Kako biti dobra snaha?

Foto: Shutterstock

Mnoge mlade žene sem in tja rade kako pikro rečemo na račun svoje tašče. Mnoge se nad svojimi bolj ali manj zahtevnimi taščami rade tudi krepko pritožujejo. Tu in tam v kakem pogovoru ujemam »nasvete«, kako bi morale biti tašče boljše, prijaznejše, razumnejše. To mi je dalo misliti, da bi morda moralo biti tudi obratno. Tudi snahe smo tiste, ki lahko marsikdaj naredimo drugače, bolje. In zato tokrat z vami delim nasvete, kako biti dobra snaha, ki jih je po knjigi z naslovom Tašče in snahe (orig. Suegras y nueras) napisala Isabel G. Llorente, povzela pa jih je Lucía Legorreta de Cervantes.

Bolj kot si trdna, stabilnejši bodo vaši odnosi, ti pa boš bolj mirna, da boš lahko ob tašči nastopila suvereno.

Izogibaj se reakcijam iz jeze. Ne prenagli se in ne reagiraj zaradi panike ali strahu. Gotovost vase ti bo dala mirnost, ki jo potrebuješ.

Ne misli, da moževa družina ali tašča spremlja vsak korak, ki ga narediš. Tudi če bi temu bilo tako, to ignoriraj, da se izogneš trpinčenju same sebe. Bolj kot si trdna, stabilnejši bodo vaši odnosi, ti pa boš bolj mirna, da boš lahko ob tašči nastopila suvereno.

Ravnaj pravično in čustveno zrelo že od začetka zakona. To ti bo dalo stabilnost v tvojem novem domu. Izogibaj se čustvenim izpadom. Tudi če boš imela na začetku nekaj izpadov ali neprimernih reakcij, jih s pametnim ravnanjem lahko usmeriš v nekaj pozitivnega.

Logično je, da tvoja tašča, kot mati tvojega moža, pozna veliko detajlov o njegovem življenju. Naj ti to ne povzroča ljubosumja! Raje uživaj v pripovedovanju o moževem otroštvu in mladosti. Konec koncev ga boš na koncu ti še najbolj poznala, saj je že del tebe in živi s tabo.

Če tako zelo ljubiš svojega moža in je dober mož, bodi hvaležna svoji tašči, saj ga je ona ustvarila. Če tvoj mož zna ljubiti, je to zato, ker sta ga tega naučila njegova starša in ti sedaj uživaš te sadove.

Imej rada tasta in taščo, saj bodo tvoji potomci imeli unikatne značajske lastnosti in da je temu tako, se lahko zahvališ le vajinim prednikom.

Spoštuj jo. Ne veš namreč zagotovo, kaj nosi v srcu. Poleg osamljenosti so tam morda leta bojev in utrujenost.

Zadovoljno sprejmi nasvet, ki ti ga da tvoja tašča. Razumi, da imajo matere materinski nagon, ki jih spodbuja, da še naprej skrbijo za svoje otroke, četudi so že odrasli.

Ljubezen do moževe družine te bo naučila ustvariti lastno družino.

Poskušaj ne izpostavljati njenih napak. Nosiš njen priimek, ki bo tudi priimek tvojih otrok. Daj svojim otrokom zgled velikega srca. Ne razbij družinske harmonije. Babica je tako tista po materini kot tista po očetovi strani. Pelji svoje otroke tudi k svoji tašči in jih nauči ljubiti obe babici enako.

Dober sin postane dober mož. Dovoli svojemu možu, da svobodno izpolni svoje dolžnosti, ki jih ima kot sin. Bi ti bilo všeč, če sama ne bi videla svojih staršev več kot enkrat letno ali da jih tvoji otroci ne bi smeli obiskati in uživati z njimi? Ravnaj razumno in ne stori svojemu možu tistega, kar ne želiš, da se zgodi tebi. Bodi objektivna in vztrajna.

Si odrasla oseba in moraš se naučiti prepoznati tudi dobre lastnosti drugih oseb, posebej svoje tašče.

Ljubosumje se lahko razširi tudi na ostale družinske člane. Ti si žena. Zaupaj vase. Če te mož ljubi, ne pomeni, da je prenehal ljubiti ves preostali svet, vključno z njegovimi brati, sestrami in prijatelji. Naj zakon zate ne bo način, da s svojim možem manipuliraš, da bi ga oddaljila ne samo od njegove mame, temveč od cele njegove družine in prijateljev.

Poskusi biti objektivna in razumna; ne dajaj prevelikega pomena stvarem. Ko pride do nesporazuma, govori s svojo taščo in pogovorita se, katera ravnanja morata izboljšati, da bosta lahko upoštevali mišljenje in čustva druga druge. Uporabi zdrav razum, namesto da začneš bitko proti svoji tašči. Si objektivna ali si morda čustveno preveč vpletena in zato pretiravaš, ko gre za stvari ali dogodke? Tako kot želiš ustvariti posebno ljubečo vez med vama z možem in otroci, ki bo trajala leta in leta, tudi ko se vajini otroci poročijo, poskusi negovati tudi vez z moževo družino. Ljubezen do moževe družine te bo namreč naučila ustvariti lastno družino.

Več kot bo razumevanja v srcih obeh, bolj se bosta lahko povezali s taščo. Spomni se, da je pomembno soočiti se z vsemi čustvi preprosto in jasno in komunicirati spoštljivo.

Predaj svojim otrokom družinsko nasledstvo. Če boš v življenja svojih otrok vključila babice in dedke po svoji in moževi strani, se bodo otroci naučili sprejemati in spoštovati razširjeno družino. Videla boš, da bo to vplivalo na to, da boš v prihodnosti tudi ti lahko skupaj s svojimi otroki in vnuki ustvarila toplo družinsko okolje.

In nimam najmanjšega dvoma v to, da če boš ti »dobra snaha«, posledično dobiš »dobro taščo« in predvsem celo družino, ki bo živela v harmoniji.

Vir: yoinfluyo.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja