Kako predšolskemu sinu razlagam menstruacijo in obred, ki mi pri tem pomaga

Thumbnail

Saj vem, da so dnevi menstruacije lahko zelo težki. In da si takrat najmanj na svetu želite še komurkoli karkoli pojasnjevati. Ampak morda obstaja način, da vse skupaj naredite vsaj malo zabavno. 

Zelo kmalu po tem, ko sva z možem postala par, mi je bilo jasno, da ne ve prav veliko o ženski ciklični naravi in da ga niti preveč ne zanima. Vsekakor sem morala na tem področju kar zavihati rokave. Tudi zaradi te izkušnje sem se odločila, da bom svojega sina že zgodaj poučila o menstruaciji in ga navadila, da je to nekaj povsem normalnega.

Koga hecam? Pravzaprav se nisem toliko odločila, saj niti ne vem, kako lahko NE BI naučila svojega sina o menstruaciji, ko pa me tako rad obiskuje na WC-ju.

Lepo mi je bilo svoj cikel doživljati skozi njegove otroške oči, saj se mi je zdelo, da bi v resnici na žensko plodnost vsi morali vedno gledati s takim čudenjem in občudovanjem.Se pač nikoli ne zaklepam v stranišče. In čeprav so otroci že dovolj veliki in razumni, da jih lahko prosim, naj mi res dajo mir, kadar grem na veliko potrebo, pa je obiskovanje mame na WC-ju med tem ko lula povsem vsakdanja stvar tudi zdaj, ko niso več malčki. In ker sem se ga pravzaprav že precej navadila, glede tega ne kompliciram.

Seveda to pač pomeni, da je sin okrog svojega tretjega leta, ko se mi je začela vračati plodnost po tretjem porodu, občasno ob obisku mame na stranišču naletel na okrvavljen vložek na spodnjicah.

Pričakovala sem, da se bo odzval z gnusom, pa je bilo prevladujoče čustvo skrb. Je z mano vse vredu? Je to normalno? Mamico to kaj boli? Kar so bile same čudovite iztočnice za pogovor.

Pomembnost seznanjanja s ciklom

Zdi se mi nesmiselno, da bi skrivala menstruacijo pred svojimi otroki. Sploh pred dekletoma, seveda, saj ju želim nanjo dobro pripraviti, kar bi bila lahko tema za povsem svoj članek. Ampak zelo pomembno se mi zdi, da se z mojim ciklom seznani tudi sin. Da izgubi odpor do ženske mesečne krvavitve. Da že zdaj razume, da moje telo vsak mesec znova pripravi prostor za novo življenje. Mislim, da so točne besede, ki sem jih uporabila, da se v maternici naredi posteljica za dojenčka. In da če dojenčka ni, maternica joka in se tako očisti, da naredi prostor za novo posteljico. Seveda principa mesečnega cikla ni zapopadel takoj, sva se pa o tem mnogokrat pogovarjala med mojim menjavanjem vložka.

Na začetku mu je bilo vse skupaj kot res velik čudež in lepo mi je bilo svoj cikel doživljati skozi njegove otroške oči, saj se mi je zdelo, da bi v resnici na žensko plodnost vsi morali vedno gledati s takim čudenjem in občudovanjem. Zdaj pa ko pride v stranišče in zagleda kri na mojem vložku, žalostno zavzdihne, ker očitno še vedno ni dojenčka v trebuščku, on pa si včasih želi imeti brata.

Želim si, da bi bil moj sin kot fant in kot mož lahko svoji ženski dobra opora v težjih dneh cikla. Zato tudi ne skrivam, da me včasih menstruiranje boli. Da sem tiste dni bolj utrujena in včasih brezvoljna. Kar ne pomeni, da dramatiziram, saj nočem tudi predstaviti menstruacije kot neke grozne izkušnje za žensko. Sploh ker vem, da imam z blagimi krvavitvami presneto srečo.

Prijeten skupni obred

Da je vsa stvar zanj še malo zabavna pa so mi pomagali poskrbeti pralni vložki, ki mi zdaj delajo družbo že leto in pol. Odkar imam pralne vložke, je to pisan zbir najrazličnejših sličic in vzorčkov, ki so paša tudi za otroške oči. „Mami, a ti lahko jaz vložek izberem?“ me je enkrat sramežljivo vprašal in od takrat je to njegova pravica.

Prednost ima pred obema sestrama, da mi izbere, kateri vložek bom nosila naslednji. Včasih ga kar sama pokličem, naj mi pride pomagat pri izbiri in čeprav ima svoje stalne favorite, obenem vedno skuša uganiti moje razpoloženje. Včasih izbiro pospremi še z utemeljitvijo in ena je bolj ljubka kot druga: „Imej pikice, da boš dobre volje!“ ali pa „Na, vzemi tele rožice od mene, ker te imam rad!“ Ta obred, ko ga povabim v svojo intimo in mu dovolim, da ima pri tem tudi nekaj besede, nama obema naredi dni menstruacije prijetnejše in nekako posebne.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja