Križev pot, ki tolaži

Križev pot tolažbe je posvečen deklicam, ženskam in ženam. To ga dela precej posebnega in predvsem osebnega. Avtorica Nataša Rupena ga je napisala in ilustrirala ob spoznanjih v hudi bolezni s katero se je morala soočiti. Vendar je bila ta bolezen, toliko kot njen križev pot, tudi pot njenega osebnega zorenja in rasti v odnosu z Bogom.

Tradicionalno je križev pot sicer molitev postnega časa, toda prav tako je izjemno močno zdravilo, ko smo v stiski in ko trpimo. Še posebno takrat potrebujemo tolažbo in Jezusov ljubeč dotik. Križev pot je namreč molitev, v kateri ostrmim nad veliko ljubeznijo, ki jo je Bog imel do nas in jo še ima, preberemo v knjižici.

Nobenih visokoletečih besed, odkrivanja posebnih ali spregledanih pomenov, novih vidikov križevega pota … ne boste našli. Čar te knjižice je ravno v njeni preprostosti. Opiše dogajanje na vsaki posamezni postaji, nagovori bralko in ji da prostor za razmislek. Včasih ji postavi kakšno vprašanje, sicer pa molči in pusti govoriti pretresljivi zgodbi križevega pota. Odličen duhovni pripomoček, ne le v postnem času, ampak kadarkoli, ko se ne moremo umiriti in najti stika z Bogom.

Moja ljubezen do vas vseh, dragi moji, je tako silna, da bi še enkrat storil enako – še enkrat bi šel po tej poti trpljenja in še enkrat bi se dal pribiti na križ, če bi to bilo potrebno. Ljubim vas, neskončno vas ljubim!

Molitev kot poslušanje

Velikokrat mislimo, da smo dobro molili, če smo Bogu veliko govorili. Pa v resnici ni tako. Bogu moramo tudi prisluhniti. Tudi on želi nam spregovoriti. Nas potolažiti, se nam približati, nas usmeriti, se nas dotakniti …  Ta križev pot je napisan tako, kot da ga pripoveduje Jezus. In pripoveduje ga meni – jaz pa le poslušam.

Sedemo, se umirimo, začnemo z branjem in poslušamo … preprosto pustimo, da se nas prebrano dotakne. Morda je to ena postaja. Morda je to ena misel. Morda le ilustracija. Molitev se ne meri v količini prebranih strani, ampak v času, ki smo ga preživeli z Jezusom, zapiše avtorica.

Jezus pade prvič pod križem: Težko je, če ti na začrtani poti spodleti, kajne? Vendar padci so del vsake poti in iz njih se lahko veliko naučiš. Če ne bi nikoli padla, tudi ne bi vedela, da lahko vedno znova vstaneš. Prav tako ne bi vedela, da v sebi premoreš veliko več moči, kot si lahko misliš!

Preprostost, ki vabi k poglobitvi

Ljubke, skoraj otroške ilustracije v knjigi odsevajo preprostost in otroškost. Ampak le navzven. V resnici nam govorijo o skrivnosti naše vere, ki pravi, da je Bog postal neskončno manj kot je, da je postal človek in je sprejel našo podobo, da bi mogli mi sprejeti in zaživeti Njegovo. Bog se nam želi približati na ljubeč in preprost način. Ko se mi želimo približati otroku, se spustimo na tla, se ga nežno dotaknemo, se igramo igre, ki so mu všeč, govorimo z jezikom, ki ga razume … zakaj? Kar ga imamo radi in ker želimo, da on ve, čuti, da ga imamo radi.

Draga moja, karkoli te doleti, vedno zaupaj vame. Ljubim te in nikoli te ne bom pustil same!

Vstali Kristus ima zadnjo besedo

Križev pot je torej zastavljen tako, da Jezus sam pripoveduje zgodbo svojega trpljenja. Ampak je ne pripoveduje kot trpeči, ampak kot vstali Kristus. In zarja njegovega vstajenja je vrgla svoje žarke tudi na trpljenje, ki ga je prestal in zato je to v resnici zmagoslavna zgodba. Žalost in trpljenje sta prehodna, Kristusova zmaga pa je večna. In pri njej imamo tudi mi svoj delež.

Dragi moji, jaz sem sicer res umrl, vendar smrt nad menoj ni imela moči. Jaz, Božji Sin, sem smrt premagal in zaradi te moje zmage boste vsi vi večno živeli. Pridobil sem vam vstop v Božje kraljestvo in za vas smrti ni več. Zato ne bojte se, nikoli se ne bojte! Bodite pogumni in zaupajte mi. Dragi moji, ljubim vas. Tukaj sem za vas in ostal bom z vami do konca sveta!

Zato je ta zgodba v resnici srečna zgodba. Da imamo takšnega odrešenika!

Knjiga bo izšla 20. 2. 2023. Kupite jo lahko v naši spletni knjigarni. V prednaročilu s popustom!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja