Ko vam otroci postavijo vprašanje, ob katerem se vam zaleti

Foto: Shutterstock

Naj vam povem najprej nekaj vprašanj, ki so bila pri nas doma na repertoarju pred kratkim: „A mi bo lulči kdaj nehal biti trd zjutraj?“, „Mami, zakaj te ati lahko z jezikom lupčka, jaz te pa ne smem?“ (preden je vprašala, je najprej seveda kar poskusila), „Kaj je to seks?“ … pa še kakšno družinskemu portalu manj primerno, ki ga zaradi varovanja zasebnosti lastnih otrok ne bi želela deliti tukaj. Stari so 6 ali manj.

Če imate otroke, se vam bo gotovo slej ko prej zgodilo, če se vam še ni. Otrok vas bo vprašal nekaj povezanega s spolnostjo, na kar ne boste imeli pripravljenega odgovora, ali pa vam bo povedal nekaj o svojem doživljanju na tem področju, kar vas bo šokiralo.

Pomembnost prvega odziva

Prvo pravilo je, da se na te teme nikdar ne odzivamo zgroženo. Niti s smehom, čeprav je to logičen odziv ob zadregi, vendar ga bo otrok razumel kot posmehovanje. Seveda vas bo marsikakšno vprašanje šokiralo, a za otroka je najbolje, če se potrudimo ostati čim bolj mirni.

Otroci zaslužijo resnico, tudi o neprijetnih temah.Lahko ste prepričani, da v primeru kakršnega koli burnega odziva otrok ne bo več prihajal k vam s svojimi intimnimi vprašanji ali mislimi. Otroci niso pokvarjeni, z njimi ni nič narobe, če jih spolnost zanima, naravno so sprogramirani za to. Marsikdaj, ko kaj vprašajo, pa niti ne vejo, da sprašujejo nekaj intimnega ali globoko osebnega. Razen najstniki. Za njih ste lahko prepričani, da dobro vedo, v kakšen pogovor bodo vodila vprašanja, ki jih postavljajo.

Odgovorite le tisto, kar je vprašal. In letom primerno!

Če predšolski otrok nekje sliši besedo kondom in ga zanima, kaj to pomeni, mu ni treba razlagati detajlov ali se spustiti v dolgo razpravo o kontracepciji. Čisto dovolj dobro predstavo bo imel, če mu poveste, da je to raztegljiva vrečka, ki si jo moški natakne na penis. Lahko, da vas niti ne bo vprašal, ob kakšni priložnosti ali „čemu“.

Čestitam, pravkar ste si kupili kako leto časa, da razmislite, kako mu boste razložili kontracepcijo! Čim bolj kratki in jasni bodo vaši odgovori, tem bolj bo otrok z njimi pomirjen. Če bo čutil, da nekaj prikrivate, pa bo gotovo vrtal naprej.

Zaslužijo si iskrenost

Težko si predstavljam, da danes še kakšni starši svojim otrokom razlagajo, da dojenčka prinese štorklja ali da bodo zaradi masturbacije oslepeli, čeprav se verjetno še kje najdejo. Prav vse pa nas mika, da v pogovoru o spolnosti z otroci kaj olepšamo ali prikrojimo.

A otroci zaslužijo resnico, tudi o neprijetnih temah, kot so posilstvo, incest, splav, pornografija in podobno. Kot rečeno že zgoraj, ni jih treba obremeniti z izdatnimi razlagami in zapletenimi podrobnostmi, dolžni pa smo jim iskrene odgovore na vprašanja, dokler jih zastavljajo.

Prestavite odgovor na kasneje

Če vam otrok postavi vprašanje, ki vas iztiri in tisti hip resnično ne veste, kako bi mu odgovorili – se ne silite. Otroku povejte, da je to zelo pomembna tema, tako pomembna, da želite o tem še malo razmisliti in se boste o tem z njim pogovorili kasneje.

A zasilni izhod lahko uporabite tudi, kadar vam ta vprašanja postavlja na javnem kraju ali v drugih okoliščinah, ki ne zagotavljajo miru ali zasebnosti, potrebnih za tak pogovor. Določite točen čas, kdaj boste o tem govorili z njim – če še ne pozna na uro, recite po večerji ali zvečer v postelji, recimo – in tudi če vas otrok ne opomni, ne pustite, da gre pogovor mimo, pa če vas še tako mika.

Kaj se lahko iz tega naučimo mi?

Kar me pripelje do dejstva, da se boste o spolnosti s svojimi otroki, pa naj bodo katerekoli starosti, najlažje pogovarjali, če boste glede teh tem sami pomirjeni. Če boste spolnost videli kot nekaj čudovitega. Če se ne boste sramovali svoje spolne zgodovine. In predvsem, če boste čim prej sprejeli, da so vaši mali, zlati, ljubki otroci tudi spolna bitja, ki bodo nekoč z nekom imela spolne odnose. Tega ne morete preprečiti. Lahko pa temeljito vplivate na to, kako bodo k spolnosti pristopali in posledično, kakšne bodo njihove izkušnje z njo.

 

Konec koncev smo lahko otrokom samo hvaležni za njihova neprijetna vprašanja, saj nas marsikdaj pripravijo do tega, da razmislimo o temah, v katere se še nikdar nismo zares poglobili. Einstein naj bi nekoč dejal, da neko stvar resnično razumeš šele, ko jo lahko razumljivo razložiš 5-letniku.

Pa še to: po opravljenem dobrem pogovoru se nagradite. Zaslužili ste si! Kot priporoča vilogerka Kristina Kuzmič v temle simpatičnem in humornem videu:

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja