Kdo je novomeški škof Andrej Saje?

Vir: Facebook

Papež Frančišek je za novega novomeškega škofa imenoval dr. Andreja Sajeta, ki bo v škofa posvečen 26. septembra letos.

Ob imenovanju se je novoimenovani škof papežu Frančišku zahvalil za izkazano zaupanje. “Škofovsko službo sprejemam v veri v troedinega Boga in njegovo milost ter pomoč,” je zapisal in se pokojnim staršem zahvalil za posredovanje daru življenja in vere, zahvalil pa se je vsem, ki so ga spremljali in je ob njih rasel, ter tistim, ki so molili za novega škofa, novomeško škofijo in Cerkev.

“Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva in da je za oznanjevanje evangelija ter rast Božjega kraljestva na zemlji potrebno medsebojno sodelovanje,” je med drugim zapisal. Pozdravil je vse prebivalce novomeške škofije ter se posebej spomnil vseh bolnih, trpečih in preizkušanih. Veseli se sodelovanja s sestrskimi krščanskimi in drugimi verskimi skupnostmi ter civilno oblastjo. “Samo skupaj lahko naredimo nekaj dobrega, za udejanjenje resnice in pravičnosti, poštenosti in miru,” je še zapisal v zahvali.

Kdo je Andrej Saje?

Kot piše v njegovem življenjepisu, je v bogoslovje stopil pri 20 letih in diplomiral iz Psalma 106. Bil je kaplan v Grosupljem in tajnik ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja. Po diplomi je odšel na magistrski študij kanonskega prava v Rim. Marca 2003 je postal tudi doktor kanonskega prava s specializacijo v pravni sodni praksi.

Po vrnitvi v Slovenijo je bil desetletje generalni tajnik in predstavnik za odnose z javnostmi Slovenske škofovske konference. Bil je študijski prefekt v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani ter sodnik Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani, kasneje je bil tudi imenovan za sodnega vikarja istega sodišča in sodnega vikarja ljubljanske nadškofije. Postal je docent na Katedri za kanonsko pravo na ljubljanski teološki fakulteti in član cerkvene komisije za ureditev odnosov z državo. Sodeloval je pri ustanavljanju Katoliškega inštituta. Leta 2008 je postal tudi sodni izvedenec za področje religije, med leti 2009 in 2013 pa je bil član Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab.

Strokovno se je poglabljal v krščanski zakon, razmerja med Cerkvijo in državo, področje premoženjskih vprašanj Cerkve, vprašanja človekovih pravic in verske svobode ter področje spolnega nasilja v Cerkvi.

Bil je duhovni pomočnik v župniji Ljubljana Ježica, od leta 2014 pa je bil duhovni pomočnik v slovenskih župnijah v Selah in na Bajdišah v krško-celovški škofiji. Opravil je več izobraževanj s področja duhovnega spremljanja v ignacijanski duhovnosti.

Imenovani novomeški škof je preprost mož. Je velik ljubitelj narave, planin, plezanja, turne smuke.

https://www.facebook.com/roman.globokar/posts/1199785823823505

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja