Moja jutra

Foto: Canva

Budilka zvoni ob šestih. Vstanem, še nekoliko zblojena, v kuhinji pristavim vodo za čaj, zmolim in pozajtrkujem, preostanek časa do sedme, ko prebudim otroke, pa porabim, kot mi paše.

Telovadim, berem, pregledam naročnine na youtubu, preberem kak članek, danes ga recimo pišem … Seveda včasih tudi kaj pospravim, a glavni fokus tega časa je, da počnem stvari, ki so mi všeč.

Začelo se je z molitvijo …

Začelo se je pravzaprav z molitvijo. Bil je junij. Bila sem na porodniški, starejša otroka pa sta imela počitnice. In ugotovila sem, da v vsem dnevu nisem imela niti enega primernega trenutka za molitev. Ker sem bila ves dan z otroki. Nekoliko sem si oddahnila med njihovim popoldanskim spancem, a takrat sem raje kaj prebrala, malo hitreje pospravila, naredila kaj za službo …

Seveda bi lahko molila zvečer, pred spanjem, kot verjetno vsi ljudje, pa zaradi utrujenosti dlje od vzdiha: “Gospod, prosim …“ nisem prišla. In ugotovila sem, da za duhovno rast to ravno ne bo dovolj (še za duhovno stagnacijo ne).

6:40 …

In tako sem začela vstajati dvajset minut pred sedmo (ko so se ponavadi začeli prebujati otroci), da sem v miru zmolila. Poletje je minilo, jaz pa sem imela budilko še kar nastavljeno na 6:40. Ugotovila sem namreč, da sem do otrok veliko bolj ljubezniva in potrpežljiva, če zadovoljim in nahranim določene svoje potrebe, še preden vstanejo. Da sem jim nato skozi dan veliko lažje na voljo.

Verjetno poznate občutek, da po težkem in napornem dnevu, ko otroci pospijo, kljub utrujenosti kar ne greste in ne greste v posteljo. Glavni razlog za to početje je, da mame potrebujemo tudi malo odraslega časa samo zase. A problem tega večernega „časa zase“ je, da je praktično neskončen. Lahko ga potegnemo tudi do enih ali celo treh zjutraj. In vemo, kakšne smo potem zjutraj …

Jaz prosti čas mnogo bolje izkoristim, če si ga vzamem zjutraj, saj vem, da ga nimam neomejeno. Otroci lahko vsak čas vstanejo in prikoracajo k meni v dnevno sobo. Poleg tega takrat še nisem utrujena od celotnega dne, naloge mi grejo hitreje od rok, brezsmiselnega skrolanja po omrežjih pa je manj (zvečer je slednje bolj kot ne edino, kar še moji možgani zmorejo). Nekaj čarobnega pa je tudi na vsakodnevnem opazovanju sončnega vzhoda.

… in potem 6:00 🙂

Od teh spoznanj naprej mi budilka vsak dan zvoni ob šestih. Tudi ob nedeljah. Tudi na morju. Edina izjema je bolezen.

Seveda si to lahko privoščim, ker imajo vsi trije otroci dokaj predvidljiv ritem spanja. Ker nimam izmenskega dela. In ker mi nasploh nikdar ni bil nek velik problem zjutraj zgodaj vstati.

Tistim, ki bi zmogle, polagam na srce: pojdite raje spat malo prej in tisto, kar vas veseli, za kar si vzamete čas ob večerih, raje počnite zjutraj. Ves dan bo vaš, ker ga boste že začele po svoje. vesolje časa in skrbi zase.

Pa seveda tudi, ker se trudim hoditi spat najkasneje ob 23h, še raje uro prej. To moram res poudariti. Za zgodnejše vstajanje morate RES odhajati v posteljo prej. In če se le da, nočni spanec odspati v enem kosu. Verjamem, da se nekaterim mamam to enostavno ne izide, sploh tistim, ki se ponoči še zbujajo za dojenje.

A tistim, ki bi to zmogle, res polagam na srce: pojdite raje spat malo prej in tisto, kar vas veseli, za kar si vzamete čas ob večerih, raje počnite zjutraj. Ves dan bo vaš, ker ga boste že začele po svoje.

Se vam zdi nemogoče? Vsaj poskusite! Če to ni za vas, nič hudega. A prav možno je, da boste odkrile svoj jutranji ritual, ki si ga ne boste več pustile vzeti.

Iskreno povedano mi je bilo kar nekaj mesecev o teh mojih jutrih nerodno govoriti s komerkoli. Počutila sem se kot nekakšna čudakinja, ki načrtno zgodaj vstaja, v tej družbi, ki vsa želi čim dlje bedeti in zjutraj čim dlje poležavati. A vse bolj ugotavljam, kako mi ta jutranji čas zase, ta začetek dneva v lastnem ritmu, zares dobro dene.

In bi to srečo privoščila tudi drugim mamastim sotrpinkam. Kaj se ve, morda pa še kakšna v zgodnjih jutrih odkrije povsem novo vesolje časa in skrbi zase.

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja