Korak naprej pri programih Zavoda Iskreni

Čemu smo vse bližje, ko raste števec?

Programi Zavoda Iskreni so videti kot nekaj zelo utečenega. Kljub temu pa zahtevajo vrsto načrtovanj in usklajevanj; stalne nadgradnje in sprotno preverjanje. To ne bi bilo uresničljivo, če ne bi bilo vseh donatorjev, ki s svojim velikodušnim darom omogočate naše delo.

Zavedamo se, da je znesek, ki smo si ga zadali v okviru Decembrske donacijske akcije, visok. In za vsak premik na števcu sem neizmerno hvaležna. Znesek, za katerega prosimo, nam bo omogočal redno delo in uresničitev nadgradenj obstoječih programov in za uresničevanje novih izzivov.

Kako bomo razdelili sredstva Decembrske donacijske akcije?

Znesek, zbran v okviru Decembrske donacijske akcije, se vsako leto razdeli na potrebe in načrte v okviru programov.

Kot vedno bo 10 % prejetega zneska osnova za socialni sklad v letu 2020. Iz tega zneska bomo črpali sredstva za vse odobrene prošnje za sofinanciranje programov.

Približno 15 % bomo namenili za stroške koordinacije in vodenja programov. To pomeni za vse delo, ki je povezano s tem, da se programi »dogajajo«; da vse poteka (čim bolj) nemoteno in kakovostno.

Največji delež, to je približno 50 %, namenimo plačilu obratovalnih stroškov. Stroškov, ki omogočajo delovanje tako kompleksnega sistema, kot so programi Zavoda Iskreni, se (kljub največji možni racionalizaciji) nabere izredno veliko.

Približno četrtino sredstev pa bomo namenili glavnemu gonilu, ki omogoča, da vedno znova delamo korake naprej – torej razvoju.

Kakšne razvojne korake bomo naredili v letu 2020?

Ena prvih stvari, ki jo boste (upam) lahko videli že kmalu na začetku leta 2020, je prenovljena spletna stran. V preteklih letih smo namreč iskali najrazličnejše rešitve za čim bolj optimalno predstavljene programe na spletu – iz vidika vsebinske predstavitve programa kot tudi prijave. Želimo si, da bo nova spletna stran programov »dihala« našo sproščenost, programsko pestrost in hkrati pripadnost Zavodu Iskreni. Še posebej se veselim, da boste na prenovljeni strani lahko našli tudi aktualne programske članke iz portala www.iskreni.net, česar do sedaj na strani ni bilo mogoče realizirati.

 

Zelo pomemben del naših programov je Seminar sočutnega starševstva. Zavedamo se, kako je potrebno biti sočuten ne samo do otrok, ampak tudi do sebe in zakonca. Zato v prihajajočem letu prihaja kar nekaj sprememb, saj bomo seminar še dodatno preoblikovali. Ob koncu tega leta smo namreč poleg seminarja sočutnega starševstva, ki je namenjen predvsem staršem otrok do 10. leta, pripravili tudi seminar za starše najstnikov. V prihajajočem letu pa bomo ta seminarja oblikovali tako, da bosta še bolj dostopna vsem – iz vidika trajanja (seminarja bosta krajša kot do sedaj) in posledično cenejša.

Da naredimo še en korak naproti vam, za leto 2020 pripravljamo še dodatno ponudbo za izvedbo predavanj in delavnic na terenu. Do sedaj smo na terenu izvajali predvsem delavnice za starše in otroke, kmalu pa bo na voljo nabor krajših predavanj (na temo starševstva, najstništva, spolne vzgoje, postavljanja prioritet …). Te bomo izvajali po naročilu za zaključene skupine – za starše otrok in najstnikov, zakonce, pastoralne delavce … Tako dan kot ura izvedbe bosta po dogovoru z naročnikom.

 

Že minulo leto smo oblikovali tudi prvo idejo za razvoj programov v povezavi s turizmom. Oblikovali smo prvi družinski izlet, katerega bomo v prihajajočem letu še izboljšali. Ugotavljamo namreč, da se družine rade odpravimo na izlet, vendar nam za realizacijo pogosto zmanjka časa ali motivacije. Kaj šele, da bi si kaj več prebrali o lokaciji, kamor se odpravljamo. Zato smo tudi oblikovali turistični program, ki nas bo družine vodil po zanimivih krajih, ob tem pa starši ne bomo rabili razmišljati o vožnji in parkiranju, o igrah za otroke ali o zanimivostih kraja, ampak se bomo lahko prepustili izkušenim vodičem in animatorjem. Čas pa izkoristili tudi za druženje z drugimi starši. Otroci pa se bodo lahko igrali z vrstniki ter tako pridobivali nova prijateljstva in izkušnje.

V okviru NaPro zdravljenja se pogosto srečujemo s pari, ki imajo težave pri zanositvi ali imajo izkušnjo pogostih spontanih splavov. Z njimi delimo stiske in strahove; večkrat pa smo dobili tudi vprašanje, kako bi te stiske lahko malo olajšali. Zato smo oblikovali Vikend za pare, ki čakajo otroka … otroka pa ni in ni. Vikend je namenjen temu, da pari v stiski slišijo spodbudna pričevanja, s terapevtko razmišljajo o preizkušnjah v odnosu in na kaj je potrebno biti ob tem pazljiv; ter imajo možnost pogovora z NaPro zdravnikom. Vikend bo izveden tekom leta 2020. Kljub temu, da gre za zelo občutljivo temo, upamo, da bodo ti pari zbrali pogum in se nam pridružili na tem zares s skrbnostjo načrtovanem programu.

 

Tudi pri Delavnici za starše o spolni vzgoji otrok bo letos že ob začetku prihajajočega leta kar nekaj novosti. Delavnico vsebinsko prenavljamo, da bo oblikovana izkušenjsko – da boste starši lahko na konkretnih primerih preizkušali različne pristope, kako o spolnosti spregovoriti svojim otrokom in jim odgovarjati na vprašanja. Del vsebin bomo z delavnice prenesli na IskreniPlus, kjer si boste lahko preko video posnetkov pridobili pomembna znanja na tem področju. Tako boste lahko izbirali med bolj »teoretično vsebino« (torej ogled video posnetkov) in delavnico. Oboje skupaj bo tvorilo celoto, hkrati pa bo oblikovano tako, da se lahko delavnice seveda udeležili tudi brez ogleda video posnetkov.

Petra Lukan, vodja programov Iskreni

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja