Nezvestoba v zakonu uniči tudi otroka

Foto: Shutterstock

Vsak dan sprejmemo mnogo odločitev. Mnoge od njih vplivajo na naše otroke. Ko sta mož in žena nezvesta, ne zaznamujeta samo drug drugega, ampak uničujeta življenje tudi svojim otrokom.

Nekatere rane, ki nastanejo ob nezvestobi staršev, so tako globoke, da jih je skoraj nemogoče zaceliti. Nezvestoba povzroči otroku rano za vse življenje.

1. Otrok bo imel večje tveganje, da v odrasli dobi sam postane nezvest zakonec

Ana Nogales, klinična psihologinja, je napisala knjigo Starši, ki varajo. Ena izmed bistvenih ugotovitev je, da je 55 odstotkov otrok, ki so imeli starše, ki so bili nezvesti, tudi samih v odrasli dobi postalo nezvestih.

Starši so največji nosilci vrednot in vedenj, ki jih bodo otroci imeli v prihodnosti. Če otroka učimo, da je nezvestoba neškodljiva, je to približno tako, kot bi otroka učili, da so droge in alkohol sprejemljivi za uživanje.

2. Otrok se počuti izdanega

V življenju se velikokrat počutimo razočarani in izigrani. Tudi otroci doživljajo razočaranja vsak dan, v šoli, s prijatelji …

Ko starši prevarajo sozakonca, pa je ta bolečina veliko večja, saj otrok hkrati doživlja, da so prevarali vso družino, tudi njega. Oropali so ga njegovih sanj – če so namreč prevarali zakonca, kaj bi jih torej odvrača, da ne bi izdali tudi otroka?

3. V otroka se naseli strah, da bo zapuščen

Otrok razume, da tisti od staršev, ki je bil prevaran, tega ni želel in si tega ne zasluži, saj nikomur ni prijetno biti prevaran.

Otroci nezvestih staršev odraščajo s stalnim strahom in negotovostjo, da jih bodo starši zapustili. To zaznamuje tudi njihovo prihodnost. Tudi kot odrasli bodo imeli večjo težnjo, da vsakega, ki bi se jim bolj približal, odrinejo od sebe, saj se bojijo, da ga bodo tako ali tako prej ali slej izgubili.

4. Otrok postane nezaupljiv

Otrok postane nezaupljiv do ljudi. Če ne more zaupati lastnemu očetu ali mami, bo seveda še bolj sumničav do drugih odraslih.

V že prej omenjeni knjigi Starši, ki varajo, avtorica poudari, da 75 odstotkov otrok, ki imajo nezveste starše, razvije nezaupljivo držo do drugih. S takšnim odnosom težko vstopajo v zveze in imajo tudi kasneje resne težave pri ustvarjanju zdravih odnosov.

5. Otrok ne verjame več v ljubezen

80 odstotkov otrok s starši, ki so nezvesti, ne verjame več v ljubezen, ko odrastejo. Ob tem nevede ustvarjajo samouničevalni odnos do katerekoli zveze, ki jo imajo.

Težko verjamejo, da so vredni in da bodo kadarkoli imeli ljubečo družino. Veliko takšnih otrok v odrasli dobi prehaja iz ene zveze v drugo in se trudijo pretrgati strah pred obvezo.

Nezvestoba je uničujoča za otroka. Zaznamuje ga za celo življenje in mu tudi v odrasli dobi povzroča težave. Takšnih ran se ne da zlahka zaceliti in posledice bo nosil vso življenje.

Pomislimo, predno se spustimo v nezvestobo. Prizadeli bomo ne le enega, ampak vse naše družinske člane.

Vir: familyshare.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja