Kako smo se na Poljskem učile razvozlavati ženske cikluse

Thumbnail

Biti svetovalka FertilityCare pomeni vsakodnevno srečevati se z novimi izzivi. Vsak cikel, s katerim se »soočimo«, je namreč nekaj posebnega.

Pri svojem delu kot svetovalka FertilityCare nisem naletela na izziv (cikel), ki se ga ne bi dalo »razvozlati«. V vsakem se da določiti plodne in neplodne dni.

Pri večini gre zelo hitro, včasih pa se zgodi, da je situacija tako specifična, da traja nekaj ciklov, da vsemu pridemo do dna (pri tem govorim o določanju plodnih in neplodnih dni ter raziskovanju različnih bioloških kazalnikov).

Zato je dobrodošlo, da se svetovalke povezujemo, si delimo izkušnje in tako pomagamo pri učenju ter osebnem in strokovnem napredku. K temu seveda spada tudi stalno spremljanje področja, prebiranje knjig ipd., pa vendar ima učenje v živo toliko večji čar in učinkovitost.

Zato sem se letošnjo jesen z veseljem (skupaj z Majo Vovk in zdravnico Mileno Igličar) odpravila na Poljsko, kjer je potekalo prvo evropsko srečanje svetovalk metode FertilityCare.

V mestecu Stary Sącz se nas je srečalo 37 svetovalk in celo en svetovalec 🙂 ter 22 zdravnikov in zdravnic NaPro.

Pri svetovanju FertilityCare so izzivi na vsakem koraku!

Svetovalke v Sloveniji se srečujemo z različnimi vprašanji, dilemami, izzivi. Ne samo na področju opazovanja in beleženja plodnosti. Sočasno se odpirajo tudi vprašanja o medsebojnih odnosih, o povezanosti v paru ipd.

Vesela sem bila, da smo svetovalke na Poljskem govorile o obojem – tako o značilnosti menstrualnih ciklov kot tudi o drugih temah, s katerimi se pri našem delu srečujemo. Hkrati pa smo imele možnost spoznati primere dobre prakse.

Zdravniki pa so se skupaj z zdravnico iz ZDA poglobili v specifike zdravljenja najpogostejših težav pri ženskah, ki se soočajo s težavami pri zanositvi (govorili so predvsem o endometriozi in policističnih jajčnikih).

Življenjski slog in ženski ciklus

Čeprav z raziskavami še ni potrjeno, smo na srečanju dobile potrditev, da se menstrualni ciklusi v splošnem spreminjajo.

Sodobni način življenja – stres, obremenitve, prehrana, hormonski motilci … – vse to se pozna tudi pri ciklusih. Da ne bo pomote – to samo po sebi ni nič slabega. Je le znak, da se svet spreminja. In da se po malem spreminjamo tudi sami. Vedno manj je »šolskih ciklusov« in čedalje več je izjem, ki skorajda postajajo že pravilo.

Ob pregledu najpogostejših »izjem«, s katerimi se svetovalke srečujemo, sem ugotavljala, da se pri nas s takimi primeri dobro spopadamo. Težko rečem, da sem se v okviru tega dela srečanja naučila kaj novega; mi je bilo pa v veliko potrditev, da pri nas delamo dobro.

Ob pregledu situacij po državah pa je bila zame pomembna še ena informacija. Namreč primerjava med tem, s kakšnimi pari se v večini srečujejo denimo svetovalke na Poljskem, kako pa je s tem pri nas.

Presenetilo me je spoznanje, da tam velika večina parov, ki pristopi  k učenju FertilityCare metode, nadaljuje pot v NaPro zdravljenje. Torej se za FertilityCare odločijo zaradi težav s plodnostjo.

NaPro lahko seveda ogromno pomaga – na drugi strani pa vidim, kakšno bogastvo FertilityCare nudi tudi parom pri razvijanju medsebojnega odnosa. Pri nas je vsaj polovica parov, ki se učijo FertilityCare metode, parov pred poroko oziroma parov, ki trenutno želijo odložiti nosečnost (teh je večina takih, ki so v obdobju dojenja).

Nad tem sem najbolj navdušena in za to najbolj hvaležna. Saj se zavedam, kako veliko poslanstvo nam je s tem svetovalkam dano.

Zakaj se na svetovanjih pogovarjati tudi o odnosih?

Del individualnih srečanj je poleg učenja o ciklusu in pregleda zabeleženega tudi pogovor o odnosih, o rasti v odnosu, o različnih komponentah odnosa … Na prvi pogled izgleda, da to s plodnostjo ni neposredno povezano. Pa vendar je ravno obratno. Odnos, povezanost, zakon – to je osnova, na kateri lahko gradimo poznavanje ženskega cikla.

Na srečanju smo si tako svetovalke izmenjale nekaj simpatičnih idej, kako lahko pri svetovanjih z različnimi vprašanji ali nalogami zakonce in pare spodbudimo, da rastejo v odnosu.

Želim si, da bi pri nas lahko to področje še razvijali in krepili, saj opažam, da kljub vsej ponudbi, ki je na trgu, zakonci in pari z veseljem uporabljajo spodbude, ki jih dobijo na svetovanjih.

Poljska – kjer iti v cerkev ni vprašanje

Ob seminarju smo si vzeli tudi čas za nekaj malega pohajkovanja po Poljski. Poljska, dom sv. Janeza Pavla II., je res nekaj posebnega. Ne v tem, da so cerkve, obeležja in kipi sv. Janeza Pavla II. na vsakem vogalu.

Sama sem bila presenečena, ko sem opazila, kako zelo so cerkve polne. Mladih in starih. Sredi dneva, ob 12.00, in zvečer. In da so maše redno čez dan in zvečer, tudi med tednom.

Tako smo se na potovanju med drugim priporočili tudi svetemu Janezu Pavlu II., naj nas tudi v Sloveniji vodi po pravi poti na področju naravnega načrtovanja družine in pri delu s pari in zakonci.

 

 

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja