Kako poskrbeti za zdravo črevesje?

crevesje

Na kaj pomislite ob omembi črevesja? Verjetno se v vaših mislih začne odvijati film o dejavnostih in težavah, ki jih povezujete s črevesjem. Kakanje, prdenje, napihnjenost, črevesne okužbe in z njim povezano črvičenje in driske. Ampak črevesje niso samo smrdeči izločki in neprijetne težave. Črevesje je več kot to.

Črevesje je vir zdravja. V njem prebivajo številne bakterije, ki so koristne in nujne za naše zdravje. Če pride do uničenja teh koristnih podstanovalk našega telesa, to privede do vnetja in številnih boleznih. Že Hipokrat je namreč verjel, da se vse bolezni začnejo v črevesju. 

Ker je črevesje lahko uničujoči vir vnetja, ki prizadene še druge organe v telesu, je pomembno, da poskrbimo zanj. 

Načini za povečanje koristne črevesne flore

Probiotiki

Sem sodi fermentirana hrana, ki bi jo morali redno uživati. Najbolj poznan je jogurt, vendar je izbira veliko večja: kislo zelje, kisla repa, ingverjevo pivo, temna čokolada, fermentirani siri (parmesan, gavda, čedar, švicarski sir), grah, kisle kumarice in kombuča.

Prebiotiki

So vir hrane za probiotične bakterije. Prebiotiki se ne prebavljajo na enak način kot druga hrana. To so živila s topnimi vlakninami, ki nepoškodovane prispejo v črevo in tam spodbujajo rast koristnih bakterij. S prebiotiki so bogati mandlji, šparglji, česen, čebula, por, jabolka in banane.

Razstrupljanje težkih kovin

Čeprav morda menite, da le tem niste bili izpostavljeni, se motite. Strupi težkih kovin uničujejo zdravo črevesno floro in poškodujejo črevesje, kar vodi do številnih zdravstvenih težav. Kaj so viri težkih kovin: živo srebro v amalganskih zalivkah, srebro v servirnih posodah, aluminij v zdravilih (cepiva, antacidi) deodorantih in konzerviranih izdelkih, svinec v otroških igračah in barvah, kovine, ki jih najdemo v gradbenih materialih, čistilih, kozmetiki in zdravilih.

Izogibanje nepotrebnim antibiotikom

Veliko jih je v hrani, čistilih, prepogosta so zdravljenja z njimi. Antibiotiki ne ločijo med dobrimi in slabimi bakterijami in pobijejo vse. Izbirajte organsko hrano, ne jemljite antibiotikov, če res ni potrebno, in se doma izogibajte antibakterijskim čistilom, milom in razkužilom. 

Izogibanje stresu

Stres je eden glavnih vzrokov kroničnega vnetja. Ovrednotite duševno, čustveno, poklicno, fizično, finančno obremenitev v svojem življenju in naredite plan, kako to zmanjšati. Za trud vam ne bo hvaležno samo črevesje, ampak tudi vaše srce, imunski sistem in možgani. 

Ne ignorirajte črevesja

Ali veste, da je v črevesju kar 95% telesnega serotonina, ki vpliva na naše razpoloženje in delovanje? In da je v njem tudi kar 80% imunskega sistema? Zato je skrb za zdravo črevesje tako zelo pomembna. 

 foto: storyblocks.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja