Ko menstrualna bolečina ni normalna

Foto: Canva

Bolečine ob menstruaciji so tako pogoste, da jih ženske večinoma jemljemo kot sestavni del mesečnega perila. Pa vendar hude bolečine niso normalne.

Tudi sama sem ena od tistih »srečnic«, ki imam boleče menstruacije že od prve menstruacije. To nujno žensko zlo mi je v začetku tako grenilo življenje, da sem si nekaj časa prav želela, da bi bila fant. Kasneje sem se na to navadila in vzela v zakup, da ženske pač moramo »trpeti«.

Šele pozneje sem prišla do informacij, da bolečine ob menstruaciji niso nujne, da se jih da omiliti ali na različne načine preprečiti, ter da je, če so bolečine hude, v ozadju pogosto nek zdravstveni razlog, recimo endometrioza.

Razlika med normalnimi in hudimi menstrualnimi bolečinami

Normalne bolečine so tiste bolečine, ki se pojavijo ob menstruaciji, vendar vzrok zanje niso patološki procesi (primarna dismenoreja).

Občutimo jih kot krče v spodnjem delu trebuha ali v križu. Ponavadi se pojavijo prvi in drugi dan menstruacije, lahko pa tudi že nekaj ur pred nastopom krvavitve. Običajno ne motijo dnevnih aktivnosti.

Vzrok zanje je povečana tvorba prostaglandinov, zato se stanje izboljša ob jemanju nesteroidnih antirevmatikov (npr. ibuprofena, naproksena).

Hude bolečine pa so pekoče ali zbadajoče bolečine, ki trajajo več dni in se lahko pojavijo tudi tekom ciklusa in ne le ob menstruaciji. Vzrok zanje so patološki procesi v mali medenici (sekundarna dismenoreja).

Bolečina se običajno pojavi že pred samo menstruacijo in lahko traja tudi še po končani menstruaciji.

Hude bolečine pa so pekoče ali zbadajoče bolečine, ki trajajo več dni in se lahko pojavijo tudi tekom ciklusa in ne le ob menstruaciji. Vzrok zanje so patološki procesi v mali medenici.

Stanje se z jemanjem nesteroidnih antirevmatikov ne izboljša, pogosto je prisotno tudi bruhanje. Najpogostejši vzroki so endometrioza, adenomioza in maternični vložek.

Kako si lahko pomagate ob menstrualni bolečini?

Bolečine lahko olajšate s primerno prehrano.

  • Izločitev živalskih izdelkov (predvsem mleka) vsaj v obdobju pred menstruacijo pomaga olajšati bolečine.
  • Izločitev čokolade, sladkorja in kofeina.
  • Magnezij je učinkovit tako pri preprečevanju kot pri lajšanju bolečin.
  • Cink zmanjša tvorbo prostaglandinov ter tako tudi zmanjša bolečine.
  • Kurkuma je tudi učinkovita, tako pri preprečevanju kot pri lajšanju bolečin, hkrati pa tudi zmanjša izgubo krvi.

Kaj pa če ni izboljšanja?

Vsekakor je na mestu obisk pri ginekologu, ki bo preveril, če ni vzrok za bolečine drugje.

Endometrioza je najpogostejši vzrok hudih bolečin. Prizadane vsako deseto žensko.

Pri tem ne gre le za bolečine pač pa vnetno bolezen, pri kateri se delčki tkiva (ki je zelo podobno maternični sluznici, le da se ne nahaja v maternici) vnamejo, kar povzroči bolečino in brazgotinjenje.

Na žalost ne obstaja enostaven način za določitev diagnoze. Krvnega testa ni. Z običajnim UZ je ne zaznamo. Edini način za postavitev diagnoze je laparoskopija, pri kateri tudi odstranijo endometriozno tkivo.

Če imate hude bolečine, ki vas ovirajo pri vsakodnevnih opravilih, si nikar ne prigovarjajte, da je to le normalna menstrualna bolečina. Kot ženska si namreč ne zaslužite, da trpite zaradi bolezni, ki jo je mogoče pozdraviti.

Vir: Eda Vrtačnik Bokal: Primarna in sekundara dismenoreja

______________________________________________________________

Menstrualno bolečino zdravimo tudi v okviru NaPro tehnologije. Ta poteka v okviru FertilityCare, to je naravne metode načrtovanja družine.  Več o tem lahko preberete na spletni strani FertilityCare.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja