Kako preživeti vroče poletje – 15 nasvetov za nosečnice

Vir: freepik.com

Zadnje obdobje nosečnosti je že samo po sebi naporno – če k temu pridamo še visoke temperature in starejše otroke na počitnicah, pa zadnji meseci niso nič kaj zavidanja vredni, kajne?

Da vam bo kljub vročini nosečniško obdobje ostalo v prijetnem spominu, smo za vas zbrali najboljše nasvete.

Poskrbite, da boste vedno dobro hidrirane

Med nosečnostjo je zelo pomembno, da poskrbimo, da naše telo prejme dovolj tekočine – v vročih poletnih dneh pa je to še kako nujno potrebno. Pri sebi imejte vedno stekleničko vode, in si, če se vam zdi, da premalo spijete, tudi beležite popito tekočino. Dehidracija namreč lahko povzroči tudi lažne popadke, zato se izognite nepotrebnim skrbem in – pijte, pijte, pijte (govorimo o vodi, seveda :))!

K hidraciji pomembno pripomore tudi zaužitje večje količine svežega sadja in zelenjave. Tudi sicer je priporočljivo, da jeste lahko hrano. Pikantna vam v teh dneh gotovo ne bo kaj dosti koristila.

Privoščite si poletno fotografiranje

Poletje je čas, ki nudi ogromno lepih ozadij za čudovite fotografije vaših trebuščkov. Plaža ali travnik poln cvetlic, slapovi, reke, jezera, sončni zahodi – izkoristite to, da ste noseči v najlepšem času leta, in se prepustite izkušenemu fotografu. Ob pregledovanju slikic boste pozabile na vse tegobe, ki so vas spremljale v vročih dneh.

Uporabljajte dobro sončno kremo

Če je le mogoče, se ne izpostavljajte močnemu soncu, kadar pa je to neizbežno, ne pozabite na dobro sončno kremo – naj bo primerna za občutljivo nosečniško kožo in naj ima visok zaščitni faktor. Res si ne želite poleg vseh tegob nakopati še sončnih opeklin, kajne?

Noge naj čimveč počivajo

Kadar je le mogoče, odpočijte svoje noge s tem, da jih dvignete – na stol, ob steno, na moževa kolena (masaža stopal je ob tem dodaten bonus!). S tem se boste izognile zatekanju in bolečinam ob preobremenjenosti. Zatekanju pa se boste izognile tudi z zmanjšanjem vnosa soli.

Izogibajte se vročini

V najtoplejšem delu dneva se zadržujte v hladnejših prostorih. Pregrevanje telesa ni ne udobno ne zdravo – ne za vas, niti za vašega dojenčka.

Privoščite si popoldanski spanec

Ta res dobro dene. Če so starejši otroci še majhni, si ga privoščite z njimi (in ne izkoriščajte tega časa, da bi kaj postorile). Če so starejši, bodo preživeli pol ure brez vas. Ne imejte slabe vesti – v vročini se baterije pač hitreje izpraznijo.

Plavajte!

Plavanje je odlična nosečniška telovadba in poletje je idealen čas, ko lahko to izkoristite v morju, rekah in jezerih in ne v bazenih, polnih marsičesa. Prepustite se vodi, ki prijetno osveži in razgiba vaše telo, ob tem pa še res dobro sprosti hrbtenico.

Še nekaj drobnih nasvetov:

  • Nosite lahka in svetla oblačila, v katerih se počutite udobno. In seveda udobno obutev!
  • Večkrat si tekom dneva privoščite kratek osvežilen tuš.
  • Opustite stvari, ki niso nujno potrebne (pa kaj, če hiša ni bila posesana že ves mesec!). Ugotovile boste, da marsikaj lahko počaka.
  • Stvari, ki jih morate opraviti, opravite v jutranjih, hladnejših urah.
  • Ventilator je ena boljših investicij (poleg udobne nosečniške blazine). In seveda (če nimate večjega) otroški bazenček na balkonu ali vrtu.
  • Če kdaj za svojo družino naročite hrano na dom, se svet ne bo podrl.
  • Steklenička z razpršilom je vedno priročna zadeva.
  • Uživajte v poletju – osredotočajte se na vse njegove prednosti in čare in marsikatera tegoba bo izgubila svojo moč 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.