Bo Škotska prva dežela na svetu, kjer bodo vložki in tamponi brezplačni?

Foto: Shutterstock

Na Škotskem je zakon, s katerim bodo sanitarni izdelki za menstruacijo na javnih krajih brezplačno na voljo vsem ženskam, prestal prvo glasovanje, v katerem je prejel skoraj vse glasove poslancev. Če bo zakon prestal tudi drugo glasovanje, bo Škotska prva na svetu, ki bo sprejela tak zakon.

Vložki in tamponi že sedaj breplačno v šolah, univerzah, knjižnicah in centrih za rekreacijo

Predlog zakona bi prinesel prost dostop tamponov in vložkov na javnih mestih, kot so skupnostni centri, mladinski klubi, lekarne itd. Škotska je sicer leta 2018 že postala prva država na svetu, ki je nudila brezplačne sanitarne izdelke v šolah, srednjih šolah in na univerzah, leta 2019 je to razširila še na knjižnice in rekreacijske centre. Z novim zakonom si prizadeva, da bi bili tovrstni izdelki na voljo tudi na drugih javnih krajih.

“Menstruacija je normalna,” je dejala predlagateljica zakona Monica Lennon. “Prost univerzalni dostop do tamponov, vložkov in možnosti za večkratno uporabo bi moral biti tudi normalen,” je še povedala.

Sanitetni izdelki ob menstruaciji samoumevni kot toaletni papir

Poslanke škotskega parlamenta so med drugim spraševale, zakaj se toaletni papir obravnava kot nuja, Zagotavljanje brezplačnih izdelkov je sicer usmerjeno tudi v boj proti kulturi tišine in sigme, povezane z menstruacijo.medtem, ko se proizvodi za čas menstruacije še ne. Po njihovem mnenju so namreč ženske z nedostopnostjo sanitarnih produktov za čas menstruacije nepravično finančno kaznovane zaradi svoje naravne telesne funkcije.

Po raziskavi organizacije za zaščito pravic deklet Plan International UK si namreč skoraj 10 odstotkov deklet v Veliki Britaniji ni moglo privoščiti izdelkov za menstruacijo, 19 odstotkov pa jih je zaradi visokih stroškov prešlo na uporabo nadomestkov, kot so krpe, časopisni in toaletni papir.

V boj proti stigmi menstruacije

Zagotavljanje brezplačnih izdelkov je sicer usmerjeno tudi v boj proti kulturi tišine in sigme, povezane z menstruacijo. Skoraj polovici deklet med 14. In 21. letom v Veliki Britaniji je namreč po raziskavi menstruacije sram, polovica jih vsaj en dan v času menstruacije zato ne gre v šolo.

Sanitetni izdelki so sicer v Združenem kraljestvu trenutno obdavčeni z le 5-odstotnim davkom. Vlada nekdanjega premierja Davida Camerona je želela odpraviti »davek na tampon«, a so ji roke zvezala pravila EU, ki sanitarne izdelke uvrščajo med luksuzne izdelke, poročajo britanski mediji. Tudi EU naj bi sicer do leta 2022 odstranila davke na izdelke za menstruacijo.

 

Velika Britanija tako v nasprotovanju tovrstnemu davku približno 62 milijonov funtov, ki jih zbere od prodaje sanitarnih izdelkov v državi od leta 2015 nameni ženskim dobrodelnim organizacijam.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja