Kako nad slab zadah?

Foto: Shutterstock

Ste tudi vi med tistimi, ki se zjutraj zbudite in zgroženi ugotovite, da vam zaudarja iz ust?

Naj vas takoj pomirim, s to nadlogo se vsaj občasno srečuje večina ljudi, strokovno pa ji rečemo tudi halitoza ali slab ustni zadah. Zelo pogosto se pojavi zjutraj ali pa po uživanju določene hrane, kar je v večini primerov povsem normalen pojav. Če pa se slab zadah pojavlja tudi tekom dneva, potem pa lahko to kaže na zdravstvene težave.

Jutranji zadah

Ustna sluznica se neprenehoma obnavlja, odmrle celice pa s pitjem tekočine in požiranjem sline speremo iz ust. Tekom dneva ta proces poteka spontano. Ponoči pa se nastajanje sline upočasni, še posebej, če spimo v suhem prostoru ali z odprtimi usti (ko imamo zamašen nos). Takrat se usta izsušijo in zjutraj se prebudimo z občutkom suhih ust in nič kaj prijetnim zadahom.

Včasih je vzrok zadahu tudi bolezen.

Vzroki za slab ustni zadah so različni

 • Alkohol, ki izsušuje ustno sluznico, zaradi česar se bakterije dlje zadržujejo v ustih in povzročajo neprijetne vonjave.
 • Tobak prav tako kot alkohol izsuši usta, poleg tega pa v izdihanem zraku ostaja še vonj po cigaretnem dimu.
 • Kava, ki se odlaga na jezik, tam povzroča obloge in ustvarja idealno gojišče za bakterije. Poleg tega še zmanjša izločanje sline, kar še spodbudi razrast bakterij.
 • Hrana z močnejšim vonjem, recimo čebula, česen. Ta vsebuje hlapne žveplove spojine, ki iz prebavil prehajajo v kri in nato v pljuča, kjer jih izločimo z izdihanim zrakom.
 • Dehidracija, ki izsušuje sluznico.
 • Obloge na jeziku, ki nastanejo iz odmrlih celic ustne sluznice in ostankov hrane in so dobro gojišče za bakterije.

Pogost vzrok je lahko tudi slaba ustna higiena, vnetje v ustni votlini, recimo vnetje dlesni, paradontoza. Včasih je vzrok zadahu tudi bolezen. Recimo pri sladkorni bolezni je značilen zadah z vonjem po acetonu. Zadah se spremeni tudi pri vnetju zgornjih in spodnjih dihal, pri želodčnih težavah, vnetih mandljih.

Vzrok za slab zadah pa je lahko tudi stres, ki lahko povzroči težave z refluksom, dodatno pa zmanjša tudi izločanje sline, kar privede do izsušene ustne sluznice in tako vpliva na zadah na večih nivojih.

Pomoč pri slabem zadahu

Na srečo obstaja kar nekaj načinov, kako se lahko uspešno bojujemo z neprijetnim spremljevalcem.

 1. Čez dan in tudi pred spanjem spijemo dovolj vode. Z vodo iz ust splakujemo ostanke hrane in bakterije, hkrati pa preprečimo, da bi se sluznica izsušila. Suha usta so eden glavnih vzrokov za slab ustni zadah. Če poskrbimo za redno hidracijo, bodo naše sluznice bolj vlažne in tudi zjutraj se bomo zbudili z bolj prijetnim zadahom.
 2. Zvečer ne uživamo hrane z izrazitim vonjem. Če si jo privoščimo pred spanjem, se bomo skoraj zagotovo zbudili z groznim zadahom.
 3. Skrbimo za redno ustno higieno, kar vključuje redno čiščenje zob, medzobnih prostorov in tudi jezika. Na slednjem se hitro naberejo obloge, ki so privlačna namestitev za bakterije.
 4. Žvečenje peteršilja, mete, melise.
 5. Žvečenje surovega sadja in zelenjave.
 6. Ananasov sok ali grizljanje rezine ananasa.
 7. Jabolka nevtralizirajo smrdljive sestavine v česnu.
 8. Žvečenje žvečilnega gumija, vendar naj bo brez sladkorja in z dodanim ksilitolom. Žvečenje spodbuja nastajanje sline, ksilitol pa zavira rast bakterij.
 9. Uživanje jogurta, saj laktobacili, ki so prisotni v njem, pomagajo pri zmanjšanju slabega zadaha.
 10. Grgranje žajbljevega čaja.
 11. Pitje zelenega čaja, ki deluje razkuževalno in osvežujoče na zadah.
 12. Grizljanje semen sladkega komarčka ali koromača. Vsebuje aromatično eterično olje, ki osveži dah.

Naj slab zadah ne pokvari dneva vam in vaši okolici!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja