima družinski izlet v Kamnik lahko tudi domoljubni pridih.

Mali grad

Le malo nad mestnim jedrom s čudovitim razgledom nanj stoji Mali grad z dvonadstropno romansko kapelo s kripto. Sprehod do nje je primeren tudi za majhne otroke.

Stari grad

Nekoliko daljša, a še vedno ne zahtevna, pa je pot na Stari grad, ki traja okrog pol ure, za družine z manjšimi otroki še nekoliko dlje. Že pot do gradu je ob spremljavi palčkov na delu poti zanimiva za otroke, z vrha pa je čudovit razgled na Kamnik in okoliške občine ter Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe, Karavanke in Polhograjsko hribovje. Na vrhu se je mogoče tudi okrepčati, na voljo so tudi igrala za otroke. Tisti, ki bi si pohod radi še nekoliko podaljšali, se lahko odpravijo še do sosednje Špice.

Grad Zaprice

Iz kamniškega mestnega jedra se je mogoče povzpeti tudi na grad Zaprice. Nekdaj sedež plemičev, je danes spremenjen v muzej, v njem ima sedež Medobčinski muzej Kamnik. Za otroke posebej zanimiv pa je tudi ogled muzeja na prostem pred gradom, kjer si je mogoče ogledati Kašče iz Tuhinjske doline.

Zanimivi so tudi ogledi lokalnih cerkva; tako posvečene Brezmadežni na Šutni kot tudi frančiškanski samostan s čudovito kapelo Božjega groba, ki je delo Jožeta Plečnika in bogato samostansko knjižnico, in nekdaj uršulinski samostan Mekinje.

Kamniško Bistrico

Med priljubljenimi izletniškimi točkami v občini je tudi obisk izvira reke Kamniške Bistrice, do katerega se je mogoče odpraviti tako z avtomobilom in kolesom. Že nekoliko pred izvirom je prava paša za oči obisk soteske Predaselj, kjer ima še povsem čista reka zelenomodro barvo.

Slap Orglice

Za družine primeren je tudi obisk Slapu Orglice, do katerega je od parkirišča na desni strani nekoliko pred izvirom Kamniške Bistrice slaba ura hoje.

Terme Snovik

(Edine) terme v občini so terme Snovik v Tuhinjski dolini. Gre za najvišje ležeče terme v Sloveniji, kjer se je mogoče kopati v mineralno bogati vodi. Ima pa mesto tudi lasten bazen, ki deluje poleti.

Okoliške vrhove

Med bolj priljubljenimi pohodniškimi destinacijami na Kamniškem je tudi obisk sv. Primoža, zahtevnejši pa je obisk Kamniškega sedla, Kokrškega, Brane, Planjave …

V Kamniku so se v začetku tedna s slovesno akademijo ob 150-letnici njegovega rojstva, 90-letnici njegove smrti in 100-letnici častnega meščanstva poklonili svojemu junaku – drznemu vojaškemu poveljniku, strategu, pesniku, bibliofilu in slikarju – ter se spomnili njegove dediščine.

Maister je ena tistih osebnosti slovenske zgodovine, ki je ljudi močno povezala, združila v prizadevanju za skupno dobro celotne domovine ter s pogumom, odločnostjo in vztrajnostjo uspešno ubranila interes Slovencev. Srčno je verjel v slovensko prihodnost in s pogumno obrambo severne meje poskrbel za temelje, da je ta postala resničnost, zaradi česar je ena največjih osebnosti slovenske zgodovine.

V Kamniku aktivno ohranjajo živ spomin na Rudolfa Maistra – Vojanova. »Kot je Maister imel rad Kamnik, ima Kamnik rad Maistraje na akademiji Maistru v čast izpostavil kamniški župan Matej Slapar. »Kamničani so pred 100 leti Maistru podelili naslov častnega meščana, na njegovo rojstno hišo je bila leta 1938 slovesno nameščena spominska plošča. Njemu sta posvečena ulica in most, njegovo ime nosi naša gimnazija in srednja šola, v novejši zgodovini občinski praznik, Kamničanke in Kamničani praznujemo na rojstni dan našega generala. Maistru je v Kamniku posvečen tudi spomenik, s katerim so Kamničani že leta 1970, sredi sistema, ko se Maistra ni samoumevno slavilo in omenjalo, svojemu junaku izkazali veliko čast, ljubezen in simbolno zahvalo. Spomenik v Kamniku je bil prvi in takrat edini Maistru posvečen spomenik v Sloveniji,« je še izpostavil Slapar.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja