Kdaj je zobna miška postala bankir, ki teka naokrog s polnim kovčkom denarja?

zobna_miska

Ko smo bili majhni, smo za izpadel mlečni zob dobili sladkarijo ali nekaj malega drobiža. Obdarovanje ob izpadlih zobeh se je ohranilo, le da so se zneski pri sodobnih otrocih podeseterili.

Ko je najstarejši hčerki izpadel prvi zobek, nisem kaj dosti razmišljala. Zjutraj jo je ob postelji, tako kot veleva tradicija, pričakal bleščeč kovanec in mini čokoladica.

Nato sem se v zadevo zobne miške malo bolj poglobila. Ali so razne »miške« sprejemljive ali gre za laganje in zavajanje otrok, je vprašanje, ki spada v kategorijo Božičkov in pravljičnih bitij, in glede katerega moramo starši najti odgovor sami. Ker imam sama na zobno miško iz otroštva lepe spomine, se mi je zdelo, da lahko tradicijo brez slabe vesti ohranimo. Hči je seveda bolj navijala za zobno vilo, ki jo je videla v (tujih) risankah in knjigah in ki ima v predšolskem obdobju daleč višji status od navadne miši. Ker odnašalke zob ponoči še nikoli nismo videli, da bi ena ali druga stran lahko postregla s stvarnimi dokazi, je dilema ostala nerazrešena.

Miška, ki čiste zobe nagradi s sladkarijami?

Večji klik se mi je zgodil ob premisleku o sladkarijah. Miška otrokom prinese darilce kot pohvalo za čiste in zdrave zobe. Kako je možno, da jim za nagrado prinese največjega sovražnika zob – sladkor? Ali ni miška nekakšna ambasadorka zobne higiene in zdravja?

Odrasli hočemo dati dogodkom ceno, za otroke pa šteje doživetje, pričakovanje, pravljičnost, navdušenje ob drobnih radostih.

Ker sladkarije niso niti logične, kaj šele koristne, jih je naša hišna miš ob nadaljnjih obiskih zamenjala za majhno nesladko presenečenje, ki ga včasih prinese namesto kovanca. Na primer čisto posebno zobno ščetko s priljubljenim motivom, ki je mama nikoli ne kupi, češ da je predraga. Ali za prikupne otroške obliže, prvo zobno nitko, peno za kopanje, biserne špangice ali specialen šilček. Skratka za nekaj, kar otroku pride prav in skupaj s posebnim motivom ter likom zobne miške postane veliko doživetje. Zobna miška v nasprotju z dolgočasnimi starši vedno poskrbi za čisto posebno veselje!

Miška, ki okrog prenaša kovček z denarjem?!

Pravi šok pa sem doživela, ko so mi hčerini vrstniki razodeli, kakšno bogastvo oni dobivajo od zobne miške. Bankovec za 10 evrov je postal običajno plačilo za izpadel zob, včasih gredo zneski še višje. Otroci poleg gotovine dobivajo tudi večje igrače ali športne rekvizite. Drobiž iz našega otroštva je šel očitno v pozabo.

Recimo, da imate tri otroke (bognedaj, da imate še kakšnega več), od katerih vsak izgubi 20 mlečnih zob, vrednih po 10 evrov. V nekaj letih boste za njihova zobovja porabili 600 evrov! Pri čemer gre samo za zobe. Čeprav v otrokovem življenju stalni zobje predstavljajo velik dogodek, v resnici ne gre za nikakršen dosežek. Zobe uspe izgubiti čisto vsakemu. Bomo otroka navadili, da pričakuje zajeten honorar vsakič, ko se ostriže, se nauči voziti kolo, dobi menstruacijo, mutira? Nekatere od teh stvari lahko po želji proslavimo, a namesto denarja je bolj na mestu skupno druženje ali domača sladica.

Ali si bo otrok zapomnil, koliko denarja je »zaslužil« z mlečnimi zobmi? Ali mu bo v spominu bolj ostalo veselje ob tem, kako velik je že, in pričakovanju, da bo miška ponoči zob odnesla? Odrasli smo tisti, ki hočemo dati dogodkom ceno – po logiki »več denarja, več veselja«. Za otroke pa šteje doživetje, pričakovanje, pravljičnost, navdušenje ob drobnih radostih. Ne jemljimo jim tega veselja.