Mamino pismo otroku ob vstopu v novo šolsko leto

Vir: Shutterstock

Za naše otroke je začetek šole velik dan. Vsako leto. Kaj jim želimo ob tem sporočiti? Zgolj to, da bi bili uspešni in se veliko naučili?

Ne. Samo učenje in znanje nista to, kar želim, da moj otrok odnese od šole.

Želim, da se v tem času oblikuje tudi njegova osebnost. Želim, da odraste v odgovorno osebo, ki ji niso mar le lastni uspehi, ampak opazi tudi druge.

Zato bi svojemu otroku želela dati takšno popotnico:

Dragi moj šolar!

Danes je zate poseben dan. Začetek novega šolskega leta. Čakajo te nova znanja, nove izkušnje, novi odnosi.

Morda boš dobil toplo in razumevajočo učiteljico, ki ti bo pokazala, da je hoditi v šolo lepo in prijetno. Morda pa bo bolj stroga in hladna, a tudi ta je dober človek, čeprav ti njen karakter ne ustreza.

Tudi sošolci so poseben dar. Zato ravnaj z njimi tako, kot ravnaš z darilom. Z vsakim izmed njih, pa čeprav se z nekaterimi dobro ujameš, nekateri pa ti gredo zelo na živce. Vsi so tvoji sošolci.

Biti pogumen ni nekaj, kar pride samo po sebi, ampak je odločitev. Odločitev, da je čut za sočloveka pomembnejši od strahu, pomembnejši od sledenja drugim.

Če vidiš, da drugi nekoga zasmehujejo, ga odrivajo stran ali ga kako drugače prizadenejo, ti verjetno ni vseeno. Takrat zaupaj svojemu srcu.

Če boš dovolj močan, ustavi zasmehovalca, ranjenemu sošolcu pa ponudi roko. Morda bo to pomenilo le, da se boš pogovarjal z njim, medtem ko ga bodo drugi ignorirali. Ali da se boš igral z njim. Ali sedel poleg njega pri kosilu. Ali ga prvega poklical v svojo ekipo. Seveda to ni lahko storiti, vendar ti to zmoreš.

Včasih pa tega ne boš zmogel. Takrat prosi za pomoč učitelja ali mene oz. očeta. Če nekdo v razredu potrebuje pomoč, prosim povej in skupaj bomo naredili načrt, kako mu pomagati.

Lahko se zgodi tudi, da boš ta nesrečni sošolec ti. In takrat si želim, da spregovoriš.

Moje ljubezni si ti ni treba zaslužiti z ocenami ali pokali.

Res, ni mi mar, ali si najpametnejši ali najhitrejši ali najbolj zabaven ali najbolj priljubljen. Ni mi mar, ali domov prineseš same odlične ocene. Ni mi mar, ali so vse sošolke zaljubljene vate. Ni mi mar, ali si najboljši v nogometu ali najslabši. Ni mi mar, ali si uspešen na tekmovanjih. Ni mi mar, kaj si o tebi mislijo drugi.

V šolo ne hodiš zato, da bi moral vedno in povsod biti prvi oz. najboljši. Rada te imam takšnega, kot si. Moje ljubezni si ti ni treba “zaslužiti” z ocenami ali pokali.

Želim pa si, da v šoli vadiš, kaj pomeni biti prijazen in pogumen. Ker biti pogumen ni nekaj, kar pride samo po sebi, ampak je odločitev. Odločitev, da je čut za sočloveka pomembnejši od strahu, pomembnejši od sledenja drugim.

Zato se ne trudi biti najboljši. Bodi samo prijazen, pogumen in hvaležen. To je vse, kar je zares potrebno.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja