Kako živeti ob čustveno nezrelih starših?

Vir: Canva

Mag. Miran Možina, psihiater, psihoterapevt in direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja, nas v oddaji popelje skozi boleče, po eni strani preveč invazivne, po drugi strani pa preveč oddaljene odnose s svojimi starši.

Vendar, kot bomo lahko slišali tekom oddaje, glavni odnos, ki ga imamo s starši, ni z realnim staršem, ampak s podobo starša, ki jo imamo o njem. Kaj točno to pomeni, bo strokovnjak razkril v oddaji, ob tem pa še pojasnil veliko drugih stvari:

  • Kdo so čustveno nezreli starši?
  • Kaj je imeti huje: vsiljivega ali odsotnega starša?
  • Kako reagirati, ko te starš spravlja v stisko, nejevoljo in ti vliva občutke krivde?
  • Kako ohraniti notranji mir in svobodo ter razmejiti ta odnos (t. j. prerezati popkovino)?
  • V katerih primerih je treba s staršem tudi popolnoma prekiniti odnos?

Kot dodatno vrednost mag. Možina k oddaji poda tudi dve interpretaciji pesmi Kajetana Koviča “Materi” in “Mon père”, v katerih opiše čustveno oddaljen odnos med odraslim otrokom in staršem in ponudi nove uvide.

“Zelo veliko časa sem potreboval, da sem razumel ljubezen na distanci. Vedno sem si predstavljal, mogoče zaradi veliko občutkov osamljenosti, ki sem jih doživel kot otrok, da je ljubezen nekaj, ko nekomu prideš zelo blizu. Da, tudi to je. Ampak je samo del ljubezni. Naša ljubezenska kapaciteta se takrat izpolni, ko obvladamo ljubezen od zelo blizu in tudi od daleč”,  še pove psihiater in psihoterapevt Možina.

V svoje pripovedovanje vključi tudi resnično zgodbo preobrazbe težavnega odnosa mama-hči, ki se je zgodil na materini smrtni postelji in odgovori, kdaj se je za izboljšanje odnosa s čustveno nezrelim staršem treba truditi do konca in kdaj ne.

Vabljeni k ogledu oddaje, ki ponuja orodja, kako svobodneje zaživeti v odnosu do svojih staršev!

Na temo odnosa starši – odrasli otroci si oglejte tudi naslednje oddaje:

Rudi Tavčar: Kako biti starš na daljavo? Rudi Tavčar: Kako bolje razumeti svoje starše?

Dr. Miha Rutar: Kako svojim staršem postaviti mejo?

Dr. Andrej Perko: Ni pravično, da se vprašanje dedovanja prelaga na otroke!

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja