Kako z družino najti čas za duhovnost med počitnicami?

Thumbnail

Med počitnicami imamo več časa, a za molitev in odnos z Bogom ga ponavadi vseeno zmanjka. Zbrali smo nekaj predlogov, kako z družino tudi med počitnicami povabiti Jezusa v svojo sredo.

Počitnice, morje, oddih od vsakodnevne rutine … Kako sproščujoče! A hkrati nas večina pozna občutek, da je na počitnice odšla tudi vsakodnevna molitev. Zjutraj dalj spimo, vsak dan se ogromno dogaja, ustaljeni dnevni red je obrnjen na glavo.

A z Jezusom se lahko povežemo tudi poletno – globoko, sproščeno in seveda vsak dan.

1. Zjutraj ali dopoldne določimo trenutek, ko skupaj pozdravimo Jezusa (pred ali po zajtrku, pred odhodom na plažo oz. na igrišče …). Naj postane to dnevna rutina! Če vam pomaga, si lahko na vrata nalepite opomnik. Ni treba, da je molitev dolga, a naj se z njo začne vsak dan. Lahko npr. zapojete slavilno ali kakšno otroško pesem, s katero dan izročite Jezusu.

2. Poletje je čas za zahvaljevanje! Je kdaj lažje našteti vse čudovite stvari, ki so se vam tisti dan zgodile? Pred kosilom ali spanjem naj vsak družinski član pove, za kaj je hvaležen Bogu: »Jezus, hvala za sladoled, za igrala, za dobro kosilo, za igro s prijatelji …«

3. Ne pozabite na svoj lastni zmenek z Bogom. Lahko se zjutraj zbudite nekaj minut prej in jih v tišini preživite kje zunaj (zgodnja poletna jutra so čudovita!). Lahko si vzamete čas za molitev ali branje Božje besede med otroškim počitkom. Priložnost za zahvalo in meditacijo je tudi ob vseh trenutkih, ko se za hip umaknemo od vrveža: med kopanjem v morju, ob opazovanju sončnega zahoda, med sprehodom v gozdu.

Pomembno je, da si naredite načrt in se ga poskusite držati. Če se zanašate le na navdih, je dneva običajno prej konec …

4. Ne služite tehnologiji, ampak naj tehnologija služi vam. Če se ne morete odklopiti od elektronskih naprav, jih uporabite koristno. Opomnik vas lahko spomni, da je čas za molitev. Po e-pošti lahko prejemate dnevno Božjo besedo ali brevir, z aplikacijo Lekcionar pa jo lahko prebirate kar na pametnem telefonu ali na e-bralniku.

Aplikacija na pametnem telefonu nas lahko trikrat na dan spomni tudi na molitev Angelovega češčenja in nam celotno molitev izpiše.

5. Namesto da v avtu poslušate radio, si zavrtite CD s krščansko glasbo. Tudi v slovenščini obstaja nekaj CD-jev prav za otroke (Vstani in steci k Jezusu, Kdo je snedel Jona, 20 najlepših pozdravov s Frančiškovega tabora, mladinske pesmi skupine Sončni žarek …). Seveda lahko zraven zapojete tudi sami!

6. Jezusa v svojo sredo povabite z družabnimi igrami. Pot k Jezusu, igra spomin s podobami iz evangelija (lahko jo izdelamo sami, naprodaj pa je tudi npr. na Brezjah), pobarvanke (lahko jih natisnete s spleta), svetopisemski kviz z zabavnimi nagradami … Čas je za zabavo!

7. Poletje je odličen čas za dejavno služenje. Morda si ne morete vzeti časa, da bi delali kot prostovoljec, a tudi družina z otroki lahko na sprehod pelje osebo iz doma upokojencev, se pridruži čistilni akciji, obišče osamljenega soseda, prevzame varstvo otroka, da si lahko njegovi starši vzamejo trenutek zase …

8. Manjši kozarec za vlaganje okrasimo (z nalepkami ali barvami za steklo) in vanj zložimo raznobarvne lističe, na katere napišemo različne molitvene namene (npr. »Danes molimo za babico in dedka/ za otroke, ki nimajo staršev/ za sosedovega dojenčka …«). Naj vam pri pisanju molitvenih namenov pomagajo otroci! Nato vsak večer izžrebajte listič in posebej molite za določeno osebo.

Kozarec lahko vzamete tudi s seboj na počitnice.

9. Blagoslovite stanovanje. Otroci zelo radi škropijo z blagoslovljeno vodo (uporabite lahko npr. majhne pršilke, ki se jih kupi v drogerijah), starejši pa lahko nosijo posodico z ogljem in kadilom. Ne pozabite blagosloviti tudi drug drugega.

10. Vzemite si čas za dobro knjigo z duhovno vsebino ali pa si z zakoncem oglejta film o kakšnem svetniku. Tudi otroci si lahko ogledajo kakšno svetopisemsko risanko (pobrskajte po YouTubu!), za večerno branje pa lahko Grimma zamenja knjižica z versko vsebino. Nekaj simpatičnih novejših predlogov: Trije fatimski pastirčki, Dragi papež Frančišek, Terezija, povej nam, v koga veruješ, Svetopisemski atlas za otroke

Če nekaj dni ali celo nekaj tednov pozabljamo na zmenek z Bogom, se v nas prikradejo strah in zmeda, začnejo se težave. Kar vprašajte Petra, ki je med hojo po vodi potonil v trenutku, ko se je nehal osredotočati na Jezusa (Mt 14,25-33)!

Naj bo to vodilo letošnjega poletja.

Foto: jesuit.org.uk, bayviewdental.com