Klasičen »Quiche Lorraine« ali lotarinška pita

Vir: Shutterstock

Lotarinška pita je ena najbolj znanih francoskih jedi. Njene glavne sestavine so jajca, sladka smetana, začimbe in krhko testo. Vse drugo je stvar navdiha in okusa.

Kljub temu, da je recept precej enostaven, pa pita potrebuje malo več priprave – ne moremo si je zamisliti za hitro kosilo ali večerjo. Lahko pa jo spečemo en dan prej in jo nato ohlajeno shranimo v hladilnik.

Lotarinška pita je tudi odlična ideja za piknike v naravi ali za druženje s prijatelji. K piti lahko ponudimo solato, zraven se prileže pivo ali belo vino.

Recept za 8 ljudi.

Potrebujemo:

Pekač s premerom 26 cm

Riž ali suh fižol za otežitev testa za »suho peko«

1 papir za peko

Sestavine za testo:

200 g moke

100 g masla

1 žlička soli

5 žlic vode

Sestavine za nadev:

200 g slanine

3 jajca

125 ml smetane za kuhanje

125 g sira ementalca

1 ščepec belega popra

1 žlica masla

Priprava:

Moko presejemo na desko, maslo narežemo na kocke in ga damo na kupček moke, vse skupaj začinimo s soljo. Na sredini kupčka naredimo jamico, v katero vlijemo vodo, nato gnetemo, da nastane krhko testo. Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v prozorno folijo za živila in ga pustimo dve uri (oz. vsaj eno uro) počivati v hladilniku.

Namig: Če vam gnetenje (še) ne gre od rok, lahko uporabite tudi multipraktik. Sestavine za testo dodajajte počasi: najprej moko in maslo, nato sol in vodo.

V času, ko je testo v hladilniku, pripravimo nadev.

V skledo stremo jajca in jih z metlico zmešamo, dodamo smetano, nariban sir in vse skupaj popopramo.

Ko testo vzamemo iz hladilnika, si pripravimo vse stvari za peko.

Pečico vključimo na 200 stopinj, pekač s premerom 26 cm namažemo z maslom in nanj potrosimo malo moke. Testo razvaljamo na pomokani površini do debeline 0,5 cm in ga nato prenesemo na pekač. Testo večkrat prebodemo z vilicami.

Sledi t. i. »suha peka«, katere namen je, da se testo delno speče, da se kasneje, ko bomo vanj vlili nadev, ne bi razmočilo.

Peka:

Na pekač s testom damo peki papir, obtežimo ga s približno 200 g suhega fižola (ali riža). Testo pečemo 15 min na 200 stopinj. Po tem času odstranimo peki papir in testo pečemo še 5 minut.

Pečeno testo vzamemo iz pečice, po površini porazdelimo slanino in prilijemo nadev. Pečemo na srednji višini med 25 in 30 minut na 200 stopinj.

Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekaj minut hladi. Ohlajeno vzamemo iz pekača, jo preložimo na pladenj in razrežemo.

Pa dober tek!

Shranjevanje:

Lotarinška pita lahko v hladilniku počaka do približno tri dni. Pred postrežbo jo lahko ogrejemo na sobno temperaturo ali pogrejemo v pečici na 150 stopinj. Dobra je tako hladna kot topla.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.