Kako se moji predšolski otroci učijo geografijo

ThumbnailVir: osebni arhiv

Slovenci znamo biti kar občutljivi, če nas kdo zamenja s Slovaško, če mislijo, da smo še vedno del Jugoslavije ali če ljudje sploh še niso slišali za nas. Koliko pa se mi potrudimo, da bi poznali druge države?

Kdo recimo iz glave ve, ali je zaporedje »Estonija, Latvija, Litva« od severa proti jugu ali od juga proti severu? Ali znate na nemi karti pokazati Azerbajdžan? Bi sploh znali našteti vse države na Balkanu?

Sama si želim svoje otroke (in zraven še sebe) poučiti o geografiji že iz spoštovanja do drugih držav, pa tudi, ker tako znanje še kako pride prav. Ko je bila hči stara dobri dve leti, sem na steno v igralni kotiček obesila zemljevid sveta. Če je kdo od bližnjih šel v tujino, ko smo imeli na obisku sorodnike iz Avstralije, pa tudi pred vsakim našim odhodom v tujino, sem ji na tistem zemljevidu kazala države in razlagala osnovne pojme.

Seveda ob dveh in nato kmalu treh malčkih papirnati zemljevidi niso ostali dolgo celi. Pa tudi iskanje držav, ki so se spontano pojavile v pogovoru, je postalo premalo, želela sem, da se dotaknemo tudi drugih, manj domačih.

Sestavljanka Evrope vaših otrok ne bo kar sama naučila geografije. Je pa zelo uporaben pripomoček, ki jim poleg razvijanja fine motorike in prostorske predstavljivosti lahko pomaga razvijati poznavanje držav, če se z njimi o tem pogovarjate.

Lesena sestavljanka Evrope – sprva majhno razočaranje, nato navdušenje

Zato sva z možem najstarejši za 5. rojstni dan kupila leseno sestavljanko Evrope. Morda nenavadno darilo za deklico. In ne morem reči, da na princese, konje, bleščice in vijolično barvo mahnjena deklica ni nekoliko razočarano zavzdihnila, ko je videla, kaj je dobila. Ampak je hitro ugotovila, da je sestavljanje Evrope tudi zelo zabaven skupen čas z mamico in atijem.

Prvih nekajkrat smo jo vedno sestavljali skupaj in se ob tem pogovarjali o imenih držav, njihovih lastnostih. Nikakršnega problema si ni imela zapomniti, kje leži Velika Britanija, kjer še vedno vlada kraljica, sploh, ker tam živita tudi princ in »princesa«, ki sta se poročila točno en dan pred njenimi starši.

Ali Hrvaška, kjer ima na morju prijateljico Laro. Ali gromozanska Rusija, kjer sta doma risana junaka Maša in Medo … Sčasoma se je s sestavljanko toliko spoznala, da jo zdaj brez težav sestavi sama.

Izziv – sestavljanje na čas

Najboljši pa je bil jesenski izziv sestavljanja na čas. 5-letnica in 3-letnik sta tekmovala, kdo hitreje sestavi celo Evropo.

Seveda je bila hči hitrejša, pa sem jo izzvala, ali je lahko še boljša. Samozavestno je zatrdila, da seveda! »Prav,« sem rekla, »če sestaviš sestavljanko v manj kot šestih minutah, dobiš nagrado.« In dodala, da mora znati pokazati in poimenovati vsaj 10 držav, saj se sicer ni prav veliko naučila.

Sprejela je izziv in vsak dan popoldne me je sama opomnila, naj jo štopam pri sestavljanju. V manj kot tednu dni se je naučila vse države postaviti na pravo mesto v 5 minutah in 58 sekundah. Naštevanje imen desetih držav je bilo težje, a ji je uspelo (ker je »komisija« pogledala skozi prste, ko je državo poimenovala Damska).

Bodite aktivni, učenje prilagodite vašemu otroku

Sestavljanka ima samo eno slabo stran – nepraktična je za shranjevanje. Bilo bi odlično, če bi bila magnetna, da bi okvir lahko obesili na steno v otroški sobi in bi jo otrok sestavljal stoje. Tako pa leži na polici in se zapraši, če je nekaj časa ne uporabljamo. Po drugi strani pa je ravno ta prah opomnik, kdaj je čas, da spet malo utrjujemo znanje …

Skratka – sestavljanka Evrope vaših otrok ne bo kar sama naučila geografije. Je pa zelo uporaben pripomoček, ki jim poleg razvijanja fine motorike in prostorske predstavljivosti lahko pomaga razvijati poznavanje držav, če se z njimi o tem pogovarjate.

Sami svoje otroke najbolj poznate, zato boste najbolje vedeli, kaj zanimivega jim o določeni državi lahko poveste, da jim bo sedla v spomin. Čeprav grem stavit, da si bo Švico vsak otrok takoj zapomnil, če mu poveste, da tam delajo najboljšo čokolado. 🙂


Se bi tudi vam zdelo dobro, če bi vaši otroci sestavljanko Evrope sestavili hitreje kot v šestih minutah? Za to je potrebno veliko vaje. Pa seveda sestavljanka, ki jo lakho dobite tudi pri nas. Pridite na Nazorjevo 1 v Ljubljani ali pa nas obiščite v spletni trgovini.

Če vas zanimajo ostali montessori materiali, pa obiščite spletno stran našega dobavitelja.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja