Higienski menstrualni izdelki kmalu brezplačni tudi v Sloveniji?

Foto: Canva

V Zavodu Iskreni že leta poudarjamo pomen detabuizacije menstrucije, na našem portalu je kar precej vsebin na temo menstrualnega ciklusa, menstrualnega zdravja, menstrualnih higienskih pripomočkov in drugih z menstruacijo povezanih tematik. Tako smo tudi že večkrat pisali o problematiki dostopnosti menstrualnih higienskih pripomočkov.

Menstruacija je naraven proces ženskega telesa, s katerim se sooča pol sveta

Opozarjali smo, da so se nekatere države že soočile z dejstvom, da nimajo vse ženske dostopa do higienskih izdelkov za menstruacijo, zaradi česar se zatekajo k poceni nadomestkom, kot so krpe ali papirnate brisače. Poročali smo tudi o pomenu pogovora o menstruaciji že od majhnega, tako z dekleti kot tudi s fanti, ter pisali o stigmi povezani z menstruacijo, zaradi katere dekleta marsikje v času menstruacije izostanejo iz šole ali ne sodelujejo pri športni vzgoji. Izpostavljali smo, da menstruacija ne bi smela prinašati stigme. Gre namreč za povsem naraven proces ženskega telesa, s katerim se sooča pol sveta.

Nekatere dežele so se že odločile, da bodo dekletom in ženskam omogočile na javnih mestih brezplačno dostopne vložke in tampone – za ta korak so se odločili na Novi Zelandiji, na Škotskem, celotni Veliki Britaniji, začasno tudi v Franciji. V Veliki Britaniji so želeli popolnoma odpraviti davčno stopnjo na menstrualne higienske izdelke, a ker jih EU opredeljuje kot luksuzno blago, tega niso mogli storiti. Tako so davčno stopnjo le močno znižali, preostali iz tega naslova pobrani davek pa namenijo organizacijam, ki delajo z ženskami.

Za dostopnost vložkov in tamponov v izobraževalnih ustanovah in znižanje davčne osnove na te izdelke!

V ponedeljek so v Mladem forumu in Ženskem forumu SD nevladne organizacije povabili, da pristopimo k »izboljšanju pravic žensk in večji družbeni enakosti na vseh področjih«. V Zavodu Iskreni smo že večkrat poudarili, da ženske in moški nismo in nikoli ne bomo enaki, nenazadnje je menstruacija že ena od nedvomnih razlik med spoloma. Kljub temu pa nas veseli in pozdravljamo, da so v SD končno prepoznali in tudi politično podprli naša prizadevanja – pa čeprav ni dolgo tega, kar so nas nazivali z »mračnjaki«.

Vsekakor podpiramo uvedbo brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v javnih izobraževalnih ustanovah, kot so jo že uvedli v nekaterih deželah EU, na način, da je ta krita iz državnega proračuna. Prav lahko bi vložke in tampone na ženskih straniščih ponujale tudi druge javne institucije (občine, centri za socialno delo …). Kot korak proti ženskam vidimo tudi predlagano znižanje davčne stopnje za menstrualne higienske izdelke. Upamo, da bodo pobudo kot ženskam izjemno koristno prepoznale vse stranke.  

Ne smemo pozabiti na naravi prijaznejše pralne vložke in menstrualne skodelice

Seveda pa v luči skrbi za okolje, ki je tudi ena izmed prioritet pravzaprav celotnega slovenskega političnega prostora, pri tem ne smemo ostati le pri znižanju davka na menstrualne higienske izdelke za enkratno uporabo, ki so precejšnje breme našemu okolju, v nekaterih primerih tudi zdravju.

Ob znižanju davčne osnove za plenice smo na Iskreni uspeli s pobudo vladi, naj ne zniža le davka na plenice za enkratno uporabo, temveč tudi na pralne, katerih uporaba je okolju mnogo prijaznejša. Tako tudi tokrat ne smemo pozabiti na znižanje davka tudi na menstrualne higienske izdelke, ki so trajnostni, kot so pralni menstrualni vložki in menstrualne skodelice.


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja