Mladostnikov odhod v svet

Thumbnail

Koliko bo mladostnik v sebi verjel, da je v svetu lahko priljubljen in uspešen, je zelo odvisno od tega, koliko vanj verjamejo njegovi starši.

Mladostništvo je obdobje, ki je namenjeno temu, da otrok počasi splete močne vezi prijateljstva. Raziskuje in ugotavlja, s katerimi ljudmi je rad, ob kom se počuti sproščeno, ob kom je sprejet. Sprašuje se, katera so ključna področja njegovega ustvarjanja ter raziskovanja, ki ga še posebej zanimajo, kjer je uspešen, kjer ima potencial, kjer je edinstven, in kaj bi rad postal, s čim bi se v življenju rad ukvarjal.

Starši imajo v obdobju mladostništva posebno priložnost, da se povežejo s svojim otrokom.

To, koliko bo mladostnik v sebi verjel, da je v svetu lahko priljubljen in uspešen, da je pameten, da je prijeten, delaven, ljubeč, da ga imajo ljudje radi, da je v nekaterih stvari popolnoma edinstven …, je zelo odvisno od tega, koliko vanj verjamejo starši.

Starši imajo v tem obdobju posebno priložnost, da se povežejo s svojim otrokom. Mladostniki jih neprestano potrebujejo. Starši so tisti, ki močno določajo mladostnikovo trdno in barvito notranjost.

Vendar pa ne glede na to, ali se mladostniki v družini počutijo dobro, ali imajo občutek, da staršem pripadajo, ali so v družini sproščeni, ali pa imajo občutek, da so zelo odveč in da jih nihče ne razume, v sebi vedno ohranjajo željo, celo pravo hrepenenje po občutku, da jih starši sprejemajo in razumejo, kako se počutijo v njihovem iskanju samih sebe, v iskanju smisla in ciljev v življenju.

Mladostniki potrebujejo občutek, da starši z njimi čutijo, da so na njih uglašeni, da čutijo njihove strahove pred tem, kako jih bodo drugi sprejeli, kako se bodo v svetu znašli, kako jih bodo drugi sprejeli, ali jih bodo zavrnili … Potrebujejo starševsko bodrenje v tej negotovosti, iskanje rešitev, posluh.

Mladostnik bo ob starših, ki ne obupajo, ki jih briga, ki so z njim v stiku, kljub mnogim negotovostim, ki so za to obdobje naravne, v svet lahko odšel poln optimizma, veselja, sproščenosti in zaupanja, da se v svetu lahko znajde, da v svetu lahko uspe.

Varen odnos

Če mladostnih zaupanja in razumevanja v družini nima možnosti doživeti,  potem v svet odhaja poln žalosti, obupa, jeze ter strahov.

Občutek, da starši ob mladostniku vztrajajo kljub težavam in kljub nepopolnosti, je za vero v odnose neprecenljiv. Mladostnik, ki ima ob sebi starše, ki so iskreni do sebe in v odnosu do njega, ki se trudijo vedno iskati stik s svojim otrokom, bo vedel in verjel, da si v svetu lahko poišče partnerja, s katerim bo ostal vse življenje in si z njim zgradil varno in toplo gnezdo. To pa je temeljna človekova potreba.

Če tega zaupanja in razumevanja v družini nima možnosti doživeti,  potem v svet odhaja poln žalosti, obupa, jeze ter strahov. Predvsem pa je prikrajšan za vero vase: da je lahko uspešen, da je vreden spoštovanja, da ga drugi lahko razumejo, da ga imajo lahko radi, da mu pripada iskrenost ter vrednost, tako na delovnem mestu kot med prijatelji, še posebej pa v intimnih odnosih.

Lahko se celo zgodi, da v vsej tej žalosti in občutku nevrednosti v svet sploh ne bo nikoli dokončno odšel. Ostal bo doma, kjer bo vedno čakal na trenutek, ko bo tudi zanj posijalo sonce – ko ga bodo starši tako ljubili, da ga bodo pustili oditi s popotnico zaupanja, da mu v svetu lahko uspe, in ko mu bodo privoščili, da mu uspe.

Starši se ne smemo nikoli naveličati iskati stika s svojim mladostnikom ter »obuvati njegovih čevljev«, čeprav je to včasih lahko precej naporno. Če imamo občutek, da sami ne zmoremo več, je dobro, da poiščemo pomoč. V nasprotnem primeru je opeharjen mladostnik, predvsem pa tudi mi sami, ki nase kot starši ne mremo biti ponosni in srečni. 

Dr. Andreja Poljanec je specialistka zakonske in družinske terapije, soavtorica knjig Med dvema ognjema in Rahločutnost do otrok, ustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, vodja Šole rahločutnega starševstva in »Skupine za mlade mamice«; je poročena mama petih otrok; spremljate jo lahko tudi v nizu oddaj Srce na iskreniPLUS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja