Križev pot za vso družino: “… kaj, glejte, se godi, edini Božji Sin bridko za nas trpi”

Foto: Shutterstock

Skupaj bomo molili molitev križevega pota. Skupaj, vsa družina; mame, očetje in otroci. V svoji grešnosti smo Jezusa vsi obsodili na smrt na križu. A vendar smo tudi vsi odrešeni. V tem smo si popolnoma enaki. Božji otroci.

Prva postaja

Jezusa obsodijo na smrt

Vsak od nas se je že srečal s preizkušnjami. Vsi, otroci in odrasli smo jih deležni. Ne razumemo vedno drug drugega. Včasih nas obtožijo česa, česar nismo storili. Koliko zmede in neprijetnosti to povzroči. Jezus, ti pa si šel sam skozi preizkušnjo vseh preizkušenj. Brez krivde so te obsodili na smrt.

Daj, da bi se znali vživeti, da bi si verjeli, da ne bi spregledali stiske, ki jo doživlja drugi. Dragi Jezus, nauči me ponižnosti.

Druga postaja

Jezus vzame križ na svoje rame

Ali razumemo, da je Jezus namesto nas in za nas vzel križ na svoje rane? Vsak naš greh doda težo na Njegove rame.

Prosim, naj se tega spomnim, ko se odločam, da bom greh storil. Naj se spomnim, kako težko nosiš težo grehov vsega človeštva. Vsaj kakšnega ti naj odvzamem. Naj bom usmiljen do sebe, do drugih in tudi do tebe, Jezus.

Tretja postaja

Jezus prvič pade pod križem

Odrasli in otroci se ne razlikujemo. Vsi grešimo. To je del našega boja. Padec greha in ponovno vstajanje. Vsakič znova. Jemljemo in vračamo, lažemo in povemo po resnici, govorimo grdo in skušamo popraviti nepremišljene besede, sedimo za ekrani in si spet zatrjujemo, da se bomo poboljšali in se osebno opazili, grabimo zase in delimo drugim od svojega bogastva.

Jezus, naj mi tvoj prvi padec pomaga, da se bom vedno znova odločil za ljubezen do drugih in Tebe.

Četrta postaja

Jezus sreča svojo mater

Starši večinoma vedo, kako težko je gledati svojega otroka, ki trpi. Vse bi storili, da bi mu odvzeli trpljenje. In tudi otroci vedo, kako težko je, ko zbolita mama ali očka. Že par dni maminega ali očkovega prehlada z vročino pomeni veliko spremembo v življenju družine. Še težje je, kadar kdo od njiju zboli huje, za dlje časa. Enako je, kadar starša nemočna gledata trpljenje svojega otroka.

Jezus, naj ne obupam v bolezni in drugih preizkušnjah. In naj mi noben človeški stik ne stoji na poti, ko se bom podajal za teboj.

Peta postaja

Simon iz Cirene pomaga Jezusu nositi križ

Včasih nas kdo prosi, da del poti namesto njega nesemo breme. Z vsako pomočjo, prijaznim pogovorom, objemom, skupaj preživetim časom, se tudi mi malo spremenimo v Simona iz Cirene.

Jezus, naj ne pričakujem zahvale ali povračila. Naj to počnem zato, ker je tako prav, ker imam v sočloveku rad/a Tebe.

Šesta postaja

Veronika obriše Jezusu potni obraz

Kako blagodejno je deloval Veronikin prt. Obrisal je slane potne kaplje, ki so Jezusu polzele preko ran. Obrisal je kaplje krvi in prah. V zahvalo je Veroniki na prtu ostal odtis ljubljenega obraza.

O, ko bi Jezusov obraz ostal vtisnjen tudi v mojem srcu. Za vedno.

Sedma postaja

Jezus drugič pade pod križem

Kolikokrat naredimo greh, ki povzroči trpljenje nas ali drugih. In potem trdno sklenemo, da se bomo poboljšali. Pa pride naslednja priložnost in greh ponovimo. Vsakič znova. Zdi se, kot da se sami nikoli ne bomo zmogli premagati.

