Komu koristi zvišanje cen vrtca?

Ob koncu lanskega leta je slovensko javnost zaposlovalo sindikalno usklajevanje dviga plač v javnem sektorju. V začetku se je zelo malo pozornosti namenjalo temu, kje bodo posamezne državne ustanove pridobile dodatna sredstva za izplačilo višjih plač. A danes je jasno – darežljive ukrepe vlade bomo (so)financirali državljani.

Starši bomo svoje otroke kljub povišanju cen imeli vpisane v vrtec in ob tem ponižno plačali zavezo, ki so jo dali drugi. Po dogovoru se bodo plače med drugim dvignile tudi zaposlenim v vrtcih. Odlična novice, ker če si kdo zasluži boljše plače, so to zaposleni v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Tudi ob tem zvišanju je njihovo delo še vedno premalo cenjeno, premalo ovrednoteno in predvsem premalo spoštovano. Žalostno pri tem pa je, da ga država ni mogla urediti, ne da bi s tem zopet obremenila starše.

Občine sedaj množično potrjujejo dvig cen vrtcev, s čimer bo breme dviga plač padlo na ramena staršev. A kakšna bo korist tega?

Korist za otroke?

Koristi za otroke praktično ne bo. Z njimi se ne bo ukvarjalo več vzgojiteljev, ne bodo imeli lepših prostorov ali boljših pripomočkov. Dvig cene vrtca bodo tako najmanj občutili tisti, za katere starši primarno plačujemo storitve – otroci.

Korist za starše?

Starši bomo prisiljeni plačevati več, nekje v upanju, da bodo imeli naši otroci (bolj) zadovoljne vzgojitelje, ki z njimi preživijo največ časa.

Korist za strokovne delavce?

Zaposleni v vrtcih, ki jih bomo s povišanjem cen bolje plačali, bodo to zvišanje dejansko občutili. V kolikšni meri, je odvisno od plačnega razreda, v katerega so (po novem) uvrščeni. Zvišanje njihovih plač bi moralo biti še večje – da bi bilo dejanski odraz spoštovanja do njihovega dela.

Toda še vedno ne bodo mogli več časa posvečati posameznemu otroku. Še vedno bodo talci birokracije. Predvsem pa se bo o njihovem načinu dela, obveznostih, številu otrok v skupini itd. odločalo drugje, izven strokovne javnosti.

Plačevanje obljub drugih

Starši bomo svoje otroke kljub povišanju cen imeli vpisane v vrtec in ob tem ponižno plačali zavezo, ki so jo dali drugi.

Na spletnih forumih sem te dni zasledil sarkastično pripombo lokalnega občinskega svetnika, ki je zapisal, da naj zaposleni ne zahtevajo povišanja plač, pa tudi cene ne bodo višje. Seveda je to višek sprenevedanja,  norčevanja, ki si ga pač lahko privoščijo tisti, ki z mojim/našim denarjem opletajo kot svinja z bučami.

A to je le del problematike dviga plač, saj ne govorimo le o vrtcih temveč tudi o dvigu cen storitev v domovih za starejše, v zdravstvenih ustanovah itd. Višje stroške dela bodo povsod po večini pokrili tako, da bodo breme zopet prevalili na pleča davkoplačevalcev. Vladni »uspeh« bomo zopet plačevali državljani.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja