Kralji na pohodu

Thumbnail

Praznik svetih treh kraljev oz. Gospodovega razglašenja najbolj poznamo po tem, da so takrat k novorojenemu Jezusu prišli trije kralji in prinesli vsak po eno darilo: zlato, kadilo in miro. V spomin na to danes na ta dan v jaslice postavimo te tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja.

Na predvečer praznika je tretji sveti večer, zato kristjani takrat svoje domove pokropimo z blagoslovljeno vodo in pokadimo s kadilom. S kredo pa nad vhodna vrata napišemo letnico in začetnice imen teh kraljev: 20+G+M+B+11.

Od kod torej izvirajo njihova imena in kako vemo, da so bili ravno trije?

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« Ko je kralj Herod to slišal, se je vznemiril in ves Jeruzalem z njim. Sklical je vse vélike duhovnike in pismouke ljudstva ter pri njih poizvedoval, kje je rojen Mesija. Rekli so mu: »V Betlehemu v Judeji, kajti takóle je pisano po preroku: In ti, Betlehem, dežela Judova, nikakor nisi najmanjši med Judovimi voditelji; iz tebe bo namreč prišel vodnik, ki bo pasel moje ljudstvo Izraela.« Tedaj je Herod skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, ko se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!« Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo. (Matej 2,1-12)

V Evangeliju po Mateju, nič ne piše o kakšnih kraljih. Matej jih imenuje modri, kar namiguje na prebivalce Iranske visoke planote. Od kod prepričanje, da so bili modri kralji in da jim je bilo ime Gašper, Miha in Boltežar?

Verjetno so si ljudje tako razlagali nekatera sporočila iz stare zaveze:

Množica velblodov te bo zagrnila, dromedarji iz Midjána in Efe, prišli bodo vsi iz Sabe. Zlata in kadila bodo prinesli, Gospodovo hvalo bodo oznanjali. (Izaija 60, 6)

Kralji iz Taršíša in z otokov naj izročajo darove, kralji iz Sabe in Sebe naj prinašajo davek. (Ps 72,10).

Mnogi so mislili, da sta se s prihodom modrih uresničili prav ti napovedi.

V armenski Knjigi detinstva (6. stoletje) pa so omenjena celo njihova imena.

  • Prvemu je bilo ime Melkon ( Melhior), kar pomeni “moj kralj je luč”; prišel je iz Perzije.
  • Drugemu Baltazar; kar pomeni “Bel, varuj kralja” in “naj varuje svojo ženo”; prišel je iz Indije. Belsazar je bil babilonski kralj v 5. stoletju.
  • Tretji, Gašper; katerega ime pomeni “ki nosi zaklad” oz. “ki ima sijaj”, naj bi prišel iz Arabije.

Da so bili kralji  trije, so sklepali iz tega, ker so prinesli tri darove. Izročilo glede njihovega števila zelo niha. Na starih slikah sta včasih upodobljena dva, včasih trije. Najdemo pa tudi slike, kjer jih je sedem ali celo dvanajst.

Pogani so Jezusa molili in ga priznali za kralja ter ga “razglasili” med svojimi rojaki (zato praznik Gospodovega razglašenja).

Že v prvi Cerkvi naj bi veljali za predstavnike poganov, saj so bili v njih na nek način h Kristusu pritegnjeni vsi narodi zemlje. Zato so jih upodabljali kot predstavnike različnih ras. Predstavljali naj bi tudi tri človekove starostne dobe.

  • Gašper je mladenič dvajsetih let, Azijec in prinaša v dar kadilo, ker je Mesija Bog.
  • Miha je najstarejši, sivolas, Evropejec in prinaša v dar zlato, ker je Mesija kralj.
  • Boltežar je mož, Etiopijec (črnec) in prinaša v dar miro, ker je Mesija človek.

Vse to se je ohranilo do današnjega časa, kar lahko opazujemo tudi na slikah, kipih in v jaslicah: eden je starec, drugi mož, tretji pa črnec; vsi imajo krone ali kraljeva pokrivala, pred Jezuščkom pa so odkriti.

“Trikraljevska” zvezda repatica

S tremi kralji je povezana zvezda, ki naj bi jo modri videli, da je vzšla na Vzhodu, jim kazala pot in v Jeruzalemu čudežno izginila, nato pa spet hodila pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. To zvezdo so imeli v prejšnjih stoletjih za komet in jo še danes tako upodabljajo.

Sveti trije kralji in navade

Pri nas in drugod je ob treh kraljih precej šeg.

• Na mizo pride še zadnji hlebec božičnega kruha, od katerega dobi svoj delež tudi živina.

• Priljubljenost Svetih treh kraljev je pomembno določala vreme. Trikraljevsko vreme namreč napoveduje zdravje in bolezen, življenjsko usodo, smrt.

• Na Gorenjskem so verjeli, da tiste kokoši, ki so na tri kralje dobile nekaj poprtnika, lisica ne more odnesti.

• V Franciji je bila znana šega, da so vmesili v krušno testo bobovo zrno in tistega, ki je zrno našel, oklicali za “bobovega kralja”.

• Staremu imenu noči pred kralji “svetla noč” ustreza šega, da je morala tudi to noč, kakor v vseh treh svetih nočeh, goreti v hišah luč.

• V škofjeloški okolici so otroci podobno kot za Miklavža nastavljali čeveljčke in posode, da bi jim sv. trije kralji prinesli darove.

• Tudi v Sloveniji so hodili in ponekod še hodijo “trikraljevi” koledniki, ki so imeli svoj začetek v srednjeveškem bogoslužju.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja