Kako sestaviti družinski načrt uporabe zaslonov

Foto: Shutterstock

Nijz je pred dnevi izdal smernice glede uporabe digitalnih naprav pri otrocih in mladostnikih. Teorije in svaril je veliko in jih je bilo veliko tudi že prej. Tokrat pa so bili prvič (končno!) zelo konkretni in so izdali nekaj uporabnega. Če zelo na kratko povzamemo:

Otroci in mladi preveč časa preživijo na pametnih napravah. Na njih gledajo neprimerne vsebine. Pediatri opažajo negativne posledice zaradi prekomerne rabe digitalnih naprav na mladih in otrocih. Nijz zato priporoča, da otroci mlajši od dveh let nimajo NOBENEGA dostopa do pametnih naprav. Od 2 do 5 let, ob spremstvu starša manj kot uro na dan. Raje nič. O 6 do 9 leta v povprečju največ uro na dan. Samostojna uporaba naj bo izjema, ne pravilo. Vsebine izbirajo starši. Od 10 do 12 leta v povprečju največ uro in pol na dan. Nameščanje aplikacij le v dogovoru s starši. Od 13 do 18 pa v povprečju največ dve uri na dan. Otrok naj čim dlje v najstništvo ne bo lastnik pametne naprave. Vseskozi poučevanje otroka o varni rabi interneta. 

Vsega tega mnogi seveda ne želijo slišati. Razumljivo. Navodila prihajajo vsaj deset let prepozno. Smernice, ki pravijo, da otrok čim dlje v mladostništvo naj ne bo lastnik pametnega telefona, naš pa je svojega dobil ob vstopu v prvi razred, so tako zelo skregane z našo realnostjo, da jih ne moremo vzeti resno. Naj vzame direktor Nijz-ja telefon svoji trinajstletnici in petnajstletniku, ki ga imata za svojega že vsaj deset let.  So pa te smernice nadvse uporabne za ljudi, ki šele postajajo starši, ki imajo dojenčke, malčke … ki torej še niso nevedno vzgojili odvisnika od pametnih naprav.

Kaj pa mi?

Kaj torej preostane staršem, ki jim tega, da naj dojenčku ne uvajajo goste hrane tako, da mu zraven na telefonu prevajajo risanko na YouTubu in naj ga v avtu ne mirijo s tablico, ni nihče povedal. Ne pediatri ne Nijz, ki se je takrat bolj ukvarjal s kakovostjo pitne vode in nalezljivimi spolnimi boleznimi (kar je seveda tudi pomembno, ne opravičuje pa takšne zapoznelosti in ne prepoznavanja družbene realnosti)? Razvoj tehnologije je prehitel družbeno korekcijo in sedanji najstniki so izviseli iz nje.

Znaki, da ima naš otrok ali mladostnik težave:

Foto: Nijz

Kaj storiti?

Obstaja pomoč in obstajajo orodja. Vsak dan je lahko nov začetek, le koraki morajo biti manjši, a toliko bolj vztrajni.

Pometimo pred svojim pragom!

Prvo dejstvo, ki ga moramo razčistiti je, da če so naši otroci več ur dnevno na telefonih, zelo verjetno obstaja velika možnost, da imamo tudi mi starši težave s tem. Da smo torej tudi mi preveč na telefonih. Ali smo pač zaposleni z drugimi stvarmi. Ali pač naš družinski vsakdan ni tak, da vključeval tudi druge aktivnosti. Nekdo je otroku dal pametno napravo in nekdo je dopustil, da je postala njegova varuška, starš, najboljša prijateljica, ljubimka …

Najprej moramo torej razčistiti sami pri sebi. Koliko dnevno mi starši uporabljamo pametne naprave in kako zelo živčni postanemo, če jih nimamo na dosegu. Šele, ko bomo pometli pred svoji pragom, lahko gremo na otrokovega.

NIJZ predlaga, da naredimo družinski načrt uporabe zaslonov in se ga držimo vsi v družini. Tudi Miha Kramli, ki se ukvarja z ne-kemičnimi zasvojenostmi, v intervjuju za naš portal poda nekaj zelo uporabnih napotkov, kako oblikovati družinski načrt uporabe pametnih naprav.

Foto: Nijz

Ta načrt, ki je seveda samo predlog in ga lahko prilagodite sebi in svoji situaciji, ne bo pozitivno vplival le na zdravje in uspeh vaših otrok. Vplival bo tudi na vaš partnerski odnos, na vaš odnos z otroki, na bolj pestro, zanimivo in razgibano življenje vse vaše družine. To je odločitev, da boste več časa preživeli skupaj, da boste več časa preživeli kot ljudje.

Preberi še:

Miha Kramli: »Otroci, ki imajo omejen dostop do novih tehnologij, so bolj razviti in uspešni.«

V pomoč pri oblikovanju novega življenjskega sloga, kjer bo telefon vaš pripomoček in ne gospodar, vam je lahko tudi izredna knjiga:  Digitalni minimalizem: neumnost, utopija ali vrhunska ideja? 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. “Nijz je pred dnevi izdal smernice glede uporabe digitalnih naprav pri otrocih in mladostnikih. Teorije in svaril je veliko in jih je bilo veliko tudi že prej. Tokrat pa so bili prvič (končno!) zelo konkretni in so izdali nekaj uporabnega.”

    Haha, a to je ta nijz, ko je med korono svetoval maske v šoli za 8 ur pouka otrokom in mladini, a to je na nijz, ki je posiljeval s cepljenjem proti koroni, a to je ta nijz, ki se je strinjal s šolanjem na daljavo za otroke in mladino, da so dve leti buljili v računalnike, telefone, v bistvu so jim jih porinili, sedaj pa cvilijo vsi strokovnjaki po dolgem in počez, kaj se je zgodilo z otroki in mladino in kakšne bodo posledice.
    Hahaha!

    Sploh pa tele smernice niso nekaj novega, so že kar dolgo v veljali preko pediatrov, preko vseh društev in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s prekomerno uporabo interneta in ostale tehnologije ter zasvojenosti s telefoni in vsemi napravami!

    1. Da, to je TA isti NIJZ. Vendar pa je treba upoštevat miceno podrobnost, hudir je vednov teh mini podrobnostih. Ko je prišla t.i “korona”, so tedaj vladujoči momentalno odžagali vse relevantne strokovnjake, tudi G Eržena, ter jim preprečili kakršno-koli odločanje. Na čelo so postavili upogljive osebe, podrepne vladujoči opciji. Ja Barbara, ko se bere takole v alinejah se človek vpraša, ali je bila to samo zarukanost ali namerno dejanje uničevanja (dezintegracije) družbe … žalostno. Upam, da povrnemo zaupanje v NIJZ. Da pa ekrani škodijo pa vemo sami, brez njih! Na sebi, na trocih, … kdor pomni nekoč najbogatejšega računalniškega mogotca (Bill Gates), ki je izjavil za svojo hči tole: “me and my wife Melinda decided to set a limit of 45 minutes a day of total screen time for games and an hour a day on weekends, plus what time she needs for homework.” in to že 20 let nazaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja