Ljubosumen prvorojenec

Thumbnail

Navdušeno ste pričakovali prihod drugorojenca. Vaš sin bi tako dobil nekoga, s komer bi se lahko igral, raziskoval, skratka užival. Namesto tega pa kaže izjemno ljubosumje do svojega bratca. Kaj lahko storite?

Pred prihodom novorojenčka ste svojemu malčku govorili, kako se bo lahko igral z bratcem in kako zelo zabavno bo. Zdaj je mali bratec tu, vaš malček pa si misli: »A se delata norca iz mene? To majhno kričeče bitje, ki neprestano hoče pozornost, naj bi bilo zabavno?«

Vaš prvi cilj mora biti zaščititi dojenčka. Drugi pa, da starejšega otroka naučite sprejemljivega odnosa do sorojenca.

1. Malčka morate naučiti, kako naj se igra z dojenčkom. Povejte mu, pokažite mu in ga spodbujajte. In dokler odnos med njima ne bo dovolj zanesljiv, ju nikoli ne pustite samih! Vedno bodite v bližini, da lahko dojenčka fizično zaščitite, če postane malček pregrob. Preprosto ga dvignite v naročje, malčka pa preusmerite v kaj bolj konstruktivnega. Malčka pa tudi naučite, kako lahko dojenčka fizično poboža, pa pri tem ni grob. 

2. Otroci se največ naučijo z opazovanjem, zato ste sami otroku najboljši učitelj. 

3. Ne pozabite starejšega otroka pohvaliti, ko je do dojenčka nežen. Dajte mu vedeti, kako pomemben brat je. Objemite ga in mu povejte, kako ste ponosni nanj. 

4. Pazite, da sami ne boste spodbujali ljubosumja na način, da boste za vse »krivili« dojenčka. »Ne moremo ven, ker dojenček spi.« Bodi tiho, sicer boš zbudil malega.« »Ko zrihtam dojenčka, se bom posvetila tebi.« V takih situacijah bi vaš prvorojenec dojenčka najraje prodal. Zato uporabite raje drugačne razloge: »Ven bomo šli po kosilu.« »Čez par minut se ti posvetim.« 

5. Potrdite otrokove občutke, npr. »Težko je, ko se mora mamica toliko posvečati dojenčku.« »Stavim, da bi si želel iti v park takoj, zdaj pa moramo čakati, da se zbudi dojenček.« Če otrok ve, da razumete njegove občutke, bo imel manjšo potrebo po vzbujanju pozornosti. 

6. Prvorojencu še posebej pokažite, kako ga imate radi. Posvetite mu več časa, ga objemajte, se skupaj igrajte.

7. Malčka naučite, kako lahko pomaga pri skrbi za dojenčka ali pa ga zabava. Naj on odpre darilo za dojenčka, naj ga fotografira, prinese pleničko, mu obuje nogavičke. Pri tem ga seveda pohvalite in spodbujajte. 

8. Izogibajte se primerjavi med sorojenci, pa čeprav o povsem nedolžnih temah, kot so porodna teža, kdaj je kdo shodil ali kdo ima več las. Otroci lahko to razumejo kot kritiko. 

9. Umirite se. To je čas prilagajanja za vso družino. Zmanjšajte ostale obveznosti na minimum in se povsem posvetite prilagajanju na nove razmere.

Komentarji

  1. največji in najtežji premik je v naših glavah, da ne pričakujemo, da bo malček navdušen nad dojenčkom.
    moram pa reč da so mene zelo obremenjevala vprašanja prijateljev in znancev ce je prvi ljubosumen, saj nisem mogla vedet kaj je to: ljubosumje ali potreba po vec pozornosti. sedaj vem da ni bil ljubosumen, saj se ni nikoli jezil zaradi sestrice..no naučiti se igrat sta se vseeno morala naučiti…

Komentiranje je onemogočeno.