Gospod, ti veš, kako je pasti drugič. Pomagaj mi, da ne bom znova in znova ponavljal istih napak.

Osma postaja

Jezus tolaži jeruzalemske žene

Rahločutne jeruzalemske žene so jokale ob tolikem trpljenju, kot ga je bil deležen Jezus. A Jezus jih je opomnil, da naj ne jokajo zaradi njegovih bolečin in trpljenja, ampak zaradi sebe in svojih sinov. Da naj verujejo, da so po teh bolečih ranah in krvi odrešeni.

Dobri Jezus, daj nam sočutnosti do vseh! Naj pa ne pozabimo, da je vsaka naša zemeljska bolečina že odkupljena. Da si nas že odrešil. Da smo že v tvojem naročju. Od vedno, za vedno.

Deveta postaja

Jezus tretjič pade pod križem

Že dojenček potrebuje moč in vztrajnost, da preživi. Pot življenja je lahko različno dolga, a vedno vijugasta in polna vsakovrstnih preizkušenj. Ne vemo koliko časa bomo na svetu mi. Vemo pa, da je Jezus naša moč in vztrajnost in pomoč in upanje.

Naj nikoli ne omagamo ob težavah, ljubi Jezus!

Deseta postaja

Jezusa slečejo

Po tem, ko so ga pretepli, kronali s trnjem in ga pustili, da je od onemoglosti padal pod križem, so ga nazadnje še slekli. Kakšno ponižanje. In dali so mu piti žolča, da bi ga omamili, pa ga je zavrnil, ker je hotel trpljenje izkusiti do konca.

Jezus, naj nikoli več ne dovolim, da te tako razčlovečijo. Daj, da bom pogumno stopil naprej, kadar bo potrebno braniti tebe ali tiste, ki se sami ne bodo mogli. Naj bom tvoj odposlanec na tem svetu.

Enajsta postaja

Jezusa pribijejo na križ

Kot da ni bilo trpljenja že dovolj, so Jezusove dlani predrli še žeblji. Kateri moji grehi ga najbolj bolijo, zbadajo?

Jezus, odpusti mi, saj ne vem kaj delam.

Dvanajsta postaja

Jezus umre na križu

Je smrt konec? Ne, Jezusova smrt je začetek časa, ko nobena smrt več ne bo konec, ampak prehod v večnost. V zadnjih vzdihljajih še vedno misliš le na nas in nas oblivaš z ljubeznijo odpuščanja.

Jezus, tvoja žrtev nam je prislužila odrešenje. Vedno bomo lahko živeli v tvoji dobrodejni bližini.

Trinajsta postaja

Jezusa snamejo s križa

Uboga Mama! Njeno dete, njen fantek, njen mladenič, ki ga je negovala, ga vzgajala, se z njim radostno smejala, se mu čudila in ga občudovala, je umrl v neizmernem trpljenju. In ona mu ni mogla ničesar odvzeti. Le njegovo mrtvo telo je dobila v naročje in lahko je jokala na njegovih prsih.

Marija, tvoje naročje je vajeno najhujših bolečin. Sprejmi tja tudi mene, ko me nihče ne bo razumel, ko me bodo vsi zavrgli.

Štirinajsta postaja

Jezusa položijo v grob

Sveto Jezusovo telo je bilo položeno v grob. Živi Jezus pa je čakal na velikonočno jutro, da se je razodel. Jezus, z vsakim obhajilom prihajaš v grob mojega telesa in po vstajenski skrivnosti me nosiš v življenje. Vedno znova.

Jezusovo trpljenje je bilo strašno. A darilo, ki smo ga po njem prejeli, je naša odrešenost. Jezus, stoj nam ob strani na naših stranpoteh, ko bomo osamljeni jokali. Objemi nas in nas ljubeče vodi k našemu Izviru. Brez tebe nismo nič. S teboj smo vse.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja