Kako se drugi porod razlikuje od prvega?

nosecnica2

Prva nosečnost se zaključi z velikanskim skokom v neznano. Kljub knjigam, šoli za starše in pogovorom s prijateljicami ne moremo vedeti, kakšen bo porod v resnici. Pri drugem porodu je drugače – vse imamo v malem prstu, a hkrati smo postavljeni pred nove izzive.

Je lažje roditi prvič ali drugič? Morda tretjič ali četrtič? Težko reči, saj je vsak porod edinstvena izkušnja, ki je ne moremo napovedati vnaprej. A nekaj stvari vseeno lahko pričakujemo.

1. Drugič smo bolje pripravljeni

Ali bom prepoznala popadke? Kaj, če se porod začne, jaz pa tega ne bom vedela? Je to že to? Bo postalo še bolj intenzivno? Kdaj bo treba potiskati?

Pri prvem porodu smo izgubljeni, pri drugem pa že stari mački. Vemo, kakšni so popadki in kako je videti iztis, poznamo porodnišnično proceduro in približno vemo, na kakšen način se odzivamo na bolečino. Vemo, kako pravilno držati novorojenčka in kako se lotiti dojenja. S stališča pripravljenosti je drugi porod veliko enostavnejši od prvega!

2. Prvič neobremenjeno, drugič s prtljago

A zgodba je lahko tudi obratna. Nekatere ženske prvič rojevajo neobremenjene, nato pa se jim zgodi težka porodna izkušnja. Morda je bil porod fizično zahtevnejši, kot so si predstavljale, morda je prišlo do neželenega posega ali pa imajo slabo izkušnjo z osebjem. Pričakovanje drugega poroda je v tem primeru težje, saj se je treba soočiti s preteklimi frustracijami.

A če je bila ena izkušnja slaba, ni treba, da je takšna tudi druga! Pomembno se je soočiti z lastnimi strahovi, razmisliti o možnih alternativah (prisotnost dule ali izbrane babice, porodni načrt, druga porodnišnica …), izkoristiti »duhovno orožje« (spoved, obhajilo, bolniško maziljenje, blagoslov noseče matere, osebno molitev in izročanje poroda), se po potrebi pogovoriti s terapevtom in predelati svoja pričakovanja in strahove, da bo druga izkušnja lepša od prve.

3. Prvič hop v avto, drugič ovinek k varuški

Pri prvem porodu mož zagrabi potovalko in že gresta na pot. Pri drugem porodu je stvar bolj komplicirana, saj je treba poskrbeti za varstvo starejšega otroka. To pomeni, da mora biti nekdo več tednov 24 ur na dan v pripravljenosti. Pri nekaterih »dežurajo« stari starši, pri drugih sosedje (seveda takšni, ki jih lahko zbudite ob treh zjutraj), tretji se na poti v porodnišnico oglasijo pri sorodnikih. Nekatere stvari so bile prvič bolj enostavne!

4. Drugič gre hitreje

Pri prvem porodu se telo prvič odpira za velikansko delo porajanja otroka. Zato je porod ponavadi daljši in za številne mame tudi napornejši. A to pravilo ni stoodstotno. Pri nekaterih ženskah je drugi (ali kateri od nadaljnjih) porodov daljši ali fizično napornejši, saj se močnejši popadki zgostijo v krajšem času. Kljub vsemu pa večina mam (okrog 64 %) ocenjuje, da je bil drugi porod lažji od prvega.

Večina mam (okrog 64 %) ocenjuje, da je bil drugi porod lažji od prvega.

5. Slalomiranje med potrebami dveh otrok

Če je prvi dojenček tipanje v temi, smo pri drugem otroku v očitni prednosti. A hkrati smo postavljeni pred nov izziv: kako uskladiti potrebe dveh otrok? Kako se bo starejši otrok odzval na dojenčkovo rojstvo? Bo ljubosumen? Bo kateri od otrok zapostavljen? Bomo sploh zmogli?

Brez skrbi. Za nekatere stvari (previjanje, hranjenje, čiščenje noska) smo pri drugem otroku že specialisti, zato vzamejo manj časa. Ta čas namenimo krmarjenju med potrebami obeh otrok. Morda bo prehod enostaven, morda naporen, a zavedajmo se, da bo starejši otrok vse življenje hvaležen za bratca ali sestrico, čeprav se na začetku morda ne bo odzval najbolje.

6. Drugič nas na oddelku pustijo pri miru

Po prvem porodu se težko izognemu pritisku zdravstvenih delavcev, ki nam (nekateri bolj, drugi manj sočutno) dajejo nasvete, preverjajo dojenje in nadzorujejo otrokovo težo. Pri drugem otroku se predvideva, da smo že izurjeni, zato lahko uživamo precej več miru kot prvič.

7. Bolj sproščen oče

Za številne očete je prvi porod zelo zahteven. Počutijo se nekoristne in težko jim je gledati ženo, kako trpi. Drugi porod bo tudi zanje precej lažji in manj stresen 🙂 Po porodu pa bo njihova pomoč še toliko pomembnejša. Ne le pri skrbi za dojenčka, ampak tudi pri prevzemanju starejšega otroka, da si bo žena lahko spočila. Očetje, pri drugem otroku ste še bolj nepogrešljivi kot pri prvem!

foto: storyblocks.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja