Kakšno vlogo ima vrtec pri vzgoji mojih otrok?

Foto: Shutterstock

Zaradi današnjega tempa in zahtev družbe, se marsikateri starš znajde v situaciji, ko med delavniki s svojimi otroki preživi le 3 ure dnevno ali manj. Otroci pa so v vrtcih od 6 do 9 ur dnevno. Otroci tako rastejo in se razvijajo velik del življenja stran od naših oči. Z njimi so vzgojiteljice, ki naj bi sledile kurikulumu in imele za vse otroke enaka pravila in enake vzgojne metode. A vsi otroci niso enaki. Imajo drugačne potrebe, različne težave in potrebujejo drugačne vzgojne pristope. Že moji trije predšolski otroci so si povsem različni.

Kdo je vzgojitelj in kdo varuška?

Predvsem pri najstarejši hčerki večkrat opažam, da domov nosi navade in besede, ki se jih nauči v vrtcu, bodisi od sovrstnikov, bodisi od vzgojiteljic. Sem in tja se te navade ne skladajo z vrednotami in navadami, ki jih imamo znotraj naše družine. Tu pride do izraza moč vzgoje, ki jo imava z možem kot starša.

Velika razlika med tem, ali smo vzgojitelji svojih otrok mi, starši, ali družba (vrtec), je ravno v tem, ali starša znava zastopati lastna pravila, vrednote in vzgojne metode, ali se prepustiva toku in skomigneva z rameni, ko otrok po zgledu drugih nekaj »prinese« iz vrtca domov.

Kdo mojega otroka uči in kdo ga vzgaja?

Priznam, tudi sama tu in tam kdaj presenečeno opazim, da moj otrok nekaj že obvlada pa ga tega nisem naučila jaz, niti nisem bila prisotna, ko se je učil. Največkrat so to kake malenkosti, kot npr. rezanje s škarjami ali zapenjanje gumbov, ki mi jih otrok ponosno pokaže doma, jaz pa mu le z glasnim »bravo« dam potrditev, da sem ponosna na njegov uspeh, nato pa nadaljujem s svojimi opravki.

Razlika med tem, ali smo vzgojitelji svojih otrok mi ali družba (vrtec), je ravno v tem ali starša znava zastopati lastna pravila, vrednote in vzgojne metode ali se prepustiva toku.A te navidezne malenkosti mojega otroka učijo, da je vrtec okolje, kjer se uči in dom okolje, kjer nastopa in mu starši ploskajo. Ta podzavesten zapis raste z otrokom in formula ostane enaka tudi kasneje, ko je v šoli, službi ali družbi. S časom tako npr. lahko dobimo najstnika, ki posrka vse primerne in neprimerne izraze v družbi, nato pa se čudi, ko mu starši ne ploskajo več.

Je torej učenje v vrtcu in šoli napačno? Vsekakor ne in najlepša hvala vzgojiteljicam in učiteljicam, ki se trudijo naše otroke učiti. A kljub  vsemu smo starši tisti, ki otroke vzgajamo. Otroci so v vrtcih deležni učenja, starši pa imamo doma dolžnost, da otroke preko naučenega vzgajamo.

Če vzamemo prej omenjen primer škarij in papirja: če se je otrok v vrtcu učil držati škarje in zarezal prve reze v papir, smo starši tisti, ki bomo doma ta proces učenja nadaljevali in ga poleg rezanja papirja naučili tudi da se s škarjami v rokah ne hodi okoli, da se ne puščajo razprte in da se po uporabi spravijo na varno mesto. Poleg rezanja s škarjami se otrok od nas nauči še vse kaj drugega kot zgolj striženja papirja. Prave škarje in platno, da otroka vzgojimo, imamo tako vedno v rokah starši.

Mi je vrtec le v pomoč ali je »protibolečinsko sredstvo«?

Kateremu staršu pa kdaj ne paše tistih nekaj ur miru, ko so otroci v vrtcu? Pogosto tudi sama globoko zavzdihnem takoj, ko za seboj zaprem vrata vrtca.

Otroci v vrtcu nimajo nujno priložnosti, da divjajo in vzgojiteljice niso tiste, ki bi jih vzgajale namesto nas, da bi se ob vrnitvi domov z njimi imeli lepo. A za otroke je vrtec stres, podoben tistemu, ki ga odrasli doživljamo v službi. Razlika je le ta, da otroci stresa ne znajo obvladati, zato smo starši tisti, ki moramo znati njihove odzive prepoznati, naučiti ubesediti in otroka umiriti. V kolikor tega ne zmoremo, se vsesplošen kaos lahko prevesi v stalno zatiskanje ušes in oči ter stiskanje z zobmi do novega jutra, ko zapremo vrata vrtca in začnemo »živeti«. Otroci tako postanejo stalna bolečina v naši glavi, vrtec pa je za nas kot protibolečinsko sredstvo ob nenehnem glavobolu.

Ko na vrtec ne gledamo več kot na izhod v sili, ko sprejmemo dejstvo, da bomo morali doma vložiti nekaj truda, da bomo otroka po vrtcu umirili in ko na aktivnosti v vrtcu gledamo kot na dobrodošlo podporo in olajšanje procesa vzgoje in učenja doma, takrat lahko rečemo, da je vrtec za nas koristen in zgolj v pomoč. To pa je tudi najboljša popotnica za nadaljnje življenje naših malčkov in trdne družinske odnose.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja