Ko luč zasije, se tema skrije – sveta Lucija, ljubka nosilka luči

Foto: Shutterstock

Danes goduje sveta Lucija. Že njeno ime nakazuje na to, da prinaša veselje in upanje. Ime Lucija namreč izhaja iz latinske besede »lux, lucis«, kar pomeni svetloba, luč, svetlost, sijaj, življenje.

To mlado svetnico, ki je s svojim življenjem počastila Kristusa in umrla pri rosnih 21 letih, še dan danes upravičeno na pomoč kličejo mnogi ljudje, ki si preko nje izprosijo milost pri Gospodu.

Je zavetnica slepih, bolnih otrok, kmetov, odvetnikov, notarjev, proti okužbam in boleznim grl …

Lucija na pomoč, moj otrok je bolan

Sveta Lucija mi je kot mami prirasla k srcu, saj je, poleg drugih vlog, tudi zavetnica bolnih otrok. Kako težko je gledati otroka, ki je bolan, ve vsaka mama. Ko skušamo na vsak način pomagati, a se pogosto zgodi, da ostanemo nemočni in vse kar nam preostane je, da upamo, da otrok čim prej ozdravi.

Že ob majhnih in nekoliko manj pomembnih boleznih me stiska pri srcu. Saj naredim vse, kar je v moji moči, da bi otrok ozdravil. A pogosto še vedno preostane dolgo čakanje na izboljšanje. Takrat se pogosto zavem, kako nemočna in majhna sem. Začnem se priporočati sveti Mariji pa drugim svetnikom, tudi Luciji. Vse to mi v srce prinese mir. Pogosto pa tudi vidno izboljšanje zdravja.

Svetniki niso le dobri zgledi nekje daleč stran. So tisti, ki so zaradi svojega življenja že pri Gospodu in ves čas prosijo za nas. Obrnimo se nanje. Skupaj z nami bodo priprošnjiki pri Gospodu.

Ljubka svetnica, z močno voljo in neomajno vero

Lucija se je rodila bogati družini v mestu Sirakuze (Sicilija). Ker ji je oče kmalu umrl, sta z mamo ostali sami. Legenda pripoveduje, da jo je mama pogosto vodila na grobove mučencev in ji pripovedovala zgodbe o njihovem življenju. Lucija je ob tem vzljubila Boga in se odločila, da tudi sama želi slediti njihovem zgledu.

Kot mlado dekle je ponoči hodila v katakombe, kjer so se skrivali preganjani kristjani, na glavi nosila svečo in prinašala najbolj ubogim sadje, hrano in topla oblačila.

Sveta Lucija naj vam prinaša upanje, da je svetloba vedno močnejša od teme.

Zaradi njene lepote in dobre narave se je zanjo začel zanimati rimski snubec, ki pa je bil pogan. Lucija se ni želela poročiti in mu je to tudi povedala. Jezen snubec jo je prijavil lokalnim rimskim oblastem, ki so jo obsodile na odstranitev v bordel in jo želele prisiliti v prostitucijo. Ta ukaz je bil, po legendi, onemogočen z božjim posredovanjem; Lucija je postala nepremična in je ni bilo mogoče odnesti. Nato so jo z ognjem obsodili na smrt, vendar se je izkazalo, da ji tudi plameni ne morejo do živega. Nazadnje so ji vrat prebili z mečem in tako je umrla.

Upodabljajo jo z očmi na pladnju, saj je po legendi Lucija svoje oči, ki so slovele kot ene najlepših, poslala snubcu z željo, naj jo pust pri miru. Legenda pripoveduje tudi, da je Lucija čudežno prejela nove, še lepše od prejšnjih.

Različne šege v čast Luciji

Na Norveškem otroci prižgejo sveče in svojim staršem zjutraj na praznik svete Lucije prinesejo pecivo z imenom Lussekattor.

Na Švedskem jedo ingverjev piškotek z imenom Luciapepperkakor. Dekleta, oblečena kot sveta Lucija, v belih oblačilih, nosijo piškote in drugo pecivo v procesiji, medtem pa pojejo pesmi. Verjamejo, da bo praznovanje dneva svete Lucije pomagalo preživeti dolge zimske dni z dovolj svetlobe.

Lucija v Italiji prinaša majhna darila dobrim otrokom.

Na Madžarskem po tradiciji izdelujejo krono svete Lucije, ki je sestavljena iz dveh hlebčkov pletenega sladkega kruha, oblikovanih v krošnjo, na vrhu pa so češnje, bombone in sveče.

Slovenska navada je, da se na praznik svete Lucije posadi božično seme, ki do praznika božiča zraste. Božično seme dodamo v jaslice, kjer nas spominja, kako Kristusov prihod prinaša rast.

Ste vi danes že posadili božično žito? Naj vam njegova rast prinaša veselje, sveta Lucija pa upanje, da je svetloba vedno močnejša od teme.

Viri: family-prayer.org, teachingcatholickids.com, britannica.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja