Kako upravljati družinske finance, varčevati in vlagati – tudi v času krize (video)

Foto: Freepik

COVID – 19 je v marsikatero družino zarezal tudi v finančnem smislu. Ukrepi za preprečevanje širjenja okužb in omejeno ali celo zaprto gospodarstvo so pripeljali do tega, da se je veliko družin soočilo z izgubo zaposlitve in posledično s finančnimi težavami. A tudi za družine, ki so bile v finančnem smislu manj prizadete, je pomemben razmislek, kako ustvariti trdne finančne temelje, da bo družinski proračun kar najbolj odporen na nepričakovane dogodke.

V novem sklopu video vsebin smo gostili finančno mentorico Ano Vezovišek, s katero smo govorili o finančnih vidikih korona krize, podala pa je tudi čisto konkretne, praktične nasvete o tem, kako poskrbeti za trdne finančne temelje. Poznate pravilo 10:10:80?

Dotaknila se je tudi izgube zaposlitve, ki je (bila) realnost marsikatere družine času covid krize. Ob tem je po njenih besedah ključno, da se takoj pristopi k reševanju nastale situacije. Nikakor se ne sme čakati na trenutek, ko mesečne plače ne bo več, ampak je potrebno takoj narediti nov načrt in pregled osnovnih življenjskih stroškov in potreb.

A kljub temu, da izguba službe ali pa le zmanjšani prihodki v družinskem proračunu pomenijo drugačne finančne okoliščine, kot pred tem, v danem trenutku ne smemo pozabiti na varčevanje.

Finančna mentorica Ana Vezovišek je v pogovoru slikovito predstavila, kako učinkovito oblikovati družinski proračun s sistemom »treh vreč denarja«.  Ključno pri razmisleku o tem, na kakšen način se lotiti varčevanja, je znanje o tem, kaj si želimo z varčevanjem doseči in temu je potrebno prilagoditi našo varčevalno pot.


Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja