Kako naj se starši odzovejo na otrokov neuspeh?

Vir: Shutterstock

Šolsko leto se izteka in prav to obdobje je eno najbolj stresnih predvsem za študente in dijake. Nekateri se ob preizkusih soočajo tudi z osebnimi porazi. Kako naj k temu pristopijo starši?

Junij je na zunaj čudovit mesec, za mnoge mlade pa prinaša tudi številne stiske. Najbolj naravno je, da se ob preizkusih znanja v mladostniku pojavi dvom, stiska in negotovost ter neskončno število vprašanj, kot so: »Kaj, če mi ne uspe?« »Sem sploh izbral pravi študij?« »Naj nadaljujem?« »Kaj, če nisem dovolj sposoben/na?« »Kaj bom v življenju?«

Tudi starši pred izzivom

Dejstvo je, da zaključek šolskega leta ni stresno obdobje le za študente in dijake, ampak tudi za njihove starše. Kako pa lahko pomagajo sebi in svojim otrokom?

V prvi vrsti je zanje temeljno, da se ponovno vživijo v svojo mladost in lastna izpitna obdobja. Prav je, da se v sebi ponovno srečajo z vzdušjem, stiskami in bolečino, ki zagotovo tudi njim ni bila tuja. S tem zavedanjem bodo do svojih otrok pristopili zelo drugače.

Starši naj svojega odnosa oziroma vedenja do otroka ob njegovem neuspehu ne spreminjajo. Ko otrok prinese slabo oceno ali je v veliki stiski, potrebuje le še večje razumevanje, oporo in vero v sebe, ki jo je poraz skrhal. Otroka lahko starši tudi začasno razbremenijo kakšne dodatne obveznosti in so razumevajoči, če je v tem obdobju bolj napet in »tečen«.

Kako ne reagirati ob otrokovem neuspehu

Ob slabi novici starši nikoli ne bi smeli reagirati z jezo in očitki. Vse to le poveča otrokovo stisko zaradi občutkov krivde, zmanjša pa se njegova samostojna motivacija za uspeh. Tudi sicer je pomembno, da starši otroke spodbujajo k notranji motivaciji do dela, zaradi dela samega in ne zaradi ocen, zaradi velikih sposobnosti, ki so položene v otroka in bi jih bilo škoda zapraviti. Pomembno je otroku ovrednotiti njegove velike potenciale.

Pogosta napaka staršev je tudi v tem, da otroka po neuspehu nadzorujejo ter nanj čustveno pritiskajo s tem, da mu nenehno izražajo svojo žalost, razočaranje in jezo. Tudi ni prav, da starši otroka prepričujejo in mu ponujajo svoje rešitve, ki niso nujno tudi rešitve otroka. Bolj pomembno je otroku omogočiti varen prostor za to, da pridejo do besed njegove stiske in potrebe.

Tudi sicer mora starševski odziv ob vsaki otrokovi stiski biti sočuten, varen in uglašen na njegove potrebe.

Otroku je ob neuspehu pomembno ustvariti varen prostor, da lahko sam izrazi svojo želost, razočaranje, jezo …

Nekateri otrokovi/mladostnikovi neuspehi pa so lahko sad globljih korenin:

Šolski in študijski neuspeh je lahko posledica napačne izbire šole

Otrok včasih težko dosega želene uspehe zaradi pomanjkanja zanimanja za programe in snov, ki naj bi jo predelal.

To se pogosto zgodi pri otrocih, ki so z vpisom na določeno šolo pravzaprav izpolnjevali želje in potrebe staršev in ne toliko svojih. Zaradi pomanjkanja motivacije se pogosto zdi, da zahteve šole presegajo otrokove sposobnosti.

Na to v Viziti iz leta 2009 psihologinja Andreja Psenicky odgovarja: »Potrebno se je vprašati, čigave želje in pričakovanja uresničuje otrok. Ker se otroci bojijo izgubiti starševsko ljubezen, če bi jih razočarali, se takim pretiranim pričakovanjem staršev aktivno ne uprejo (vpišejo se v šolo, ki jim v resnici ne ustreza ali jih ne zanima), ampak jim skušajo zadostiti. Rezultat je, da se ne učijo zase in za znanje (samostojna motivacija), temveč za oceno in pohvalo staršev (zunanja motivacija) oziroma iz strahu, da ne bi izgubili naklonjenosti staršev. Kadar njihove zmožnosti in interesi ne ustrezajo zahtevam določenega programa, neizogibno pripeljejo do tistega, čemur se pravzaprav ves čas skušajo izogniti – neuspehu in razočaranju staršev.«

Če neuspeh izvira iz osebne napačne izbire

Mladi se morajo že zgodaj odločati za vrsto in obliko študija, ki jih zaznamuje za celo življenje. Velikokrat se zgodi, da se resnične želje in poklic rodi potem, ko je šola že izbrana. Če študent v svobodi svojega srca odkrije, da je izbrana smer zanj postala neprivlačna ali celo odbijajoča, je menjava študija lahko nekaj dobrega. Ob takih primerih imajo starši veliko nalogo, da s svojo podporo in razumevanjem otroku omogočijo varen prehod in ga naučijo, kako napake niso usodne, ampak so le del našega življenja. Morda celo tisti del življenja, v katerem se največ naučimo.

Neuspeh kot oblika upora in poskusa priklica staršev

Zlasti osnovnošolski in srednješolski neuspeh otrok je lahko tudi oblika upora staršem ali pa način iskanja njihove pozornosti.

Nizke ocene, padli izpiti, nikoli dokončana diploma so velikokrat le krik po starših. Mlajši otroci, ki dosegajo očitno nizke ocene glede na svoje sposobnosti, na ta način ohranjajo povezavo med starši. Otrok bo naredi vse za to, da bo očeta in mamo ohranil povezana. Tudi za ceno svojega šolskega uspeha, včasih pa celo zdravja. Na različne načine bo postajal »problematičen« in s tem nezavedno ohranjal starša povezana. Starša se bosta morala skupno ukvarjati z njegovimi težavami in se tako izognila nevarnim temam, ki bi jih morala rešiti med sabo. Ko otrok čuti napetost med njima, nezavedno prevzame vlogo “grešnega kozla” in na tak način starša ponovno poveže.

Popravni izpiti in nizke ocene ne bi nikoli smele biti razlog za kaznovanje, temveč opozorilo, da mladostnik nekje močno pogreša svoje starše.

Tudi v poznejših letih so otrokovi neuspehi pogosto odraz starševske stiske. Velikokrat postanejo klic po tem, da bi ga kdo opazil, mu posvetil svoj čas in naklonjenost, klic po tem, da bi se med staršema končno nekaj razrešilo in bi med njima zavladalo bolj sprejemljivo vzdušje.

Otroci torej s svojimi neuspehi velikokrat odsevajo razmere in napetosti, ki vladajo med starši, zato bi morali popravne izpite, nizke ocene in druge poraze pogosteje videti kot klic staršem in ne kot razlog za kaznovanje, nadziranje ali celo za grobost do otrok.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja