Zgodba o neuspehu, ki pa to ni

Foto: Shutterstock

Stare zgodbe in legende vedno v sebi nosijo tudi sporočilo, ki je globlje kot se zdi na prvi pogled in ki je tudi veliko bolj aktualno, kot se nam zdi.

Zgodba o svetih treh kraljih je na prvi pogled zgodba o neuspehu. Modreci so leta preučevali svete spise in izročila. Odločili so se za dolgo in naporno pot v neznano. Mesece ali tedne so potovali. Vodnica jim je bila zgolj zvezda. Gotovo so se na pot podali zaradi velikega upanja, da bodo našli nekaj veličastnega. Odpravili so se h kralju dežele, na katero je pokazala zvezda. Nehote povzročili pokol nedolžnih otrok. Na koncu našli uboga starša in novorojenčka.

To je kralj? Ok, zvezda kaže nate. Tu so darila, vaše visočanstvo.

 Kaj pa zdaj? Nič fantje, gremo domov.

Kateri pametnjakovič se je tega spomnil?

Malo za šalo, malo zares. Prizor, ki so ga modri z vzhoda našli, zelo verjetno ni bil tak kot so ga pričakovali. Glede na to, da so se najprej namenili h kralju dežele, so očitno računali vsaj na kakšno palačo. Najbrž so se precej poklapani vračali proti domu.

Zgodba o neuspehu

Ta zgodba je z vidika svetih treh kraljev zgodba o neuspehu. Če smo iskreni, je vsa zgodba o Jezusu na prvi pogled zgodba o neuspehu. Nekaj malo uspeha, ki ga je dosegel s svojimi čudeži, je namesto, da bi spretno izkoristil pridobljeno medijsko pozornost za gradnjo svojega imidža, po hitrem postopku pokvaril s piarovsko skrajno netaktnimi izjavami. Pojdi, prodaj, kaj imaš … pobeljeni grobovi, gadja zalega … ljubite svoje sovražnike … 

Klavrno je končal na križu.

Zdaj pa obrni stran …

… na novo poglavje.

Neverjetno, kdo bi si mislil, kakšen razplet zgodbe.

Zato dvigni glavo in beri dalje, da prideš do konca tega poglavja. In da se začne novo.

Najslabše je, da obupaš in ne bereš dalje. Boš mar vedno ostal na tej bedni strani? Zgodba gre namreč naprej in zgodba ima na srečen konec. Zaupaj v to 100 %. So poglavja v tej knjigi, ki imajo tragične, grozne, obupne konce. Toda konec je brezpogojno srečen. In junak iz konca zgodbe nikakor ne bi postal le tak, če bi ga zgolj metuljčki in čebelice obletavali. Tudi zgodba svetih treh kraljev ni ravno zgodba o uspehu. Vendar to sploh ni zgodba sama na sebi. To je le odlomek neke veliko večje zgodbe. Tvoje težave, križi, obup … tudi radosti in veselja … vse tvoje življenje pravzaprav, je le odlomek neke veliko večje zgodbe.

In konec te zgodbe je srečen. Zgodba pa noro zanimiva in polna zapletov. Kajti pisatelj je nadvse duhovit, ljubitelj dramatičnih zapletov, bralca dolgo drži v napetosti in potem postreže z vrhunskim razpletom. Zakaj je tako, bomo izvedeli v zadnjem poglavju.

Prijetno branje vam želimo in lep praznik Gospodovega razglašenja.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja