Kako izračunati davčno olajšavo za otroke za 2014?

Thumbnail

Približuje se 5. februar, do katerega je potrebno Finančni upravi RS (FURS) predložiti podatke za uveljavljanje davčnih olajšav za otroke pri obračunu dohodnine za leto 2014.

Ali moramo vsi sporočiti podatke do 5. februarja?

Ne. Če ste imeli otroke »prijavljene« pri obračunu plače že med letom, vam podatkov ni potrebno na novo sporočati – razen seveda, če jih želite spremeniti z namenom, da bi dosegli ugodnejši izračun dohodnine.

Koliko bo davčna olajšava oziroma koliko manjšo dohodnino boste plačali, je namreč odvisno od načina, kako kot starši uveljavimo pravico do znižanja davčne osnove zaradi otrok.

Seveda pa morate podatke o otrocih sporočiti, če jih med letom (ali v posameznih mesecih leta, tudi če je šlo samo za 1 mesec) niste imeli »prijavljenih« oziroma davčne olajšave pri vsakokratnem izplačilu plače niste uveljavljali.

Kakšen je najboljši način za uveljavljanje davčnih olajšav?

NEKAJ NASVETOV:

  • Izkoristek je praviloma najslabši, če si starši olajšave delijo po otrocih (recimo če oče in mati izrabita olajšavo vsak za enega ali eden za dva in drugi za enega itd.).
  • V splošnem je bolje, če olajšavo za vse otroke (za vse leto ali vsaj za več kot polovico mesecev) uveljavi tisti izmed staršev, ki ima višje dohodke.
  • Je pa odvisno od višine dohodkov, ali bo izkoristek boljši, če uveljavlja olajšavo starš z večjimi dohodki, ali če uveljavljata olajšavo oba, vsak za nekaj mesecev (recimo eden za 8 mesecev, drugi za 4).
  • Če imata starša približno enake dohodke, ne moreta zgrešiti, če vsak izmed njiju uveljavi olajšava za vse otroke za 6 mesecev.

PRIMER: Oče in mati imata 3 otroke in vsak povprečno plačo.

Razlika med najbolj in najmanj ugodnim izračunom je kar 384 EUR, zato se splača vložiti nekaj časa in izračunati, kaj je najbolj ugodno.

Kako lahko izračunam, kaj je za našo družino najbolj ugodno?

Društvo Družinska pobuda je tudi letos pripravilo testni obrazec za izračun dohodnine, ki je posebej prirejen za ta namen.

Priporočajo pa, da testni obračun preverite tudi v obrazcu na spletni strani FURS. V primeru, da prihaja do razhajanj pri izračunu, preverite, če ste vnesli iste podatke, sicer se obrnite na Družinsko pobudo.

Kje dobim obrazec za sporočanje podatkov do 5. februarja?

Obrazec dobite na strani FURS: Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Pomembno opozorilo: vlogo za spremembo uveljavljanja olajšav za otroke morata vložiti oče in mati.

Kaj če ta datum zamudim?

Če zamudite rok 5. februar, boste lahko po prejemu informativnega izračuna dohodnine za leto 2014 (starši z olajšavami za otroke ga prejmete običajno v maju) vložili ugovor. Vendar boste v tem primeru vračilo plačane dohodnine prejeli pozneje, kot bi ga sicer.

Tudi za ugovor velja, da ga morata vložiti oba, oče in mati.

Vir: Družinska pobuda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja