Miti o dojenju malčka

Thumbnail

Čeprav strokovnjaki priporočajo, da bi otroka dojili do 2. leta starosti ali pa še dlje, pa se mnogim ljudem ne zdi primerno, da mama doji otroka starejšega od 1. leta.

Iz predsodkov so nastali številni miti o dojenju malčkov. Da bi razjasnili zmedo in preprečili širjenje dezinformacij, smo poiskali dejstva, ki dokazujejo nasprotno.

Mit 1: Po 1 letu dojenje ne prinaša nobene koristi.

To je podobno kot bi rekel, da špinača izgubi svojo hranilno vrednost, ko otrok dopolni 15 let. Nekaj, kar je zdravo in hranljivo, ne bo kar naenkrat prenehalo biti koristno.

V drugem letu življenja 450 ml mleka, ki ga otrok dobi z dojenjem, zadosti:

• 29% potreb po energiji

• 43% potreb po beljakovinah

• 36% potreb po kalciju

• 75% potreb po vitaminu

• 76% po folatu

• 94% potreb po vitaminu B12

• 60% potreb po vitaminu C

http://kellymom.com/ages/older-infant/ebf-benefits/

Vemo, da možgani najbolj intenzivno rastejo v prvih treh letih življenja in da je za svojo rast potrebujejo maščobe. Maščobe, ki jih otrok dobi preko materinega mleka, so najbolj optimalna hrana za rast možganov v času razvoja.

Mit 2: Z dojenjem morate prenehati, ko zna otrok povedati, da bi se rad dojil.

Če vas bo otrok vprašal za brokoli, mu boste tudi rekli, da ga ne dobi več, ker zna vprašati zanj? Otrok se nauči vprašati, ker je to del njegovega razvoja. In nobene logike ni, da bi ga za napredek kaznovali s tem, da mu ne bi dali stvari, za katero prosi. To preprosto nima smisla.

Mit 3: Dojenje po 1 letu je zgolj za zadovoljstvo mame.

Mame malčke verjetno kar silijo k prsim, jim odpirajo usta in ukažejo: doji se! 

Vemo, da je realnost drugačna. Dojenje malčka zna biti hudo naporno. Noče biti pri miru, hitro ga zmotijo druge stvari in zbeži stran že eno minuto po tistem, ko je kričal, da se želi dojiti.

Seveda je dojenje tudi v korist mame, ker zmanjša tveganje za raka, in je najboljše zdravilo, če otrok zboli. Tudi povezovanje in crkljanje je prijetno in neprecenljivo, pa vendar mame dojijo iz istih razlogov kot so jih dojile mesece pred tem – zato, ker nas je narava tako ustvarila in ker je dojenje najbolj zdravo.

Mit 4: Tako kot je treba ukiniti flaško pri 1 letu, je potrebno prenehati tudi z dojenjem.

Pa vendar nihče ne trdi, da je potrebno ukiniti mleko pri 1. letu. Obstajajo tudi adaptirana mleka namenjena otrokom po 1. letu.

Flaška je tista, ki jo je potrebno ukiniti. Zakaj? Flaška se v ustih obnaša popolnoma drugače kot prsna bradavica. Bradavica pripomore k razvoju otrokovih ust, jezika in čeljusti, pa nastavek pri flaški zahteva sesanje na povsem drugačen način in tako celo poškoduje nebo, zobe in ustno votlino. Odstavlja se torej od silikonskega nastavka ne pa od tekočine, ki je v njem.

Mit 5: Otrok potrebuje pravo gosto hrano in nima več nobene potrebe po materinem mleku.

Dojeni otroci jejo pravo hrano, ki jo dobijo z dojenjem, tako kot dojenčki na flaški dobijo pravo hrano preko stekleničke. V drugem letu se razmerje med gosto hrano in mlekom seveda spreminja v korist goste hrane, pa vendar je to postopen proces in ne nenaden dogodek.

Kaj si po vsem tem vi mislite o dojenju malčka?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja