Kdaj ste jo (ga) pa vi nazadnje peljali na zmenek?

Thumbnail

Pred kratkim sem prebrala zelo zanimivo misel: »Ločitveni odvetnik je veliko dražji kot varuška. Naj zmenki zato ostanejo vajina prioriteta!«

Pa da ne bo pomote. Delo nekoga, ki se ukvarja z mojimi otroki, cenim veliko bolj kot marsikateri poklic. Zato ostanimo pri poanti, ki jo nakazuje misel iz uvoda.

Izgovori

Veliko je razlogov, zakaj poročeni pari opustijo zmenke. Natrpani urniki, majhni otroci, za katere ne najdejo varstva, neprespanost, nikoli dokončana opravila. Vse našteto je realna slika, v katero je težko umestiti čas za vaju.

Toda, če smo čisto iskreni, se za vsak zgoraj našteti problem najde rešitev – če le želimo prepoznati, kako zelo pomemben je vajin čas. Kadar pa se zasačite, da kot izgovor za zmenek pogosto uporabite stavek: »Pomembnejše stvari morava opraviti,« se v hipu ustavite. Kaj je vendar pomembnejše od vaju?

Zakaj na zmenek?

Pomislita na čas, ko sta še hodila na zmenke. Tam sta se spoznavala, sanjala o prihodnosti, se držala za roke, se drug za drugega uredila. Koliko lepega bi zamudila in koliko manj izvedela drug o drugem, če takrat ne bi hodila na zmenke! Sedaj pa pomislita, če se morda ne dogaja isto, kadar zmenke opuščata kot poročen par?

Zmenki so kot v času pred poroko namenjeni spoznavanju drug drugega – kdo pa ostane isti skozi leta?!

»Saj se vendar pogovarjava tudi doma,« se glasi eden od izgovorov. Drži in prav je tako. Toda, roko na srce, doma je toliko motečih dejavnikov! Kup perila, ki zlovešče nakazuje, da ima prednost pred poležavanjem z možem na kavču. Pozornosti željni otroci. Da vse tehnologije niti ne omenjam.

Izven zidov doma si je veliko lažje pogledati v oči, veliko lažje je spregovoriti o določenih stvareh. Verjetnost, da bosta nekje zunaj načela temo, ki bo izven obsega tehničnih dogovorov (kdaj ima kdo zobozdravnika, kdaj ima avto tehnični pregled, …), je večja.

In običajno se, odvisno sicer od vrste zmenka, drug za drugega posebej uredimo. Tudi s tem sporočamo, da nam je zakonec in čas, preživet z njim, dragocen.

Zmenki so kot v času pred poroko namenjeni spoznavanju drug drugega – kdo pa ostane isti skozi leta?! Namenjeni so izkazovanju pozornosti, še vedno so namenjeni sanjam za naprej in spominom za nazaj. Predvsem pa so namenjeni temu, da ne pozabimo, s kom tvorimo temelj družine.

Vajin odnos je eden glavnih temeljev vajine družine

Otroci niso temelj vajine družine. Oni so bili rojeni na teh temeljih in tukaj rastejo. So pomemben del celote in nadvse cenjeni, toda niso vezivo, ki drži vašo družino skupaj. To sta (poleg Boga) vidva in vajin odnos.

Vajina odgovornost je stalno preverjati, če je s temelji vse v redu – če zmorejo še držati vso težo družinskih zmešnjav in ekonomije doma.

Najprej sta bila vidva …

Se spomnita vajinih začetnih zmenkov, vajinih poznih večurnih telefonskih pogovorov? Se spomnita skupnih večerij ali kavic, za katere sta se skrbno uredila? Kaj pa izletov in sprehodov? Se spomnita vseh sanj in načrtov, ki sta jih imela za svojo prihodnost?

 

Vse to se je dogajalo, preden sta imela otroke. Najprej sta bila vidva, drug drugemu središče sveta. Šele nato so se rodili otroci, ki jih ljubita in so v vajino življenje prinesli veselje, čisto drugačno, kot sta ga poznala. Toda kljub vsej ljubkosti, ki jo premorejo, ne smejo in ne morejo postati temelj družine. To sta vidva. In za to se morata boriti z vsemi močmi.

In ko bodo odšli, bosta spet samo vidva …

Otroci bodo odrasli in se odselili. In znova bosta spet samo vidva. Se bosta še (pre)poznala? Ali pa bosta morda drug o drugem vedela zgolj stvari, ki sta si jih zaupala pred 20-imi leti? Ali v vsem tem času, ko vzgajata otroke, vidita drug drugega najprej kot ženo in moža ali najprej kot mamo in očeta?

Če torej želita, da v obdobju, ko bo vajino gnezdo postajalo prazno, ne bosta izgubljena v času in prostoru in v odnosu drug z drugim, je zelo pomembno, da se kot par tudi v najbolj natrpanih urnikih družinskega življenja postavljata na pravo mesto.

Zmenki so lahko nekaj posebnega ali čisto preprosti

Polurni sprehod ali romantična večerja, skupno kolesarjenje ali ogled filma. Ne opustita stvari, ki sta jih rada počela pred rojstvom otrok, kajti to vaju povezuje. Ohranjajta svoje stare skupne strasti in hkrati odkrijta kaj novega.

Sicer pa vsi vemo, kam moramo zakonca odpeljati, da mu bodo zažarele oči, kajne?

Foto: sheknows.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.