“Mami, oči, kdo je Sveti Duh?”

Foto: Shutterstock

Da je Sveti Duh del svete trojice, otroci že vedo. Da je nekako isto kot Jezus in Bog in z njima nerazumljivo prepleten. Da ga, podobno kot Jezusa in Boga in Marijo in svetnike včasih prosimo za pomoč in sodelovanje. Vse to nekako otroci vedo. Torej potrebujejo konkretnejše odgovore in pogovore, kadar postavijo vprašanje, kdo je pravzaprav Sveti Duh.

Ena izmed prispodob, ki jo lahko uporabite za današnji pogovor, je žepna svetilka. Lahko deluje povsem brezhibno, toda če v njej ni baterij, ne sveti. Ne opravlja svoje funkcije – ne prinaša luči. Sveti Duh so naše baterije, naša moč, da lahko svetimo in prinašamo luč v odnose, v svet. In vedno je treba skrbeti, da so napolnjene. S tem, ko smo napolnjeni s Svetim Duhom, so težave vidne v drugi luči, iz teme se prikažejo rešitve, viden je cilj.

Tukaj pa je še 9 odličnih izhodišč za pogovor.

1. Sveti Duh živi znotraj nas.

S tem, ko povabimo Jezusa v svoje življenje, dovolimo Svetemu Duhu, da vstopi v naše srce. Ga preoblikuje, hrani, nas usmerja in varuje. Vedno pripravljen na naš klic, na zadovoljitev naših potreb. A nekaj je, kar potrebuje on: našo pozornost in našo vero, saj le tako lahko rastemo v odnosu z Njim. Sama baterija brez svetilke, kateri bi omogočila, da sveti, ne more kaj dosti narediti.

2. Sveti Duh živi v nas, da nas spodbuja, opogumlja, tolaži in varuje.

Kadar smo z njim uglašeni (kar pomeni, da mu posvečamo dovolj svojega časa – ko molimo, se z njim pogovarjamo, ga slavimo), smo lahko prepričani, da nas bo vodil po pravi poti, da nas bo opogumljal, ko bomo to potrebovali. Takrat smo lahko prepričani, da bo On prva naša tolažba in naša stalna spodbuda, da bo naš smerokaz, ki nas ne bo nikoli zapeljal na pot, ki vodi stran od Boga.

3. Z njim lahko premagamo vsako preizkušnjo.

Nikoli, res nikoli ne podcenjujmo moči Svetega Duha, kajti njegova moč v naših življenjih lahko naredi stvari, za katere si niti predstavljamo ne, da so mogoče. Karkoli že predstavlja oviro na naši poti, lahko On iz nje naredi stopničko, ki nas dvigne bliže k Bogu.

4. Sveti Duh govori, kadar nam zmanjka besed.

Veste, da Sveti Duh polaga besede v usta? Včasih nam besed zmanjka v težkem pogovoru, včasih nam jih zmanjka, ko si želimo drugim pripovedovati o Bogu. Zmanjka nam jih tudi pri testu v šoli na izpitih, med težkimi sestanki. Ste v takšnih situacijah že prosili Svetega Duha, naj vam priskoči na pomoč?

5. Ne nehajmo prositi, da bi bili napolnjeni s Svetim Duhom.

Sveti Duh je dar, ki nam ga je obljubil Jezus. Nikdar se ne utrudimo prositi zanj in opazujmo, kako zares bogatejše je naše življenje.

6. Sveti Duh je dar.

Sveti Duh je zastonjski dar od Boga. No, skoraj. Nekaj kljub vsemu potrebuje v zameno – naše spremenjeno srce. Naše celotno srce mora biti usmerjeno v Boga. Naše celotno srce mora pripadati Bogu, neodvisno od razpoloženja, časa in prostora, sicer Sveti Duh v nas ne more delovati.

7. Sveti Duh nas vodi na način, kot si nas želi voditi Bog.

Saj sta vendar eno, kajne? Bog pa si želi za nas le najboljše! Če nas torej vodi Sveti Duh, nikoli ne bomo zašli s poti.

8. Sveti Duh nam daje moč in nas usposablja, da širimo evangelij do skrajnih meja sveta.

V svetu, kjer individualizem prevzema moč, lahko zlahka zapademo v mišljenje, da bo za širjenje evangelija poskrbela Cerkev, da je to njena vloga, ki se nas ne tiče. Toda vsak od nas je v vsej odgovornosti poklican k temu, od otroka dalje. Menimo, da nimamo daru oznanjanja, daru lepega govora, daru pisanja? Čim Ga prosimo, lahko Sveti Duh poskrbi za vse to!

9. Sveti Duh nam odpira jasen pogled

Tako enostavno in vsak dan znova pademo na finte hudiča. Želi, da dvomimo in se bojimo, želi, da pozabimo, kaj vse je Bog že naredil v našem življenju. Zato potrebujemo stalen opomnik o tem, kdo je Jezus. Stalno se obračajmo na Svetega Duha, da nam pokaže resnico. Da nam razjasni pogled, da nam pokaže širšo sliko. Sveti Duh je tisti, ki se nam v kakršnikoli situaciji pomaga pravilno odločiti. Zato ne odlašajmo s tem, da ga vedno znova vabimo v svoja življenja.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja