Kako ustvariti prijetno božično praznovanje v ločeni družini?

Thumbnail

Za praznike se številni ločeni starši znajdejo v stiski, saj podobe družinske topline lahko odpirajo stare rane in povzročajo stres, kako otrokom pričarati lepo družinsko praznovanje. A ne glede na to, ali ste se na nov način življenja že navadili ali pa je vsak dan borba, je božič priložnost, da se nad vašo družino razlijeta Božja milost in veselje.

Božič je božič, ne glede na to, v kakšni družini ga praznujemo

Nekaj uporabnih nasvetov za ločene starše je zapisala katoliška terapevtka Mary Lou Rosien:

Božič ni tekmovanje.

Za božič se izogibajte občutku, da morate »premagati« nekdanjega partnerja, saj v takšni tekmi izgubijo vsi. Na dolgi rok se bodo otroci spominjali vzdušja in sproščenosti, ne pa tega, kdaj so bili pri kom in kakšna darila so dobili.

Sprejmite, da boste praznovali drugače

Božič brez otrok zna biti zelo boleč. Zaupajte svoja čustva dobremu prijatelju, spovedniku ali terapevtu. Dovolite otrokom, da so srečni, ne glede na to, pri katerem staršu bodo. Pomagajte jim razumeti, da lahko Jezusovo rojstvo enakovredno praznujejo z vsakim staršem posebej. Osredotočite se na Jezusov prihod, na pomen učlovečenja in odrešenja. Spodbujajte otroke, naj se urijo v odpuščanju, če so bili zaradi ločitve prizadeti.

Čim več komunicirajte z nekdanjim možem oz. ženo

Pogovor z bivšim je morda težek ali boleč, a nujno potreben. Če se ne moreta pogovarjati brez prepira, prosita tretjo osebo, naj bo prisotna in vama pomaga določiti čas za obiske, darila in celo obisk božične maše.

Izkoristite čas brez otrok

Sliši se sebično, a čas brez otrok lahko izkoristite za praznične opravke, peko, druženje s prijatelji, dober film ali celo za jok! Vzemite si čas za žalovanje, ko otrok ni, da se boste kasneje lahko osredotočili na njih. Tudi oni se morda borijo z občutki, kakšen je bil božič včasih.

Bodite pošteni

Starši ne smejo blatiti drug drugega (ne glede na to, kaj je drugi storil), nič pa ni narobe, če se z otroki odkrito pogovarjate o svojih občutkih. Poskusite uporabljati odprta vprašanja, kot npr: »Božič je letos zelo drugačen od lanskega. Malo sem žalostna, kako si pa ti?« Nato poslušajte. Dovolite otrokom, naj izrazijo svoja čustva, ne da bi jih obsojali ali poskušali nadzorovati njihovo jezo.

Vpeljite novo tradicijo

Stvari so se spremenile, a morda vam bo lažje, če vpeljete novo tradicijo. Kar ste včasih počeli na božični večer, lahko npr. počnete na božič, silvestrovo ali Svete tri kralje. Lahko pa se domislite čisto svojega unikatnega praznovanja.

Poiščite podporo

Ločitev je izjemno težka. Najdite ljudi, ki vas bodo poslušali in vas podpirali, ko boste to potrebovali. To ni naloga otrok. Čeprav so doživeli isto ločitev kot vi, je ne doživljajo na enak način, zato jih ne obremenjujte s svojim počutjem!

Jezus se rodi za vse

Dekle, ki izhaja iz ločene družine, pravi: »Ko sem bila večja, me je pomirjalo, da praznujem božič, kjer se Bog rojeva v štalo moje kaotične družine, da je imel tudi Jezus le krušnega očeta in da se ni rodil v idealnih okoliščinah. Marsikdo je za božič v stiski, a Bog se vseeno rodi.«

Foto: rocketlawyer.com