Koliko sladkorja nevede poje vaš otrok?

Vir: Depositphotos

Pred kratkim se je med starši v našem vrtcu vnela razprava o sladkarijah. Razpravljali smo, ali lahko vzgojiteljica otrokom ponudi dodatne sladkarije. Torej ne kolačkov, pudinga ali palačink, ki so občasno na vrtčevskem meniju, ali sladoleda s smetano, ki ga slavljenci prinesejo za rojstni dan. Govorili smo o dodatnih sladkarijah, tistih »za pocrkljat se«.

Nisem obsedena z zdravo prehrano, čeprav se mi zdi pomembno, kaj jemo. Ničesar nimam proti poobedku, še posebej, če nam ga uspe pripraviti doma. Z družino se trudimo jesti zdravo, nepredelano in lokalno hrano, ne gremo pa v nobene ekstreme. In niti na kraj pameti mi ne pade, da bi poskušala otrokom preprečiti, da za svoj rojstni dan prijatelje častijo s sladoledom.

Me je pa kljub temu presenetilo, da sva bili v vrtcu samo dve mami proti deljenju dodatnih sladkarij. Torej bombonov, piškotov in drugih priboljškov kar tako, med obroki. Ostali starši so bili mnenja, da to ni nič takšnega, češ »saj smo tudi mi jedli sladkarije, pa nam nič ne manjka«. Ali pa so bili tiho.

Otroci vsak dan pojedo kup poobedkov

Gore sladkorja niso hec. Ne zaradi medijev, ki nam vsiljujejo popolno telesno podobo, ampak zato ker sta zdrava prehrana in normalna telesna teža temelj zdravja in dobrega počutja.

Sladkor je sestavni del zahodnjaškega življenja, zato se mu težko čisto izognemo. Dokler gre za uživanje v majhnih količinah, »za posladkat se«, po možnosti iz domače pečice in v dobri družbi, ni treba imeti preveč slabe vesti. Težava je, da sladkor še zdaleč ni prisoten samo v poobedku, ampak ga vase nevede vsipamo ves dan.

Za razne vrtčevske in šolske sladkarije starši niti ne vemo. Pa sladkarije, ki jih otrokom pokloni dobronamerni sosed ali ljubeča babica. Pa sladkarije na obiskih in praznovanjih. Pa še vse ne-sladkarije, ki so v resnici polne sladil.

Gore sladkorja, ki se skrivajo v ostali hrani

Glavna težava so živila, ob katerih ne pomislimo na sladkor, kaj šele na posladek, in jih veselo jemo za zajtrk, kosilo in večerjo. Ogromno otrok jé sladkor (oziroma njegove cenene in še bolj škodljive nadomestke) ob vsakem obroku, ne da bi se tega zavedali.

Recimo, da otrok začne jutro s kosmiči, v katerih je 20 ali celo 30 % sladkorja. Preverite na škatli! Od treh žlic, ki jih da otrok v usta, je ena žlica čistega sladkorja.

Za malico poje sadni jogurt, v katerem je okrog 15 % sladkorja.

Pri kosilu popije kozarec sladke pijače, recimo ledenega čaja. V enem kozarcu je sladkorja skoraj za celo jedilno žlico. Po kosilu seveda sledi še »pravi« poobedek.

Za popoldansko lakoto poje žitno ploščico, v kateri je sladkorja med 25 in 30 %.

Za večerjo popije instant kakav, v katerem je četrtina kakava in tri četrtine sladkorja.

Na tak način otrok zaužije gromozanske količine sladkorja, čeprav ima občutek, da se prehranjuje še kar zdravo. Dodaten problem so še sladila.

Pa kaj, če se malo posladkajo? Res?

Zgornji primer ne prikazuje, kako se otrok »malo posladka«, ampak kako ves dan jé sladkor. Pri mlajših otrocih težava ni zelo opazna, saj se veliko gibajo in hitro rastejo. A po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji pretežkih že ena četrtina otrok. S takšno prehrano jim dobronamerna okolica tlakuje pot do prekomerne teže, bolezni srca in ožilja, hiperaktivnosti, sladkorne bolezni, obrabe sklepov, šibkejšega imunskega sistema, večjega tveganja za nekatere vrste raka … Gore sladkorja niso hec. Ne zaradi medijev, ki nam vsiljujejo popolno telesno podobo, ampak zato, ker sta zdrava prehrana in normalna telesna teža temelj zdravja in dobrega počutja.

Ko se zdravstvene težave nakopičijo, je težko pomagati. Zato je toliko pomembnejše delovati preventivno. Zmanjšanje količine sladkorja je eden od osnovnih korakov. Otrokom bomo napravili velikansko uslugo, če jih bomo naučili uživati v hrani brez gore sladil in umetnih dodatkov. Z mlajšimi otroki kot začnemo, lažje bo.


Preberi še:


Komentarji

  1. V času, ko so še moji otroci hodili v vrtec, so dobili zjutraj zajtrk, nato dopoldansko malico in kosilo. Kosilo je bilo že ob 11.30. Za popoldansko malico so običajno dobili navaden jogurt ali kakšno hruško ali jabolko. Da bi vzgojiteljice delile kakšne sladkarije, to nisem nikoli slišala. Le, ko so imeli otroci rojstni dan, so v vrtec prinesli kakšno sladkarijo npr. lizike, majhne čokoladice ali bombone. Če bodo otroci jedli samo to, ne bodo niti bolni, niti debeli. Važno je, da se dovolj gibljejo in jejo doma normalno hrano npr. juhe, zelenjavne mineštre, zelenjavo, sadje, občasno tudi ribe, meso…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja